Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

524 oppskrifter. 365 dager

Jeg liker mat og jeg liker å blogge. Jeg liker Meryl Streep, amerikanske komedier, jeg liker 40-tallet. Jeg liker Paris, og New York. Jeg liker filmer som gir en god følelse, som forteller en historie som har humor, varme, og et mål. Gjerne et indre.

Jeg liker filmen Julie & Julia (2009). Om to kvinner, på tvers av tid og rom. Julie jobber på et kontor, i en bås, med hodetelefoner, hun tar telefoner, hvor hun beklager.

Det beste hun vet er å lage mat.

En dag der ingenting er sikkert, kan man komme hjem og vite at hvis man blander egg, sjokolade, sukker og melk, så blir det sjokoladekrempai. Det er betryggende.

Men egentlig er hun forfatter. Eller, hun har skrevet en halv bok. Man er ikke forfatter før noen har publisert deg, mener Julie. Mannen hennes sier at på en blogg kan alle publiseres. Du går inn på nettet, taster inn, og sender ut.

Julie oppretter en blogg om matlaging. Hun bestemmer seg for å blogge seg gjennom, 365 dager og 524 oppskrifter av Julia Child, en amerikansk Ingrid Espelid. Fryktløs. Og forfatter av kokeboken Mastering the Art of French Cooking.

«Julie/Julia-prosjektet».

Hvorfor? For å bli et bedre menneske. For å fullføre noe. Og for å realisere og utforske en fascinasjon for sitt forbilde, en sterk karakter, og et ikon.

Filmen blir fortalt gjennom ulike stemmer. Julies blogg til Internett, Julias brev til brevvenninnen Avis. Kvinnenes uverbale betroelser til sine menn. Det er mange monologer. Jeg synes det er en fin måte å bygge en historie.

Det kler denneb bra. Julies blogg-mål virker kanskje meningsløst, men hengivenheten til prosjektet er noe som kommer innenfra. På samme måte som stemmen inni hodet når hun skriver blogginnleggene om dagens oppskrifter, om hell og uhell. En monolog er noe personlig, slik som Julies selvutforskende prosjekt.

En del av filmen foregår i 1948, en annen i 2002. Mellom Bronx, New York, og Paris, mellom Julie og Julia. Det er så mange fine bilder og farger, supre skuespillere og karakterer.

Julie & Julia er en film om forholdet mellom fortid og nåtid. Om blogging og mat. Og om besluttsomhet.

Om å gjøre det uoppnåelige oppnåelig.

Stikkord: , ,
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS