Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Hvorfor sier de ikke hadet på film?

Film er fortettet virkelighet, men når folk på film og i tv-serier bare avslutter telefonsamtaler helt sånn uten videre, begynner jeg å tenke på mange rare ting. Avslutter virkelige mennesker telefonsamtaler på denne måten? Jeg hadde i hvert fall blitt ganske forvirra hvis jeg hadde snakket med noen i telefonen og samtalen hadde blitt avsluttet uten et hadet.

Alt det der smalltalket som må med i en telefonsamtale — en av de mange grunnene til at jeg prøver å unngå det — er kuttet vekk. Og det er ingen som stusser over det. Det er aldri noen som ringer opp igjen etter at hovedpersonen har slengt på røret etter et kort ok. Ingen som spør ble vi brutt? eller sa jeg noe galt? Det rare med telefonsamtaler på film er at det virker som om karakterene er synske og på mirakuløst vis kan se hva den andre tenker, at den andre smiler, de kan liksom se at den andre lytter.

Det er noe av det som er rart med å snakke i telefonen. Det er bare lyd. Tonefall og stemmeleie. Alle de ekstraeffektene i kroppspråk og blikk forsvinner. Det er improvisert der og da, gjennom informasjon og reaksjonen på den. Men på film vet såklart alle akkurat det de trenger å vite. Og jeg er glad for at filmer blir fylt med andre ord enn hadet.

Men jeg lurer på hvordan filmens telefonsamtaler påvirker de vanene vi virkelige mennesker har. Selv har jeg mer sansen for SMS på film. Det kan være en ganske sterk følelse når det lyder et pling, og det står et budskap der, men ingen sier noe. Det runger i komplett stillhet.

Hva bør egentlig være med i en historie? En ting er hva som får fram meningen. En annen er hva som er troverdig. I en skriftlig historie fyller du mentalt ut fortellingen mens du leser, og mye kan være abstrakt eller underforstått. Det kan stå Ok som siste ord i telefonsamtale-dialogen, før et nytt avsnitt begynner. Men det trenger ikke bety at det var slik det sluttet. Det kan bare bety at det var der poenget var ferdig.

Gjelder det samme på film? Kanskje. Men der er det fysiske i tillegg. Det visuelle punktet — lyden! — der røret treffer telefonen (hvis filmen er fra senest slutten av 90-tallet vel å merke). Og som du ser i videoen over, som har samlet flere amputerte telefonsamtaler fra flere forskjellige filmer, virker det nesten som om det er en inneforstått oppskrift på dette i filmens verden: Her legger vi på uten å si hadet!

Har du lagt merke til dette? Hva synes du? Sier du hadet før du legger på?

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS