Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

På bildeslang i Weheartit og Flickr

Det er noe jeg lurer på… Hvis jeg finner et kult bilde på weheartit.com, kan jeg publisere det på bloggen min? Mange gjør det. De sier «check this out!» og sprer ting de har funnet på nettet som om de skulle ha laget dem selv.

wehearit

Jeg forstår godt at de vil publisere fine bilder. Det gir stemning på bloggen og sprer gode tips og inspirasjon. Men er det nok? Er det okei så lenge du ikke tjener penger på bloggen din, eller er det ulovlig uansett?

Jeg tenker ofte, «oi, kult! Det skulle jeg gjerne lagt ut på bloggen min». Men jeg gjør det ikke, for det er jo ikke mitt. Det jeg tror mange glemmer når de blogger er at internett er et offentlig rom, ikke et digitalt soverom for deg og dine venner. Ville du publisert en hel film du fant i DVD-samlingen din? Eller lagt ut en sang fra iTunes-biblioteket som du kjøpte for 8 kr? Hvordan kan du da plukke bilder fra akkurat der det passer deg?

Som oftest er det godhjertet. Bloggere finner noe de liker og vil spre informasjonen videre. Er det ikke dette som er unikt ved internett? Det finnes blogger som er dedikert til deling. De skaper ikke eget innhold, bare sprer det andre har laget. En klipp-og-lim-blogg. De er veldig nyttige og populære.

Det som allerede ligger på nett er så utrolig lett å spre. Og det er jo ikke akkurat slik at man skal flytte på noe som ikke allerede er der. Min blogg, din blogg, en bruker på Flickr – alt på nett, hva er forskjellen?

Jeg er ikke den eneste som er usikker og forvirra på dette området. Selv åndsverksloven virker ikke helt sikker på hva den mener om digitale medier. Selv om internett i disse dager feirer sitt 20-års-jubileum er det fortsatt vanskelig å skille mellom hva som er mitt, ditt og vårt på nett.

Det er en fin tanke at alle skal dele, og det vil jo jeg også. Men det er viktig for meg å vite at jeg bestemmer over det jeg har laget, selv om jeg publiserer det på nett. Så nederst på bloggen ligger nemlig nå et synlig bevis på at jeg har gitt Elefantzonen.com en Creative Commons-lisens. Det finnes mange forskjellige slike lisenser, og trykker du på knappen finner du ut hvilken jeg har valgt. Du kan altså dele, kopiere, distribuere og spre bloggen min, så lenge du krediterer meg med navngjengivelse, ikke bruker det til kommersielle formål, og ikke endrer eller bearbeider verket.

Hadde bare flere av de som er bokmerket på Weheartit og Flickr satt opp slike rettigheter hadde det vært så mye lettere. Da kunne alle ha brukt disse bildene, selv vi som ikke tør å tøye åndsverksloven. I de fleste tilfeller er det bare å sende en mail og spørre, men hvem har vel tid til det? Alt går jo så fort!

Stikkord:
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS