Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Ufølsomhet i følsomhet

Arne Næss har vært sitert på toppen av Elefantzonen i lange tider. Jeg liker Arne Næss og det han står for. Han er det jeg ser for meg som Et Godt og Lykkelig Menneske, det som vi alle må prøve å være.

arnenaess

«Livskvalitet går overhodet ikke på hva man har, men hva man føler man har og hvorledes det er. Hva er det som gleder oss?»

Du vet hva som skjedde i går. Nær 97 år. Ikke 100. Da jeg leste nettavisene og enkelte blogger fikk jeg et lite stikk i hjertet. Han er borte. Det er naturlig å føle smerte når noen man liker er borte.

Men alle filosofer er jo borte. Det er som om filosofer egentlig ikke eksisterer. Filosofer bare vet. En filosof er et bilde eller en tekst. En filosof har ikke latter eller stemme.

Jeg er kanskje for ung til å ha blitt knyttet til Arne Næss som et virkende menneske. Han har ikke hatt direkte, interaktiv betydning for mitt liv. Jeg har lest ham som Spinoza. Som Platon om Sokrates. Og selv om det stikker like mye hver gang jeg ser Sofies Verden og Sokrates drikker giftbegeret, så er det ikke slik at jeg minuttet etter savner ham. Jeg savner dem ikke. De er jo rett her. Det har de alltid vært, og det vil de alltid være.

Jeg føler meg som et ondt menneske når jeg skriver dette, ikke som et godt et, med nestekjærlighet. Men vet du at Næss selv var nysgjerrig i forhold til dødsprosessen? Dette hadde han aldri opplevd før. Og når det er noe som en filosof ikke har opplevd noe før, da er det mening i livet.

Lurer på hvor han er nå. Kanskje han sitter på den andre siden, på et fjell, og ler. Hopper over en bekk, eller flyr. Kanskje han kommer tilbake på jorda som en blomst til våren.

Stikkord: ,
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS