Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Vanlige spørsmål om bloggdesign

bloggdesignkollasj

Dette er eksempler på vanlige spørsmål jeg pleier å få om bloggdesign:

«Jeg er på blogg.no nå men vurderer å flytte til WordPress. Kan du lage et design for meg som jeg kan bruke med en gang og i tillegg ta med meg når jeg flytter til WordPress?»
Det går dessverre ikke. Design-systemene til de forskjellige bloggportalene er forskjellige, så hvis du har planer om å bytte blogg så bør du gjøre det før du skaffer deg et nytt design. Dette gjelder forøvrig ikke header, som du kan ta med deg uansett siden det bare er et vanlig bilde. Teksttyper og stiler på bloggen er koder som tilpasses til det enkelte bloggsystemet.

«Kan jeg være på blogg.no og likevel ha .com-adresse? Og hvordan får jeg .com-adresse?»
.com-adresse kalles domene og det koster en liten slant. Jeg har domene på One.com.

one.com_kontrollpanel_dns

Hvis du vil ha .com-adresse og i tillegg være på blogg.no (eller et hvilket som helst annet bloggportal) kan du instille domenet til å videresende. På One.com fikser du det ved å gå inn på kontrollpanelet til domenet ditt og trykke på ikonet som jeg har bilde av her til høyre.

Selv har jeg webhotell. Webhotell vil si at du får et sted hvor du kan lagre ting på nettet. Det du leser her akkurat nå f.eks, er lagret på serveren til det webhotellet som heter elefantzonen.com. Det er fordi jeg ikke bruker Blogspot eller Blogg.no, men WordPress på eget domene. WordPress kan også brukes i bloggportal, men i tillegg har du mulighet for å laste ned bloggsystemet deres til dataen din og laste det opp på din egen server. Det er det jeg liker best. Da har du full kontroll og masse nye funksjoner. Ulempen er at du går glipp av litt gratis spredning av blogginnleggene dine. Selv har jeg aldri vært en del av et bloggportal.

«Her er noen bilder jeg fant på Flickr og Weheartit. Kan du lage en header til meg av dem?»
Alle bilder som ligger på nett har opphavsrett. Det betyr at det er de som har laget det som eier det. Selv om bilder ligger på nett er det ingen andre som har lov til å ta dem og bruke dem uten tillatelse. Det kan føles urettferdig, men det er egentlig veldig fint om du tenker på hvis du en gang skulle lagt ut dine egne bilder på nett. Hva om hvem som helst hadde full rett til å bruke dem til akkurat det de ville? Ting som du absolutt ikke kunne stå for og aldri i livet ville ha bildene dine forbundet med. Men heldigvis finnes det også unntak. Noen bilder er merket med en «Creative Commons»-lisens (på Flickr finner du det nederst i høyre sidemarg). Hvis du trykker på den lisensen kan du se hvordan du har lov til å bruke bildet. F.eks at du må linke tilbake, eller at bildet kan brukes men ikke endres på, osv.

Men vanligvis er bildene merket med Copyright, All Rights Reserved. Da kan du sende en fin mail til fotografen og forklare hva du vil bruke bildet til og spørre om det er greit for ham/henne. Men om du ikke får svar, eller om du skulle få et nei, er det bare å hive kameraet over skulderen og ta saken i egne hender. :)

«Betyr «header» og «CSS» hele bloggdesignet?»
Headeren er bare et vanlig .jpg- eller .png-bilde som du mikser sammen i f.eks Photoshop. Det bildet er like vanlig som artikkelbildene i en nettavis.

Utseendet på f.eks tekst, bakgrunnsfarger og linker på nett er bestemt av et språk som heter CSS. Det vil si at en av alle filene som utgjør bloggen din heter f.eks stil.css. I den filen kan du gjøre utrolig mange endringer på designet ditt. De fleste bloggportaler tillater kun endring i CSS-filen til designet. Ofte et dét nok. Men når du bruker WordPress på eget domene har du større muligheter. Da kan du f.eks definere nøyaktig hva du vil skal vises og ikke. F.eks den lille info-boksen jeg har over kommentarfeltet under hvert innlegg: utseendet på den er laget med CSS, men at den faktisk er der er på grunn av HTML. På bloggportaler pleier disse mulighetene til å være låst. Men det betyr ikke at du ikke har store muligheter likevel. Tvert imot. Med CSS har du store muligheter med bloggens utseende.

+ Binkas bloggdesignbutikk

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS