Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Filosofi og Massolit Books

Et lite stykke utenfor markedsplassen i sentrum av gamlebyen ligger et magisk sted jeg fant på nettet da jeg prøvde å finne ut om det var noe moro å gjøre i Krakow. Snart var jeg der. Massolit Books! En engelskspråklig bokhandel med secondhand-bøker om religion, kultur, sosiologi, sosialantropologi, språk, historie, i tillegg til populærlitteratur og fiksjon – men kanskje aller best – filosofi!

wp-content/krakow0708/_MG_1081_.jpg

Jeg klatret opp på en stol og begynte å studere sakene.

Egentlig ville jeg ta med meg hele hylla som var merket med Philosophy. Det var så vanskelig å bestemme seg. Fordelen derimot, var at de var såpass billige. Eller rettere sagt; de kostet like mye som bøker BURDE koste. Ergo ikke så mye. Filosofi-hylla hjemme på Norli bokhandel hyler av ekstreme priser. Tynne filosofilefser til opptil flere hundre kroner. Det er til å få slag av! Men på Massolit Books kunne en rik bok om et filosofisk emne koste omtrent femti kroner. Slik skal det være!

I en av bøkene står det et fremmed, håndskrevet navn. Jeg skrev mitt eget navn under, etterfulgt av årstallet vi er i nå. 2008. Dette ritualet har jeg med alle bøkene jeg kjøper, men denne vanen er det tydeligvis ikke alle som deler med meg. Det er bare i denne ene boken at det står et håndskrevet navn på den første siden. De fleste bøkene er fra 60- og 70-tallet, men ved tidenes tilstand har de tilsynelatende bare hatt en eier. Og det er meg, i 2008.

Disse kjøpte jeg:

  1. Philosophical Fragments, Søren Kierkegaard
  2. Human Morality, Samuel Scheffler
  3. 18th-Century Philosophy
  4. The Last Days Of Socrates, Plato
  5. The Philosophers, Their Lives and the Nature og Their Thought, Ben-Ami Scharfstein

Sålangt er sistnevnte spesielt interessant. Her har jeg hittil fått greie på at de største filosofene verden har sett har ofte vært dårlige til å lese. Selv om jeg koste meg på Massolit Books, har jeg tidligere blogget om mitt forhold til bøker. Grunnen er angivelig at det som gjør en filosof til en filosof, eller en skribent til en skribent, er at hun liker bedre å være oppslukt i sin egen tanke enn i noen annens tanke. Vi vil heller oppfattes enn å oppfatte. Dette gjør oss kanskje sneversynte og arrogante. Mange filosofer har vært det. Og hvordan kunne de ellers oppnådd en ren og klar tanke? For mye lesing kan skape kreativ usikkerhet. Men litt filosofilesning året rundt – når man vil, og når det kjennes rett – dét er bare sunt (og veldig dypt og interessant!).

Stikkord: , , ,
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS