Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Fotografering fra 1800-tallet

dan carrillo: wet plates fra Patrick Richardson Wright via Miss Moss

Fotografen Daniel Carrillo bruker en helt spesiell metode for å fange portretter. Kollodion-prosessen ble oppfunnet på midten av 1800-tallet, og bildene kommer på en slags glassflate. Eksponeringen er på rundt 30 sekunder. Den som avfotograferes må altså sitte stille like lenge. Det stikk motsatte av snapshots, det kan man trygt si! ISO er på 1 eller 2.

Bildene får et slags spøkelsesaktig slør over seg. Kanskje mye fordi vi er vant til at personer som er blitt fotografert på denne måten, eller noe som ligner, ganske sansynlig er spøkelser for lengst. Men på disse er altså moderne mennesker. Hvem vet, kanskje noen av dem hadde en iPhone i baklomma da bildene ble tatt.

Dette er såklart helt nydelig og enestående, til å bli paff av. Jeg klarer likevel ikke la være å tenke på etterkommere i år 2090 som finner disse bildene, og nostalgien blir villedende.

Noe av det fine med fotohistorie er jo at det er mulig å anslå når bildet er fra. Det som mest representerer vår tid vil jo være å ta et bilde digitalt og laste det opp på Internett, i en virtuell cloud. Eller noe. Men det er ikke noe fysisk og unikt ved det. Og tydeligvis: Mennesker savner det fysiske. Jeg har lenge lurt på hvorfor! Kanskje det er fordi vi selv er fysiske — og unike!

+ Se mer på Daniel Carrillos blogg

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS