Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Sex & the City

Hvorfor er det ingen som har fortalt meg dette før? At Sex & the City handler om en skribent? I New York! Hvorfor har ingen fortalt meg dette? Det er jo perfekt!

Jeg har alltid trodd at Sex & the City handlet om en gjeng utsvevende damer som bare har one night stands og drikker coctails i dyre designersko mens de snakker om menn, sex og intime skuffelser.

Det er delvis korrekt. Men det som også er fakta, er at vår hovedperson, Carrie, er en New York-spaltist. Når hun ikke drikker cosmos i sine Manolo Blahniks, sitter hun på en kafé, eller hjemme i leiligheten sin på Manhattan (Manhattan, New York!) og skriver. Om sex, riktignok. Men ikke på den kleine, overbeskrivende måten som vi leser i våre norske sexblogger, men med en dypere antropologisk undring som gjør henne til en slags hverdagslig sex-filosof-skribent!

Nevnte jeg at hun bor i New York?

TV-serien skapte blest i USA med sin åpenhet om sex da den begynte å gå på kabel-tv-kanalen HBO i 1998. Den er en hyllest til moderne verdier, som frihet og feminisme. Fire single damer i 30-årene som lever som 20-åringer. Det bryter utrolig nok tradisjoner, og skaper reaksjoner, selv i dag. For hvorfor er det sånn, at når en 30-årig kvinne bor alene i en lekker leilighet, har høy utdanning, og en flott jobb som hun trives i, så er det trist? Mens når en single mann lever i tilsvarende situasjon, så er det ingen som hever på øyenbrynet?

Samtidig: Hvorfor er det sånn at fire smarte, vakre, vellykkede og velutdannede kvinner ikke kan få seg til å snakke om noe annet enn sin nye kjæreste, eller hvem de nettopp dumpet?

For egentlig handler Sex & the City om kjærlighet og forhold: «I’m looking for love. Real love. Ridiculous, inconvenient, consuming, can’t-live-without-each-other love,» sier Carrie i serieavslutningen. Gjennom de mange sex-scenene, gjennom den ene håpløse fyren etter den andre, om hvor vanskelig det faktisk er å få seg et forhold, og hvilken kunst det er å få det til å vare. I stunder synes det håpløst, som om de aldri vil finne drømmemannen — men ingen kan si at de ikke prøver.

Noe jeg liker spesielt godt, er Carries monologer. Når hun sitter ved tastaturet, og vi plutselig blir henne. Det gjør Sex & the City til en perfekt tv-serie for sånne som meg — unge damer som skriver — kanskje enda mer perfekt enn det er for jenter flest. Monologene minner meg om slik jeg skulle ønske mine egne indre monologer var. En fortellerstemme som alltid får det sagt! Slik som i Grey’s Anatomy. Carries monolog er kanskje hakket mer humoristisk og avgrenset, men absolutt vel så dramatisk. Hallo, det er snakk om kjærlighet & forhold, det er kanskje det mest dramatiske i verden.

Men det beste med det hele er kanskje at Sex & the City virkelig er New York. I motsetning til en annen New York-basert tv-serie-favoritt, nemlig Friends — ble ikke er Sex & the City filmet i L.A. Dette er virkelig New Yorks gater. Det er sant. En karikert sannhet riktignok, som ofte er overdrevet og pikant, som skviser 50 damers livslange opplevelser og erfaringer i én og samme rollefigur. Det er en en sminkert sannhet, full av farge, som har fått deg til å se Mr. Big i din egen kjæreste, og kvinner over hele verden til å leve seg inn i handlingen. Kanskje noen menn også.

Kombinasjonen fire sterke personlighetsskildringer, New Yorks hardhudete mentalitet og salige blanding av mange crazy folk, samt hver enkelt karakters gjennomtrengende lengsel etter den ene som gjør hele verden komplett, gir meg et plutselig engasjement. Jeg blir glad, flau og spent, jeg blir trist, og jeg kjenner meg igjen. Jeg føler virkelig at jeg er der! Og jeg skjønner plutselig hvorfor Sex & the City har gjort en hel verden sprø. For dette er virkelig fantasisk.

Stikkord: ,
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS