Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Pose?

theecodance.jpg

Nei takk! Jeg har handlenett!

På fredager, i den lokale dagligvarebutikken, er det egne posepakkere. Sikkert fint for de slitne som kommer rett fra jobb, og som i tidenes løp har trukket seg lengre og lengre ned i verdens kaninpels og sluttet å undre seg over den magiske flosshatten som verden kommer fra. Jeg er helt på tuppen. Jeg holder meg fast med den ene hånda, og i den andre har jeg et handlenett.

Jeg husker første gang, en fredag, da noen pakket i pose for meg. Da ble jeg veldig forundret. Hvem var denne fremmede som begynte å pakke mine ting? Rogalandsk som jeg er, tar jeg det nesten som en fornærmelse at noen innvaderer intimsonen min på denne måten. Sånt driver vi ikke på med her. Vi betaler, grynter og pakker selv uten å si noe mer eller mindre. Det er ikke trist. Det triste her er plastikkposene.

Alle vil gi meg plastikkposer! De kaster dem nesten etter meg, jeg kommer ikke utenom dette.

«Nei takk, jeg trenger ikke pose!»
«Hæ?»
*viser frem min egen bæreløsning* «Jeg trenger den ikke.»
«Å.» *dytter frem den betalte varen med et tomt blikk*

Noen ganger blir det rare fjes og flaue pauser. Det kommer litt an på butikken. I dagligvarebutikker er handlenettfenomenet mindre problematisk, for der pakker du som regel selv og styrer på som du måtte begjære. Men i klesbutikker, om du kjøper flere artikler, er det ekstra merkelig, for der puttes alltid varene i plastikkpose for deg. Når du står der, med ting og tang på disken, butikkdama flikker frem en plastikkpose og begynner å pakke, og du sier «jeg trenger ikke pose», er det ikke vanskelig å forstå at folk lurer fælt på om du har tenkt å stappe det hele under jakken din, eller rulle det sammen som en ball og bære det ut som en sekk med ved.

For å unngå de sosiologiske komplikasjonene er det noen av oss, forfattercoatchen for eksempel, som noen ganger mottar plastikkposen, bare fordi butikkbetjeningen er så rask med å rive den opp og trykke den på deg. Stakkars forbrukere.

Noe av det verste er når man kjøper en liten ting på H&M og får den i en alt for stor pose. Tingen får jo plass i veska! Da må vi bare ta ut varene, dytte posen tilbake og si:

Nei takk! Jeg trenger ikke pose!

Til søppelet kan vi kjøpe tynne søppelposer på Nille. Dessuten er det mye mer gøy å bære på et handlenett enn en plastikkpose! De er mer solide, de rommer mer, de bliskrer ikke, er myke, kan dekoreres med budskap, og er estetisk finere.

Du blir kanskje litt redd nå. Slapp av, jeg brenner ikke røkelse, og jeg går ikke i store, batikkmønstrede bukser i økologisk bomull. ICA kjører for tiden en reklame for sin nye øko-kolleksjon i matvarer, hvor de spiller på en solid dose humor. (Du har sikkert hørt om Øko-dansen!) Dette gjør de lurt i, for alt dette miljø-babbelet er egentlig ganske tullete og svært lett utnyttelig. Ikke kjøp handlenett for mer enn 30 kroner. Du betaler bare til noen som vil tjene penger på at du tror du er kul og økologisk. Det er du ikke. Det gjør ikke så mye forskjell hvis du begynner å si «Nei, takk! Jeg trenger ikke pose!» Men du gjør det fordi det er gøy. Det beste er nesten gratis.

Om jeg ga deg et gratis handlenett med påskriften www.elefantzonen.com, ville du brukt det?

Stikkord: ,
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS