Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Ikke døm en bok

Det er to ting jeg setter pris på. De er like, men forskjellige. De er adskilt, men kan kombineres. Jeg liker å skrive og jeg liker grafisk design. Og hvor blir disse to forent? Du ser det i bokhandleren, du kan bla gjennom det på nett, på Amazon, i din egen hylle. Du vet, bokomslag.

Det er en side som heter Bookcoverarchive.com. Et galleri for bokomslag og designere. For the purpose of appreciation and categorization. Du kan bla i evigheter, kronologisk eller etter designer. Du kan til og med se hvilket skriftsnitt tittelen er satt i, surfe deg videre gjennom omslag med samme font. Og fortsatt gjenstår omslag som du aldri før har sett.

Dette får meg til å tenke på tekster. Hvor mye kontroll har vi over en tekst, i forhold til den støyen den en gang, forhåpentligvis, vil kunne befinne seg i? Når vi skriver tenker vi på hvordan leseren vil være like konsentrert som vi var når vi skrev det. Men tenk på det … Når vi skriver, så har vi mest sansynlig ikke sett bokomslaget, eller illustrasjonen til magasinet, eller forsideoppslaget som får noen til å kjøpe avisa i utgangspunktet, og ved en tilfeldighet finne din tekst.

Jeg er en sånn som oftere enn sjelden … jeg innrømmer det … dømmer en bok etter omslaget. Kanskje det er en indre kamp mellom skribenten og grafikeren inni meg … Fonten. Bildet. Fargen. Det setter forventninger, enten lave eller høye, som jeg definitivt tar med meg idét jeg begynner å lese.

Hadde forfatteren regnet med dette når hun skrev?
Burde hun?

Alle bøker jo ha et omslag. Men hva om omslaget rett og slett var borte! Hva om omslaget virkelig startet med side 1?

Eller … hva om det er akkurat det den allerede gjør.
Teksten har startet allerede før forfatteren har satt pennen mot papiret.

For hva er det med alle disse tomme sidene mellom bøker? Kolofoner, innholdsfortegneler, tittelen på nytt, repetert fra omslaget, navnet på forfatteren på en separat side, tomme sider, tomme sider. Og der, først der starter virkelig boka.

Hva får det oss til å tenke, som forfatteren kanskje ikke tenker på selv? Det grafiske ved en bok. Hele boka, både teksten og det grafiske er jo et produkt. De er på lag. Det er en pakke.

Dette gjelder ikke bare én bok sitt omslag. Hva med boka som står ved siden av? Hva med det «nabolaget» som boka er plassert i på biblioteket, i bokhandleren. En dyster bok kan virke enda mer dyster sammenlignet med små, harmoniske tittelord, og glade fargeklanger.

På en annen side: Ethvert dystert bokomslag har bare ikke møtt sin overbok enda.

Hvordan kan vi få sagt det vi vil si, når alt kan tolkes annerledes i sammenheng med noe annet? Når jeg leser en bok, ser jeg mange ganger på omslaget. Når jeg har med meg boka i veska, når den ligger på bordet. Når jeg legger den fra meg. Av og til bare stopper jeg å lese for å se på omslaget. Det kan ikke være bare meg?

Omslaget blir viktig. Nesten like viktig som ordene selv. Om det er bilde av en person der, så ser jeg for meg den personen når jeg leser boka. Og når jeg tenker tilbake på den, så er det alltid det ansiktet på omslaget jeg ser for meg. Kanskje er det nettopp omslaget som får meg til å huske en bok. «Et bilde sier mer enn 1000 ord», heter det jo. Det er lett å kjenne seg igjen i. Selv for en som elsker ord.

Det visuelle er viktig. Kanskje bokomslagene er bøkenes støttehjul. Vi skal egentlig late som de ikke er der, men alle ser dem og det er grunn til å tenke at bokomslaget holder fortellingen oppe fra å falle.

Eller kan en fantastisk tekst rett og slett gjøre et bokomslag bedre? Et som i utgangspunktet var bare sånn helt midt på treet.

Dømmer du bøker etter omslaget?

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS