Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

The Laundromat Café

Vi er på Bislett i Oslo en dag i juli, og det er her den åpenbarer seg foran oss: The Laundromat Café. Gjennom vinduet kan man se rekker med bøker og mørkebrune trevegger, blomstrete tapeter og retro lenestoler. Alt det som jeg ikke kunne tenke meg å ha hjemme, men som jeg veldig gjerne omgis av en stund på kafé. Det er vanligvis masse folk her, og de fleste spiser et eller annet. Noen har en hjemmelaget burger foran seg, med stekte poteter og masse tilbehør, andre spiser en italiensk pizza, med eller uten en øl ved siden av, noen har kanskje en iste.

Dette er et interessant sted ved første øyekast. Jeg liker den uformelle, men helhjertede stilen, og begynner plutselig å lure: Hvorfor har jeg ikke lagt merke til The Laundromat Café før nå? Så jeg bruker Twitter til å spørre om noen vet om dette stedet, og det viser seg at kaféen bare har eksistert i noen få måneder.

Idéen til The Laundromat Café er å kombinere klesvask, kafébesøk, og kanskje litt surfing på det trådløse nettet. På de danske nettsidene står det at den første kaféen åpnet i 2004, og i København finnes det to Laundromat-kaféer. Men nettsidene har foreløpig ingen norsk avdeling, og menyen samsvarer heller ikke med menyen du finner i den den norske kaféen.

Det er alltid forvirrende første gang på en ny kafé. Skal du bestille ved kassen? Hvor er menyen? Skal du betale med en gang, eller etterpå? Bør du helst spise noe eller går det bra å bare ta en kaffe? Hvor mye skal du gi i tips?

Så snart vi har funnet oss en ledig plass, blir vi møtt av en blid og kul svensk jente som småprater som om vi skulle vært gamle venner. Vi føler oss velkomne, og det er kjempegod stemning.

Menyene her er ordentlige A4-permer, du vet — sånne som på ordentlige restauranter, ikke en papplapp, eller en liste på en tavle bak disken. Det uformelle inntrykket brister litt, men til gjengjeld er det godt utvalg.

På den første siden står det at kaféen er stolt sponsor av Redd Barna og Leger Uten Grenser, så å spise her vil ikke bare gi deg en god smak i munnen, men også en varm følelse i hjertet ditt, står det videre. Menyen er forøvrig stappfull av humoristiske og interessante sitater om mat, måltider og livsstil generelt.

Det står på engelsk, og pizzaene har italienske navn. De har en omfattende burger-meny, og enda større øl-meny. Alt til vanlige restaurantpriser. Det er også en egen frokost- og brunsj-meny. På hverdager åpner de kl. 07.00, men siden kaféen er så ny kan det hende at de ikke begynner med det før senere på høsten.

Åpningstidene er førøvrig 07-01 mandag til fredag, og 10-01 på lørdager og søndager.

Vi bestiller hver vår burger, og det er en nytelse fra første bit. Så deler vi en eplepai med vaniljeis til dessert, og jeg bestiller en cappuccino. Burgerne var nydelige, men jeg anbefaler ikke cappuccinoen. Melkeskummet er stivt og på toppen er det strødd kanel, noe det ikke skal være med mindre man spør etter det. Nå er ikke The Laundromat Café en kaffebar, likevel er kaffeprisen like høy som hos Kaffebrenneriet, som serverer fjærlett melkeskum med en synlig espressorand.

Litt skuffende, men jeg tipper (og håper!) at det kommer seg etterhvert. Kanskje er det litt variabel standard nå i oppstartsfasen. For der klassiske kaffebarer har en «gjennomtrekk-mentalitet», er The Laundromat Café et du kan falle mer til ro og kanskje bli en stund.

Besøk nummer én blir vi servert av en imøtekommende svensk jente som slår av en prat og behandler oss som venner. Gang nummer to derimot, får vi en vimsete servitør, som i tillegg — der han kunne unnskyldt vimsetheten med å være sjarmerende og vennlig — får oss til å føle oss nokså tilsidesatt.

Tiden du venter på å få regningen, eller tiden du venter på å få tak i en servitør for å gi beskjed om at du gjerne vil betale, er tid som kunne blitt spart for litt ubehagelig forvirrethet hvis kafeen hadde hatt litt færre bord, litt færre servitører og kanskje en litt mer beskjeden meny. I hvert fall i oppstartsfasen. Man kunne bestilt og betalt ved disken på forhånd, og allerede ha gjort opp for seg når maten ble servert.

Men der The Laundromat Café varierer på service og skuffer med en nokså trist utgave av en cappuccino, glimrer den med sine kokkekunster. Maten er alltid god! Gang nummer to har vi nemlig hver vår italienske pizza, og jeg har ikke tall på hvor mange ganger i løpet av måltidet jeg bare måtte sukke og proklamere til min kjære: «Denne pizzabunnen er bare så utrolig god …» Selv når jeg egentlig var mett, måtte jeg bare spise til det var tomt, for slik pizza er for god til å gå til spille. Hvordan får de det til? Helt magisk.

Mitt inntrykk er utvilsomt at maten og interiøret er helt supert. Bor du i Oslo? Ta en tur på The Laundromat Café og fortell meg i kommentarfeltet hva du synes om kaféen.

Og til slutt, når sant skal sies: Hvor er egentlig disse vaskemaskinene? For jeg kan ikke se dem.

Stikkord: ,
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS