Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

23:56 – 6:52

Noe jeg synes er vanskelig når jeg skriver, er å bestemme hvem historien skal fortelles gjennom. Hvordan kan jeg vise det som skjer på en troverdig måte? Og hvordan finner jeg ut hvilken synsvinkel som kler historien min best?

Da jeg leste After Dark av Haruki Murakami lærte jeg en spennende måte å gjøre dette på. Her er vi nemlig et blikk, et kamera som panorerer. Historien fortelles gjennom oss og det vi ser, men vi kan ikke gripe inn i fortellingen, vi flyter bare dit kameralinsen fører oss. Når jeg skriver i en slik ekstern form er jeg glad for at historien får rom til å leve sitt eget liv. Men noen ganger føles det som om det eksterne får meg til å distansere meg fra det jeg selv skriver, som om det ikke angår meg lenger. Og når det først skjer er det vanskelig å komme inn i igjen. Det er å låse seg selv ute.

After Dark blir fortalt gjennom et eksternt perspektiv. Men istedet for å bli opphøyd og uhångripelig, er det et eller annet som gir den usynlige fortelleren en slags personlighet likevel. Det er setninger som gjør det forfriskende å lese. «Vi ser oss omkring», «Kameravinkelen holder seg uendret» og «Vi velger oss et punkt hvor det er spesielt lyst, fokuserer der, og lar oss rolig dale ned».

Når jeg planlegger et synsvinkel, prøver jeg liksom å skjule det i historien. Jeg baker det inn og kamuflerer det, helt til jeg ikke vet helt selv en gang hvilket perspektiv historien min egentlig har. Dette problemet har ikke After Dark. «Froskeperspektiv», «panorering» og andre kamerabeskrivende begreper brukes som om det skulle være en film laget av bokstaver. Bare se på dette utdraget:

Det har akkurat handlet om morgenfugler og nattfluer her på Elefantzonen. Og hovedpersonen i denne romanen er definitivt en nattflue. Handlingen foregår i timene mellom 23:56 og 6:52. En jente sitter med hodet i hendene og leser en tykk bok. Det er nattlige møter og filosofiske samtaler, det er kaffe for å holde seg våken, og er en søster som har sovet i flere måneder i strekk. Men det er også litt kjærlighet, og det er Tokyo om natten, et sted så langt borte at det er i framtiden.

Vet du om noen bøker med interessant fortellerperspektiv?

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS