Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Bloggenostalgi

«Det merkeligste med fremtiden er at man da kommer til å kalle vår tid de gode, gamle dager.» Ernest Hemingway

Da jeg begynte å blogge het det ikke «blogg». Kanskje innerst på soverommet til en nerd, kanskje der het det «web logg», i det mest underfundige små. Men da jeg begynte å blogge het det ikke «blogg», det het ikke «tilbaketråkk» og vi skrev ikke kommentarer til hverandre.

Da jeg var rundt seks år var det internettkurs på Sølvberget i Stavanger. Jeg husker en stor skygge ved siden av meg som pekte på skjermen og sa, «Ser du der? Når det er en hånd over teksten, da betyr det at det er en link. Det betyr at du kan klikke på den og komme til en annen side. Hvis ikke ser den bare ut som en vanlig pil.»

Jeg var på Donald.no og fikk lov til å printe ut en side. Det kostet kanskje en tier. Men hvilken skulle jeg printe ut? Fakta om Donald, fakta om Dolly, fakta om Onkel Skrue? Jeg bestemte meg for å printe ut Fakta om Ole, Dole og Doffen. «Da fikk jeg jo fakta om 3 personer til prisen for 1!».

Internett var kostbart. Internett var rart og morsomt. Det var en lek du lagde selv. Det var lego, som du kunne forandre bakgrunnsfarge på, og tilsette musikk! De proffeste hjemmeside-makerne, eller «webmasterne» (kjempekult ord!), hadde funnet en tjeneste der man kunne registrere seg og putte en ekstern kode inn i HTML-dokumentet sitt for å få kommentarer. Nå kunne folk faktisk forandre på siden din uten at du var der! Ohoi! De kunne også skrive i gjesteboka fordi de faktisk hadde noe de ville meddele. Ikke fordi de trengte flere treff på bloggen sin.

Den gang «trengte» ingen noe som helst i bloggebyen. Ingen tjente penger på å blogge. Ingen leste om livet til bimboer, og ingen bimboer skrev. De bare bimboet. Dagbladet hadde såvidt kommet i nettversjon. Ingen skrev slibrig i kommentarfeltet rett under originalteksten. Det fantes ingen kommentarfelt. Ingen hadde ADSL, og på hverdager fikk jeg bare være på internett etter klokka 17 for da kostet det ikke så mange tellerskritt.

Ingen abonnerte på RSS. Ingen brukte blogspot, blogg.no. Det var ingen som trykket på «Skriv nytt innlegg» i WordPress-kontrollpanelet sitt og bablet i vei. Da jeg begynte å blogge bestemte vi bakgrunnsfarge med body background=»green» og lekte med iframes og rulletekst. Jeg husker da jeg møtte img-taggen for første gang og skulle hotlinke et bilde fra en nettavis. Jeg tror det fløy et lite stjerneskudd høyt der oppe på himmelen da koden faktisk fungerte. Hvordan er det mulig? Hvordan går det an? Vises det på din skjerm også? WOW! Er det ikke underlig?

Det eneste underlige nå er hvorfor det ikke bloggstatistikken følger bedriftsstrategien, og hvor mange «trallala, jeg har ingenting å si men jeg kommenterer og smalltalker skriftlig fordi jeg digger å svinge meg rundt i Kommentarer (221)»

Rolig nå. Pust. Du trenger ikke å fortelle oss alt. Det går bra! Vi holder ut!

Stikkord:
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS