Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Alle vil bli forfattere

Hva er dette med de som prøver å dele ut Aftenposten hele tiden? Studentrabatt, 50 % — men likevel: Nei, takk, jeg vil helst ikke abonnere på trykksverte og overfylt søppelbøtte.

På en annen side: Om det er ett tilbud jeg kunne tenke meg fra Aftenposten, så er det å abonnere på det kun på fredager, og at noen kunne tatt ansvar for å rive ut samtlige sportssider. Kan noen gi meg et tilbud på det? Isåfall abonnerer jeg gjerne!

Noe jeg liker med Aftenposten er nemlig A-magasinet. Her er det alltid spennende lesning, f.eks. en artikkel om hva det vil si å være voksen i dag. Og en sak om at «alle vil bli forfattere». En bølge av skrivelyst har skylt over landet de siste årene, og forlagsredaktører, forfatterforeninger og skriveskoler opplever større pågang. Hvorfor blir det mer populært å ville bli forfatter?

Dette begrunnes på to måter: Den ene er at at individualismen blir dyrket på en helt annen måte nå enn tidligere, og at flere føler at de har unike historier som er verdt å fortelle. En annen er at forfattere i dag er etablert som kjendiser. Den oppmerksomheten, debatten og mystifiseringen som Knausgård har fått kan ha gitt en reality-bølge som har ført til at flere søker forfatterrollen.

Som forfatterspire blir det derfor naturlig for meg å spørre: Vil jeg bli forfatter fordi jeg vil bli kjendis? Er tiltrekningen til forfatterrollen ikke mer enn en trend?

Et sted i artikkelen blir spørsmålet om hvorfor skriving er så populært, begrunnet med at det kanskje er en avreagering fra det hurtigtempoet vi lever i. Eller at skriving er nært, og fortellinger er noe som er veldig grunnleggende for mennesker.

Selv tenker jeg at forfattertrenden må ha noe med behovet for selvrealisering, og de store mulighetene vi har, vi som lever akkurat nå. Vi kan oppnå akkurat hva vi vil, og vi er klar over det.

Dette henger jo ganske mye sammen med artikkelen om voksne nå til dags. Det er helt andre forventninger til oss som er voksne nå, enn for 50 år siden. Vi har lov til å leke, og prøve ut forskjellige ting. Det er nesten påkrevd. Vi studerer lenge, bytter karriere, jobb, partnere og livsmotto. Vi tenker først og fremst på oss selv, og det er bra, fordi det får oss til å fokusere på å bli så lykkelige som overhodet mulig.

Men samtidig: Hva gjør det med forfatterrollen? Skriver vi for å realisere oss selv, eller skriver vi for å tilføre noe verdifullt eller tankevekkende til resten av verden? Blir det mer populært å skrive fordi det lar oss være egosentriske lykkejegere — og med god samvittighet?

Hva mener du?

Vil du bli forfatter?

  • Ja (67%, 56 stemmer)
  • Nei (33%, 28 stemmer)

84 personer har stemt.

Loading ... Loading ...

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS