Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Hva er poenget med filosofi?

For noen uker siden fikk jeg en kommentar fra en leser som heter Eirik. Han har også tenkt lenge på å studere filosofi. Men etterhvert som han har lært mer om filosofiske spørsmål, har han begynt å innse at filosofien faktisk ikke kan svare på spørsmålene den stiller. Hva er da poenget med filosofi?

sofiesverden_bok

Eirik skriver:

Hvorfor finnes universet i det hele tatt? Dette spørsmålet kommer – om noen gang – til å bli besvart av fysikken. Filosofi har ingen ting den skulle ha sagt.

Hva er sant? Dette spørsmålet har bl.a. biologien allerede kastet mye mer lys på enn filosofi noengang vil kunne klare.

Hva er bevissthet? Kommer til å bli besvart av psykologi, biologi, fysikk o.l. Hvorfor skulle en dialektisk utredning klare å svare på ett empirisk spørsmål? Man kan ikke svare på disse spørsmålene ved å sitte å tenke på dem.

Hva er meningen med livet? Denne slags spørsmål kan kanskje filosofien hjelpe til med “å avlive”. Dvs den kan hjelpe til å rydde opp i ordbruk, slik at vi forstår hva ordet “mening” faktisk betyr – og så se på om det har noe for seg å si at livet har dette som “mening” betyr. Men dette er i stor grad sjonglering med ord, og noe som hvem som helst egentlig kan gjøre. Trenger man egne fakulteter og studier for det?

En biolog kan sagtens filosofere over hva meningen med livet er (og er også i en mye bedre posisjon til å gjøre det, fordi hun i større grad enn filosofen egentlig vet hva “liv” er.)

Dette er bare noen eksempler. Tenk på ditt “favoritt-filosofiske-spørsmål” Og svar på hvordan filosofi skulle kunne klare å svare på det. Kunne du tenke deg andre vitenskapelige disipliner som bedre kunne svare på det?

Hva tror du om dette? Personlig heller jeg mer og mer mot å si at filosofiens dager er talte. Først prøvde mennesker å forklare verden gjennom teologi og overtro. Så fikk vi filosofi (som var en enorm forbedring fra det første), så fikk vi vitenskapen (som var en enorm forbedring fra filosofien). Nå har vi ennå filosofien igjen, men spiller den egentlig en valid rolle?

Mvh: Eirik.

Da jeg fikk denne kommentaren tenkte jeg: Å! En lang kommentar – med spørsmål! Sånt liker jeg. For et bra problemstilling. Jeg skal svare langt, langt, langt. Å, hvor skal jeg begynne!

Ja… For hvor skal jeg egentlig begynne? Kan jeg svare på dette overhodet? Jeg har jo aldri studert filosofi. Jeg har ikke lest noe særlig filosofi en gang, uff, jeg burde ha lest mer filosofi allerede… Plutselig føles hodet mitt som en ørken og jeg tenker: Shit, filosofi? Hva er dét nå igjen?

Jeg kan kanskje ikke gi noe svar lastet med erfaring, men jeg kan starte med å si noe så koselig som at jeg oppdaget filosofien gjennom «Sofies Verden» av Jostein Gaarder, og det sier kanskje noe om hvor uskyldig dette er. Jeg har en pocketutgave i 3. opplag fra 1998 ved siden av meg her på skrivebordet akkurat nå. Først så jeg filmen. Jeg var 10 år og romanen leste jeg egentlig ikke før jeg skrev særemne om den siste året på videregående. Da var jeg kanskje litt over målgruppen, men å lese den var likevel som å være en katt og bli strøket på ryggen, slurpe fløte fra en gullbolle og sovne i en putehaug. Jeg er jo Sofie.

Hjertet mitt banker noen ganger sterkere og andre ganger svakere for disse tingene. Men noe føler jeg bestandig, og det er at filosofi er aktuelt som aldri før. I en verden der alt er forbifarende og tabloid er det et stort behov for noe som er dypt nede på havbunnen, høyt oppe i skyene. Evig. Det handler ikke om hva du kan gjøre med filosofi, men hva filosofi kan gjøre med deg.

Kanskje er det fordi jeg er forfatterspire, kanskje fordi jeg er jente, eller kanskje fordi jeg er 20 år, men jeg vil at filosofi for meg skal være litt magisk, som en mutasjon mellom vitenskap og tro. Et interaktivt realityshow. Det er Du som er Gud. Det er Din oppgave å lære å utvikle den tankeevnen du har. Lytte, lære, se og finne sammenhengen mellom en blå blomst, sjampoen på badet ditt og krigen i Irak. Å undersøke sammenhengene i tilværelsen føles veldig meninsfullt for meg. Jeg vil være en person tenker, resonnerer, bedømmer og får gjennomslag for idéene mine. En som kan være med på å løse konflikter. For det er det som gjør meg til et menneske.

Når jeg føler meg helt lost går jeg inn i filosofien, og plutselig føler jeg balanse i hele meg. Før hadde jeg mange spørsmål, men nå rett før jeg skal hoppe med fallskjerm inn i filosofien har jeg egentlig bare mest forventninger til å få trimmet evnen min til å tenke. Hvordan kan jeg organisere tankene mine og forstå dem bedre? Hvordan kan jeg ta en idé og skrelle den ned til mange forskjellige lag for å finne den sanne essensen? Sånne ting.

Noen ganger skulle jeg ønske jeg hadde mer matematikk i meg, sånn at jeg kunne vært en som forsker på det som skjer ute i universet. Jeg er fascinert over alt vi kan utrette med medisin og kirurgi, og skulle gjerne forstått hvordan et menneske kan skjære i annet et menneske, fomle rundt i organer og gørr, og reparere det. Tenk på det, er ikke det rart og utrolig genialt?

Det at det er rart, det er stedet jeg vil være. Jeg elsker spørsmål og vil stille og bli stilt spørsmål hver eneste dag. Ikke for å svare på dem. Kanskje noen ganger vil jeg prøve. Men aller mest vil jeg bare samle spørsmålene i en gullbolle og finne måter jeg kan gjøre dem bedre. Hvordan finner vi ro og harmoni til å se sammenhengene i tilværelsen? Hva er de beste spørsmålene å stille? Og når er den rette tiden å stille dem? Kanskje er dette mitt favoritt-filosofiske spørsmål. Hva er et spørsmål? Så relativt og generelt som det.

Og er ikke dette en sak for filosofien, så vet ikke jeg.

Jeg elsker å se det store i det lille. Derfor er det, tror jeg, at jeg elsker filosofi.

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS