Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Nybegynner i jQuery

jQuery er et JavaScript-bibliotek som åpner for veldig mange nyttige og pene funksjoner når man lager en nettside. Selv om jeg allerede har brukt jQuery i flere av nettsidene jeg har laget, er det helst gjennom tilpasning av plugins som man kan finne på nettet. Jeg skulle gjerne forstått mer om hvordan jQuery fungerer, slik at jeg kan være mindre avhengig av plugins som andre har laget.

Så i går fant jeg denne video-serien for absolutt nybegynnere i jQuery. Den er kjempebra. Det er utrolig fint å kunne lytte til og se det jeg skal lære, samtidig som jeg gjør det selv. Ekstra bra er det at jeg kan trykke på pause, eller gå tilbake hvis det er noe jeg ikke får med meg. Så langt har jeg prøvd ut noen helt grunnleggende funksjoner i jQuery, som f.eks. hvordan man kan lukke eller åpne et område som en rullegardin. Eller å få et bilde til å fade sakte inn når du peker på det.

Når jeg lager nettsider har jeg mest lidenskap for det visuelle. Om jeg får velge, setter jeg heller sammen farger, typografi og layout enn å studere en lang artikkel om programmering (også en grunn til at jeg liker videotutorials).

Men det som er så bra med jQuery er at det nettopp ligger så nært opp mot det visuelle. F.eks: Det å endre på antall millisekunder det skal ta før et element fader ut, gir en umiddelbar og synlig effekt. Det er såklart veldig motiverende! En annen ting: Jeg koder mye med HTML og særlig i CSS, så da er det spennende å se hvor nært jQuery er i samspill med CSS. Det slo meg her i dag: jQuery er som CSS … men med magi!

Det magiske er vel egentlig mer at jQuery setter CSS i bevegelse. Hovedattraksjoner er å animere HTML. Det kan gjøre en nettside mer dynamisk og håndfast. I den «virkelige» verden (på den måten vi av og til tenker på web som det «uvirkelige» …) er jo ingenting flatt. Det ligger i flere lag. En overgang er myk og gradvis, ikke statisk og endimensjonal. Det visuelle er i samspill med det funksjonelle når resultatet fungerer optimalt. Det visuelle er det funksjonelle. Derfor er det greit å gå ut av design-komfortsonen av og til. For selv om jQuery er litt forvirrende hittil, så håper jeg på sikt at det kan hjelpe meg til å lage både rikere og mer levende nettsider.

Stikkord: ,
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS