Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Søvn.Opplevelse

Illustrasjon: Alex Andreyev via Behance & Creative Commons Attribution-NonCommercial.

Som regel husker jeg ikke hva jeg drømmer. Og noen ganger kan det å våkne være som å komme hjem fra en lang reise. Drømmer er bilder, tanker, lyder eller følelser som passerer gjennom sinnet mens vi sover. Bare det er en grunn til være nysgjerrig på drømmer. Tenk at det finnes noe så uvirkelig, som likevel er vitenskap. Vi drømmer. Det er fakta.

Jeg tenker ofte på hvis noen skulle forklare for noen vesner på en annen planet om menneskene, hvordan de ville beskrevet oss. Hva vi gjør her, hva vi liker, hvordan vi lever. Da kunne man sagt:

Når det blir mørkt lukker de øynene for å hvile, det vil si å slappe av, samle krefter, fornye celler. Og mens de gjør dette, passerer bilder, tanker, lyder eller følelser gjennom sinnene deres. Når de er alene med seg selv, forestiller de seg situasjoner, en måte å være alene på ulik noen annen aktivitet på Jorda: Drømmen.

Hadde jeg vært den utenomjordiske, ville jeg ikke trodd på det. Aldri i verden. Egentlig er det litt rart at vi tror på det selv. Vi tror det bare fordi vi opplever det hele tiden. Aksepterte hallusinasjoner. Likevel utrolig. Drøm er den eneste tilstanden som vi ikke kan stige ut av peke på: Nå drømmer jeg. Det. Det er en drøm. Rett der.

Så –

Det var bare en drøm.

Det var bare en drøm.

Det var bare en drøm?

Er drømmer bare? Bare-bare?

Drømmen er et parallelt univers hvor vi er alene uten vilje, overlatt til oss selv. Det er som om noen har tatt sanseapparatet ut av oss og puttet det i en flaskepost, sendt det langt ut på havet. Det har hendt at jeg har hatt så ubehagelige drømmer at de legger en skygge over hele resten av dagen. Søvnen blir noe man gruer seg til. Andre ganger er drømmen så god at selv om jeg er uthvilt når jeg våkner, vil jeg bare sove videre. Og når jeg sovner igjen, håper jeg på drømmen. Søvnen blir portalten til den aller beste tv-serien.

Freud så på drømmene som det stedet hvor våre skjulte ønsker og behov kommer til syne. Han mente at vi i våken tilstand har en moralsk sensur som ikke slipper behover og ønsker frem i tankene. I drømmen er sensuren redusert, og skjulte ønsker kommer til syne. Men i et metaforisk språk, nesten poetisk, som noen ganger kan være vanskelig å forstå.

Det er jo rart å tenke på. At det språket hjernen selv produserer, er ikke logisk dramaturgisk, slik vi pleier å tro at vi forstår best. Istedet er det absurd og usammenhengene. Fullt av uforutsigbare overganger og allegorier. Som om hjernen er en printer som sender ut dikt om oss selv.

Jeg tror vi drømmer av en praktisk grunn: Vi trenger å fordøye dagens inntrykk. Jeg liker veldig godt å høre hva folk har drømt, og prøve å tolke det. I det ubevisste skjer det veldig mye av det samme som når vi skriver. Drøm er kroppens egen kunstneriske måte å uttrykke seg på. Gjennom bilder, metaforer og følelser. Store historier, små historier. En liten skildring bare for stemningens skyld. Drømmen er bare de godnatt-historiene som hjernen forteller til seg selv, etter at resten av deg har sovnet.

Hva har du drømt?

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS