Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Skriveboka

Jeg leste om det i Morgenbladet. Nå har jeg foreslått for biblioteket å kjøpe inn en bok på 767 sider som handler om skriving.

andersen_skriveboka.jpeg

«Skriveboka» inneholder blant annet råd, idéer, tekniske tips, intervjuer med andre forfattere og kryssreferanser. Ut ifra Morgenbladet-intervjuet får jeg inntrykk av at verkets største inspirasjon er den store nysgjerrigheten for hva som foregår i folk som skriver. Vekk med de gamle beretningene! Med dybde og kompetanse skal forfatteren ha gått fra dybde til bredde for å utforske dette objektivt og klart uten tvilsomme fiksfakserier. Ikke noe «How to Write the Perfect Novel in Two Weeks and Get Rich and Happy». Dette er en annen liga.

«Jeg har ingen svar,» brumler boka og trekker ydmykt på mursteinskuldrene sine. Slik ser det ut i mine øyne. Jeg har en følelse av, og håper inderlig, at dette kan være et oppslagsverk og en skrivementor i bokform som vi kan henvende oss til, særlig under skrivetørke, når alt virker håpløst.

– Hvis noen frykter at forfattere kan bli spaltede personligheter, overoppfyller du enhver forventning. Du definerer fem personligheter i forfatteren?

– Ja, faktisk. De har forskjellige roller når man skal utforme en tekst. Jeg kaller dem «Danseren», «Samleren», «Skaperen», «Ordneren» og «Analytikeren». Alle er sterkest i noen av disse rollene og svakere i andre, og det kan være smart å vite hvor du har din svakhet, for det er gjerne der skoen trykker. Du kan være en fantastisk samler, være så inspirert, suge til deg stoff som en magnet, men har du ikke de andre egenskapene så blir det ikke noe mer.

Boka er helt ny. Det er Merete Morken Andersen som har skrevet den. Hvem? Hun har jeg aldri hørt om før. Men så er det jo også så mange forfattere jeg ikke har hørt om. Jeg sjekket Wikipeda og fant ut at Skriveboka-forfatteren glimrer med den gjeveste forfatter-CVen noen sinne!

Merete Morken Andersen (født i Bergen 24. juli 1965), norsk forfatter, litteraturkritiker, redaktør; utdannet cand.philol. med hovedfag i litteraturvitenskap fra Universitetet i Bergen; har gjennomført forfatterstudiene ved Høgskolen i Telemark – Bø og Skrivekunst-akademiet i Hordaland i Bergen; har arbeidet som forlagsredaktør i forlaget Aschehoug og faglig leder for Aschehougs forfatterskole; redaktør i litteraturtidsskriftet Vinduet 1992-97; har undervist i fag- og skjønnlitterær skriving blant annet ved Skrivekunst-akademiet i Hordaland og Høgskolen i Vestfold; Kritikerprisen 2002 for for romanen Hav av tid.

Jeg tenker, oi. Hvis du noen gang sier at du vil bli forfatter, da må dette være selve fasiten. Jeg tror ingen tør å si at hun ikke vet hva hun snakker om. Dette er jo til å bli fryktelig imponert, og ikke minst nysgjerrig av! La oss sluke lærdom! Men før vi setter i gang med å svelge unna her, er det viktig for alle oss skrivende å huske på at skriving først og fremst handler om å skrive, og ikke svelge unna med skriveteori. På tross av forfatterens kompetente skrivefortid er det nemlig også grunn til å undre seg over om hun muligens ikke har et et litt for «flinkt» utgangspunkt. Jeg har ikke noe til overs for forfatterutdannelse. Ikke det at jeg ene og alene tror på skriveevnen som en guddommelig kraft (selv om jeg gjør det litt). Men for meg, det jeg foreløpig har lagret i min skrale skriveerfaring, er at for å lykkes i å skrive, så må vi først lære oss å mislykkes. Det må bli vår største inspirasjon! Pappeske på gata i New York, skrive debutromanen på toalettpapir osv. Det er slikt som sjarmerer en forfatterspire. Men det er også det som inspirerer til bli-rik-og-lykkelig-bøkene på Amazon. Varsellampe!

Jeg er i utgangspunktet optimistisk til mursteinboka om skriving. Omfanget, tykkelsen og vekta på verket ser jeg som et tegn på bredde og tyngde, både bokstavelig talt og ikke, hvis ikke de 767 sidene er fyllt med forfatterskolevås. Det er jeg uhyre spent på. Jeg tror ikke forfatteren innbiller seg at hun sitter på noen som helst svar eller hemmeligheter om hvordan vi skal lykkes med skrivingen. Enten er det et retorisk virkemiddel å si at da hun debuterte hadde hun trengt en bok som denne. Eller så kan det faktisk stemme. Og vi har den sjansen nå!

– Jeg skriver i boken at man ofte møter folk som er ute og går i livene sine. Men noen ganger møter man noen som er ute og går i en bestemt retning. Og det er faktisk ofte mennesker som skriver på noe. På meg gjør det alltid inntrykk å møte folk som er villige til å ofre mye for å komme til målet, selv om målet flytter seg underveis.

Oi igjen, dette er fint.

– Så det er sant: «Genius is 5 % inspiration and 95 % perspiration»?

– Det er velkjent, men fint sagt. Men kanskje vi skal legge til en prosent glede? Jeg vil gjerne formidle en følelse av at det er fint å skrive, selv om du også må utsette deg for verden.

Det er fint å skrive og du må utsette deg for verden.

Stikkord: ,
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS