Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Øyeblikk

The best moments in reading are when you come across something – a thought, a feeling, a way of looking at things – which you had thought special and particular to you. And now, here it is, set down by someone else, a person you have never met, someone even who is long dead. And it is as if a hand has come out, and taken yours.

— Alan Bennett

Om en ung dame som trenger å ta det litt med ro

Bill.mrk. Hushjelp Søkes av Sophie Kinsella

Akkurat nå leser jeg denne boka. Om en advokat som må rømme fordi hun har gjort en gigantisk tabbe. Hun får panikk, er helt i svima, og verken ser eller tenker klart. Så hun går på et tilfeldig tog, og havner et tilfeldig sted, hvor hun ender opp med å finne seg selv. Det veldig morsomt, lett, og til og med veldig klokt … på sin helt spesielle måte.

Sniktitt i inspirerende skissebøker

Jeg kjøpte meg en fin bok her om dagen. Drawn In smugtitter i skissebøkene til 44 kunstnere, illustratører og grafisk designere. Forfatteren Julia Rothman står bak bloggen Book By Its Cover.

I boka er det spørsmål-og-svar-intervjuer med personene bak alle notatbøkene. Jeg liker å vite når og hvor de er når de tegner, hvorfor de velger et format framfor et annet, og hva de tenker når de går tilbake og ser i gamle notatbøker. Det er interessant å lese hvordan personlige skissebøker har hjulpet dem i karriereren, og hvor ofte idéene fra skisseboka får bli med ut og bli til noe mer.

Alt dette var så inspirerende at jeg bare måtte starte på en ny, blank bok selv. Jeg er ingen tegner, men tegning er veldig nyttig når en skal huske ting, synes jeg. Et øyeblikk, en person, kanskje. Etter jeg har tegnet (skriblet) opplever jeg at jeg bedre klarer å huske hva jeg følte, fordi jeg husker hvordan jeg følte meg da jeg tegnet.

Noe av det jeg liker med skissebøker og notatbøker er at de dokumenterer utvikling av stil og tanker. De personlige, levende og eksperimenterende. De er fulle av feil og mangler, men også av muligheter og potensiale. De er seg selv, de er alt mulig, de er hit og dit og overalt! De er frø, de er ferske og rå — og det er spennende! De får tanker ut fra hodet og ned på papiret, der de hører hjemme. Det føles bra. Slik blir kule ting til. Skissebøker er hemmelige og ikke ment å vises til andre. De skal ikke briljere, imponere, fascinere. De skal ikke være fine, interessante, nyskapende. Og jeg tror det er nettopp derfor at de så ofte blir det.

+ Du kan både bla i og kjøpe boka på Amazon

Ekstremt høyt og utrolig nært

… blir film! Visste du det? Jeg leste det akkurat hos English Muse. Filmen er basert på romanen av Jonathan Safran Foer fra 2005. Den handler om den ni år gamle gutten Oskar Schell som leter etter låsen til nøkkelen som faren etterlot seg etter terrorangrepet 11. september 2001. Det ser ut som en helt utrolig film. Hva synes du?

Fra Gud til … Moleskine?

Denne boka prøver jeg å lese nå. Den har gullglitrende bokstaver på forsiden. Så derfor ikke særlig avskrekkende, selv om den er pensum. «Fra Gud til Gucci» handler om at våre valg av en vare framfor en annen styres av noe immaterielt eller symbolsk. Det er ikke den materielle varen vi velger, men verdiene og indentiteten knyttet til produktet. De finnes fordi vi tror de finnes.

Jeg leser dette mens jeg trykker på iPhonen med jevne mellomrom for å sjekke klokka, og da får jeg øye på Moleskine-logoen som jeg har som bakgrunnsbilde på lock-screen. Jeg har den der fordi jeg liker den. Fordi jeg liker notatbøker. Moleskine gir meg assosiasjoner til forfattere av fjerne tider, tidløs håndskrift og kvalitet. Det føles riktig, det føles bra, det føles meg. Men plutselig føles det veldig rart. Det er som om jeg har prøvd å overføre alle disse verdiene til min iPhone. Historien, nostalgien og kreativiteten. Jeg liker det jo, så det blir naturlig til en del av min identitet.

Det er ganske godt gjort av Moleskine.

Sophie Kinsella: Twenties Girl

Akkurat nå leser jeg Twenties Girl (Nå spøker du? på norsk) av Sophie Kinsella. Jeg fant den da jeg kjente igjen forfatteren bak Shopoholiker-bøkene som jeg oppdaget denne sommeren og har hatt mye glede av å lese.

Twenties Girl er utenfor Shopoholiker-universet. Det handler om Lara som blir hjemsøkt av sin 105 år gamle grandtante Sadie. Den gamle damen var 20-åring på 1920-tallet. Som spøkelse viser hun seg som den unge damen hun en gang var, for det er slik hun alltid har følt seg.

Lara er den eneste som kan se og høre henne, og må derfor hjelpe henne å finne et forsvunnet smykke. Etterhvert som de to jentene blir bedre kjent og mer avhengige av hverandres hjelp, den ene fra tjuetallet og den andre fra 2009, dukker det opp mange fine tanker.

Tenk å kunne snakke med en person som har levd i over et århundre, plutselig i skikkelsen til en på ditt eget nivå. De diskuterer alt fra mote til hvordan å få, og ikke minst behandle en mann. Det er både morsomt og veldig interessant. En litt annerledes spøkelseshistorie!

Wreck this app

Husker du Wreck this Journal av Keri Smith? Den lekne kreativitetsboka hvor ødeleggelse og kaos skaper kreativitet. Jeg skrev om den i mars. Nå er iPhone- og iPad-appen her! Jeg var litt spent på hvordan app-versjonen av en slik fysisk og praktisk aktivitetsbok kunne være. Kan du lime inn ting? Kan du sette dem inn på skrått? Kan du gni ut strekene med fingeren? Svaret er ja! Hos Penguin kan du lese mer om appen og se eksempler. På bloggen til Keri Smith kan du lese om om forfatterens egen opplevelse av at boka blir til app.

«I was a bit nervous about how my book would translate into a new environment. My main fear was, how would the concept work in losing the “artifact”, (the book itself becomes something you really bond with over time and takes on its own life.) How would it work with the ipad?»

Det fine med det nye mediumet er at du kan dele de kreative kunstverkene enkelt via e-post, Flickr og Facebook. Og hvis du vil, så kan du slette en side og begynne helt på nytt. Noe som kanskje gjør at man lettere går løs på den i utgangspunktet. I tillegg kan du lime inn og skrible på bilder som du tar umiddelbart med iPhone- eller iPad-kameraet. Noe som er ganske fint, synes jeg, ettersom de fleste bildene allerede er digitale — og du har dem alltid med deg.

Wreck This App i iTunes (35,-)

Følg Elefantzonen med RSS