Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Jeg er en sakteleser

I dag leste jeg en artikkel i Dagbladet om at det skal være bra å lese sakte. Vi blir nemlig dummere av å lese raskt. I bildeteksten øverst i artikkelen heter det: «Les sakte: Er du en sakteleser, en som kikker mer opp i lufta enn ned på papiret, som nyter hvert ord i setningene, grunner over motiver og karaktermønstre?» Og ja. Det er meg, det!

Jeg er en sakteleser, og jeg har vært det så lenge jeg har lest. Av den grunn har jeg alltid trodd at jeg var dårlig til å lese, og for de rundt meg var det intet unntak. Jeg oppdaget det først tilbake på ungdomsskolen da vi hadde lesetester. I noen minutter skulle vi lese en tekst, og så sette en strek der vi hadde kommet da lesetiden var over. På foreldresamtalen ble norsklæreren min stille og alvorlig. «Du har på grensen til lesevansker,» meddelte hun forvirret, for jeg hadde jo ingen problemer med det å skrive. Jeg ville selvfølgelig bli forfatter allerede da, og rettskrivingen var heller ikke tema. Går det virkelig an å ha lesevansker uten å ha skrivevansker?

Det fant vi aldri ut av. Men jeg fortsatte å være en sakteleser. Når jeg nå slår opp i en spennende Dagbladet Magasinet-artikkel om noe som jeg virkelig er nysgjerrig på, hender det gjerne at jeg blir sittende og stirre på illustrasjonsbildet i mange minutter mens jeg lager min helt egen artikkel. Snart går blikket mitt helt vekk fra avisen, og jeg blir sittende og stirre foran meg med de oppslåtte avissidene i hendene. Det bare skjer! Men når jeg oppdager hva jeg driver med, da bare smiler jeg mens tankende bobler innenfor hjernebarken. For er det ikke dette som gjør en forfatter? At tankene kan vandre, helt av seg selv? Skriving er jo vandrende tanker satt i system.

Når jeg leser er det så mange ting jeg vil få med meg. I tillegg til handlingen, vil jeg jo gjerne se hvordan forfatteren manipulerer meg til å føle det jeg kjenner. Når jeg for en side eller to leser uten å tenke — bare føle! — tar jeg meg selv i å stoppe raskt: Hvordan havnet jeg her? Og jeg må gå tilbake noen sider og lese på nytt, nå mens jeg forstår hvorfor den ene setningen kommer før den andre, og hvorfor forfatteren forteller meg akkurat disse tingene, akkurat nå. Så kan det hende at jeg ser rett opp i luften i noen minutter (hvis jeg ligger og leser), eller på menneskene som går forbi (hvis jeg sitter og leser), før jeg fortsetter til neste kapittel.

De fleste kan kjenne seg igjen i å ha lest mange sider uten å huske et eneste ord. Ofte når man må lese ting som man egentlig ikke er interessert i. Men hos meg skjer det også når jeg er interessert. Eller, det jeg tror er interessert, i hvert fall. Tankene vandrer, men ikke inn i tekstens univers. En eller annen gnom i hjerne-maskineriet har overtatt lesningen, og den sitter nå og mumler for seg selv et eller annet sted inni tankene mine, mens språk-hjernen, den virkelige, egentlig snakker om noe helt annet. Kanskje en setning den hang seg opp i tilbake noen sider tilbake, eller en annen bok som jeg leste for flere måneder siden og som jeg plutselig nå kom til å tenke på nå.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sovnet under historieboka i barndommen, og hvor ofte jeg fortsatt skulle ønske at jeg kunne legge en bok inn under hodeputa over natta for så å våkne opp med kunnskap om alle hemmelighetene den skjuler for meg. Men så må jeg rett og slett lese den. Og det går sakte. Rett og slett fordi jeg ikke er flink til å lese, har jeg fått høre — og dermed begynt å føle. Men kanskje er jeg bare en av dem som virkelig leser slik lesing skal gjøres. I sakte tempo.

Leser du sakte?

Stikkord: ,
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS