Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

E der någen der?

Navn er viktig. Alt har navn. Du har et navn, jeg har et navn. Faktisk har jeg flere navn enn ett, hvilket er ganske upraktisk til tider, men alle ulemper har sine fordeler.

Bloggen min har et navn. Bloggen din har et navn. Skrivebordet mitt fra IKEA har et navn. Barneboka jeg skriver på trenger et navn. Og teaterstykket som jeg har vært med på å skrive har et navn som jeg hver dag ser på annonsesidene i Stavanger Aftenblad under «Rogaland Teater», noe som i utgangspunktet er et gledens syn. Likevel er jeg ikke HELT sikker. Det står nemlig: «E der någen der?», etterfulgt av «urpremiere oktober». Jeg tenker: Er dette et godt navn?

Jeg har ikke funnet på det. Ikke noen av de andre forfatterne heller. «E der någen der?» For deg som ikke snakker rogalandsk kan jeg for ordensskyld presisere at den bokmålske oversettelsen vil være «Er det noen der?»; den nynorske «Er det nokon der?», den engelske «Is there anybody there?» … eller noe slikt som det. Jeg sitter på toget på vei hjem og jeg tenker «Er det noe der…» mens jeg ser på de nye personene som kommer inn døra og ser på hverandre og på alle de andre fordi det ikke er noe sted å sitte. «E det någen der», «E det någen plassa å sidda her…»

Dette er navnet. Det kan hende det er midlertidig, det er jeg ikke riktig sikker på. Dag Solstad (eller var det Kjell Askildsen?) skrev et sted at han misliker å gi navn og titler på sine litterære saker. Helst ville han gitt dem nummererte titler. 1, 2, 3. Eller bokstaver. A, B, C.

I antologien som kommer bidrar jeg med en novelle som i utgangspunktet het «hei, harmoni», mest av estetiske årsaker, noe som umulig kan være et godt argument for et navn. Da jeg sendte den inn, novellen, omdøpte jeg den til «Støv». Etter at den hadde kommet med, mailet jeg redaktøren og sa at jeg mislikte tittelen min sterkt og ønsket den skulle endres, helst til blankt. Hun sa at akkurat det ikke kunne gjøres pga innholdsfortegnelsen, men foreslo «Uten tittel», eller en bokstav, for eksempel «Z».

Jeg valgte «Z». Og jeg syntes det klang perfekt!-som en gaffel mot et porselensglass. Det var skarpt og stilig, og det kledde novellen bra ettersom den første setningen er «Jeg ser deg gjennom vinduet». Ser, sett, Z.
Dét er et godt navn.

Men er «E der någen der?» et godt navn?

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS