Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Da mine føtter lettet og ble slettet fra overflaten til Facebook

Facebook er døden, du får byller av å være på Facebook, og dessuten stjeler de bildene dine og legger dem ut på pornosider, for selv har du ingen rettigheter. Du må ikke tro du er i Norge når du er på Facebook. Du forsvinner inn i en liberal delstat i USA, og der er alle lab-rotter.

Jeg kunne ha fortsatt noen strofer i samme melodi, men siden medier verden over har kappløp i å skrive mest og best om hvor fælt Facebook er, peiler vi på Elefantzonen.com heller direte inn mot den saklige notelinja og avduker begivenheten: Jeg har slettet meg selv fra Facebook! Det slo meg da jeg nok en gang ville bruke tid på å skrive noe for meg selv, men isteden – som vanlig – bare måtte…bare måtte…ja, du vet hva jeg bare måtte. Måtte bare være litt på Facebook først. Albert Åberg.

Men så kom dagen! Jeg gjorde som jeg ofte gjør når det er noe jeg lurer på, Googler «How to» etterfulgt av hva som er problemet, og nå var det «How to delete a Facebook account». Jeg fikk opp Wikihow: Permanently Delete a Facebook Account, en tillitsverdig fremgangsmåte, og vi var i gang!

Først fjernet jeg alle taggene av meg selv. Jeg slettet alle bildene jeg selv hadde lagt ut, og fjernet all info; yndlingsfilmer, yndlingband, yndlingssitater; vosj! Jeg meldte meg ut av alle grupper, alle fan-sider, alle applikasjoner. Vekk med det. Så slettet jeg alle vennene mine. De rant vekk en og en og jeg trykket så kontinuerlig og statisk at jeg trodde jeg skulle få musesyke. Jeg hadde ikke hatt mer enn 177 venner, likevel var det et omfattende arbeid å slette dem en og en, og jeg tenkte kort på hvor ulindrelig smertefullt det måtte være for dem som har 377; glad jeg ga meg i tide.

Da vennene var vekk sammen med all annen info om meg selv, lurte jeg på om det ville være nødvendig å slette alle wall-postene, og wall-postene jeg hadde lagt fra meg på andres wall. Jeg slo meg til ro med at dette kanskje ville være å gå for langt; jeg hadde tross alt ikke skrevet noe veldig privat. Ellers ville jeg vel stusset i det sekundet jeg skrev det, for den radaren tror jeg fortsatt er på, selv om en aldri lenger kan være helt sikker…

De private meldingene i innboksen måtte også vekk. Jeg husker hvordan jeg klikket og klikket også her, og undret meg over hvor mye tekst jeg faktisk hadde etterlatt meg – og blitt etterlatt, på Facebook. Jeg hadde vel ikke vært aktiv lengre enn siden en gang i fjor, likevel var det som om jeg slettet en livslang logg; en logg jeg selv ikke hadde rettighetene på, og som i tillegg kunne brukes imot meg – når som helst.

Da alt var borte, var det ikke nok å inaktivere kontoren. Jeg fulgte også fremgangsmåten som følger:

1. Se til at Facebook-kontoren din har en e-mail-adresse og at denne er den eneste gjenværende infoen om deg selv.
2. Deaktiver Facebook-kontoen.
3. Registrer en ny Facebook-konto (ja, paradoksalt- men slik er det) og bruk en annen adresse enn den du brukte på den gamle.
4. Når du er innlogget på den nye kontoen, endre kontakt-e-mail-adressen din til den du brukte på den gamle Facebook-kontoen din.

Begreft så godkjenningsmailen, og din forrige Facebook-konto vil være visket ut – i den forstand den om mulig kan bli utvisket fra Facebooks overflate. Noe er allerede for sent, men det er fortsatt ikke helt håpløst. Jeg var i alle tider en Facebook-optimist som så på Facebook som en festlig fremtidsrettet måte å delta i samfunnet på. Det jeg imidlertid opplevde, var å bli sugd inn i en anti-kreativ, avhengighetsskapende sfære. Devendra Banhart hadde alltid sagt hvor ufyselig de greiene er; hun hadde aldri skaffet seg en Facebook-konto, og det var nå jeg innså hvordan hun hadde hatt rett hele tiden.

Slett din Facebook-konto i dag du også – og du er fri du også!

Stikkord:
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS