Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Tree of Codes

Tree of Codes by Jonathan Safran Foer fra Visual EditionsVimeo.

Jeg har tidligere skrevet om Austin Kleon, og om teknikken han brukte for å skrive diktene i samlingen Newspaper Blackout. Han tar en svart tusj, stryker over ord fra artikler i New York Times, og det som står igjen blir et dikt.

Dette er veldig fascinerende, synes jeg, hvordan det går an å trekke fra for å skape noe nytt. På bloggen Theme T fant jeg ut at forfatteren Jonathan Safran Foer også har brukt denne teknikken. I sin bok Tree of Codes (2010) har han ikke bare strøket, men også klippet ut ord fra sin favorittbok, The Street of Crocodiles av Bruno Schulz. Resultatet er en ny historie av Jonathan Safran Foer, fra Bruno Schulz sine ord.

Vi har eksamen på skolen nå. Det har vi frem til 1. juni, og jeg begynte å tenke på om jeg kanskje skulle gjøre noe lignende. Jeg prøvde med en artikkel i et blad. Jeg valgte ut noen ord og strøk ut de andre. Det var ikke særlig lett! En ting er å bestemme seg for hvilke ord man vil gå for, og håpe på at resten av ordene man trenger vil dukke opp etterhvert. Om de ikke gjør det er du fanget i et uløselig kryssord. Det krever kanskje litt trening (som kryssordløsning også gjør).

Ingen kan i hvert fall beskylde denne metoden for å være plagiering. Mine erfaringer hittil er at det er minst like vanskelig — antagelig vanskeligere — å lage en historie av en annen sine ord, enn å lage en historie av sine egne.

+ Intervju om Tree of Codes i Vanity Fair
+ Se den 3 mnd lange produksjonen av boka
+ Forlaget Visual Editions som utgir mange unike bøker

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS