Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Blod på tann

På tirsdag skrev jeg at jeg skulle trekke visdomstenner den dagen. Det trodde jeg også, helt til jeg hadde sittet i venterommet i 25 minutter og til slutt måtte plinge forsiktig på den der greia og spørre: E … H…hallo …? Er det meningen at noen skal komme ut og hente meg, eller…? Jeg hadde tydeligvis vært ivrig etter å få røske ut de rakkerne, at jeg hadde møtt opp to dager for tidlig. Perfekt! Håper virkelig det stemmer at personer som er ekstra distré er ekstra kreative også …

Akkurat nå har jeg en tøy-dott i munnen, en Paracet og en reseptbelagt Ibux innabords, og et kjøleskap fylt med grøt og vaniljeis. Mens jeg lå der og gapte tenkte jeg på hva jeg skulle skrive. Jeg har ikke akkurat tannlegeskrekk, men jeg kan definitivt tenke meg morsommere ting enn det jeg var ute for i dag.

Jeg har aldri hatt bedøvelse i munnen før, og definitivt aldri hatt ansiktet under en duk med bare en åpning for munnen, og kjent et stikk av en sprøyte langt, langt der oppi tannkjøttet et sted, så langt bak i det fjerne og ukjente at jeg nesten ikke kommer til med tannbørsten en gang! Jeg er mest bekymra for om jeg kan snakke igjen etterpå. Jada, det kan jeg. Du vil kjenne at det prikker, sier han, litt nummen. Men nå vet jeg hva de heller burde fortelle pasientene: Det vil kjennes ut som du har spist en skikkelig sterk chillisaus. For det er slik jeg føler det nå.

«Du må huske å puste,» sier han. Og jeg puster så godt jeg kan mens jeg har øynene lukket og tenker på hva jeg skal skrive om denne rare opplevelsen. Og jeg kjenner at det begynner å prikke. Men det er i fingrene det prikker. Jeg åpner øynene av og til og ser bare det kraftige lyset skrape seg inn gjennom duken som ligger foran øynene mine. Jeg lukker dem igjen, og kjenner at det begynner å bli vått under øyelokkene. Jeg presser dem sammen og tenker at det tross alt er litt bra å ligge under en slags serviett akkurat nå.

Slik ligger jeg i taushet i noen sekunder, svarer diverse lyder på spørsmål om det går bra, og om jeg kjenner noe, eller ikke kjenner noe nå. Men en tåre er på ville veier, snart er jeg oppdaget. Uten at jeg forstår helt hvordan stikker det fuktige blikket mitt ut av hullet i tannlegeduken, og en fremmed hånd tørker tårene med en serviett. Det er veldig rart, men egentlig ganske søtt.

Jeg kvinner meg opp nå. Og ler litt. For jeg er jo ikke i smerte. Jeg er bare forferdelig stressa. Og mens jeg ligger med lukkede øyne, nå uten tårer, tenker jeg at det jo egentlig er en ekstremt sunn reaksjon på denne absurde situasjonen. Det er nå han begynner å dra i en tann. Og jeg kan ikke noe for det, men jeg roper nei! Og tenker Hva i huleste er det du gjør?! Først om meg tannlegen. Så om meg selv. For det er jo ikke naturlig. Legge seg under en duk og få en vilt fremmed til å røske ut halve tanngarden (i hvert fall er det sånn det føles).

Og det er borring involvert, og jeg kjenner borret bli glovarmt i munnviken, og lyden som borrer seg inn både i tannen og i trommehinnen min. Det er egentlig lyden som gjør mest vondt. Midt oppi det hele stikker andre tannleger innom og sier ha det bra og vi sees i morgen som om de skulle jobbet i en interiørbutikk og jeg var innom en tur for å kjøpe duftlys.

«Se på de røttene,» sier han til sin hjelper, og det er da jeg begynner å lure: Hva er det egentlig jeg har oppi der?! Og ja, jeg er kanskje kontrollfreak (ja, jeg er det!) men mens jeg ligger der og lytter til knekkelydene av min egen munn, klarer jeg ikke å la være å tenke: Halloooo, vet du egentlig hva du driver med!

Jo. Han gjør nok det. Etter 35-45 minutter er rakkerne på bordet. Som en vill løve og en tiger som er blitt temmet og nå ligger utslåtte på bakken som to gigantiske kosebamser.

Nå. Skal jeg høre på Miles Davis. Og spise rømmegrøt. Og sånn er det med den saken.

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS