Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Søvnløse Binka Da Vinci

Inspiration: Late nights / Early mornings

davinci.jpg

Er det noen der ute som lurer på hvordan det gikk med meg i dag, mandag, etter å ha sovnet en gang etter 04:36, søndags kveld, eventuelt grytidlig mandags morgen?

Saken er: Jeg våknet 08:30. Første time, mandag: naturfag, begynner 08:20. Det var allerede for sent. Jeg sank ned på puta igjen. Greit. Jeg forsov meg. Jeg så den komme. Jeg hadde egentlig ikke forventet noe annet. Men hva skjedde egentlig? Alarmen hadde fått beskjed om å gale kl. 07:05. Hvorfor lå jeg da her, 08:30? Hvorfor hadde jeg våknet først nå, selv om alarmen allerede var av? Hva hadde skjedd? Hvem er jeg for et vesen som ikke en gang vet hva jeg selv gjør, hva som foregår i mitt eget sinn? Var det mitt fysiske jeg som hadde skreket: «JEG VIL IKKE SÅ OPP!!!» og skrudd av alarmen da den skrek tilbake? Den åndelige Binka var nemlig fullt innstilt på å gå på skolen denne morgenen.

Det er sikkert en filosof som har tenkt det samme før, men jeg lurer på om mennesket består av to deler: En del som krever sin søvn, og en annen som gjerne vil overvinne disse naturlovene. Altså: Når vi våkner, våkner først den første sjelen: nemlig den som egentlig vil sove; den som ikke tror på skjebnen eller miraklene men bare tenker: Jeg er et pattedyr! Hold kjeft! Jeg sover! Because I’m worth it! [slenger på håret]

Det er denne sjelen som skrur av alarmen. Denne sjelen som våkner, mens den underfundige sjelen fortsatt sover; den fargerike sjelen, den åpne, fantasifulle, kreative sjelen, som tror på optimisme og på fremskrittet, og som egentlig på forhånd hadde bestemt seg for å stå opp tidlig denne mandags morgenen for å gå på skolen. Selv etter to timer søvn. Selv etter nattens vake. Selv etter å ha opplevd at søndagen rant naturlig over i mandagskonsistens; selv om forskjellen visuelt sett egentlig ikke er noe særlig å skryte av. Den sjelen som våkner sist, håper og tror at ingenting er umulig. Sove-sjelen derimot; passer på å dekke de formelle behovene med søvn og fornuft og sånn, slik at vi ikke skal våge oss til å være våkne hele livet, for så, til slutt, før vi så mye som er kommet en brøkdel av halvveis, deiser i bakken; enten av koffeinsjokk, eller bare fordi batteriet er flatt og må lades. Restartes.

Jeg tror det var den gretne, teoretiske sjelen min som skrudde av alarmen og sov videre denne morgenen, helt uten å vekke den åndelige sjelen. Den sa ‘mo ha ha’, og visste allerede på forhånd at de begge, sammensatt til vesenet meg selv i sin helhet, ville forsove seg denne morgenen. Kanskje ikke så rart.

Jeg reiste meg. Flyttet på dyna og satte føttene på gulvet. Lyset sto på. Jeg hadde ikke orket å skru det av. Jeg hadde heller ikke pusset tennene, tatt av meg klærne, skrudd av dataen. Jeg følte meg som en boms. Jeg husker at etter jeg hadde satt siste punktum i det forrige blogginnlegget, klapset macen sammen og falt pladask under dyna. Jeg drømte mange merkelige, psykideliske drømmer om trange mørke ganger, mange etasjer, rundt og rundt, oppover. Fornøyelsesparker, møte med nye mennesker, jeg hilser på dem og sier navnet mitt. Hvorfor? Hakke peiling.

Det er dette som er litt spennende med det å terge naturlov-sjelen i seg selv ved å utfordre søvninnstinktet. Hallusinasjoner, bilder fra underbevisstheten; det hele er jo som et eneste stort tivoli! Dessuten merket jeg at jeg fikk gjort utrolig mye mer og konstruktivt, produktivt arbeid så snart klokka rundet halv tre. Det var som jeg klarte å benytte meg av en slags indre drivkraft, i visshet om at alle andre lå og sov. Jeg mener å huske at Leonardo Da Vinci hadde en slik spesiell søvnrytme. Den gikk ut på noe alla å ta mange små lurer i løpet av dagen, for så å få mer tid til å være våken, til å være levende – og til å være kreativ. Tror jeg fant noe om det på Wikipedia. Note to self: Les når jeg har skrevet ferdig og publisert dette.

Wikipedia: Polyphasic sleep

Rapport kommer den dagen jeg våger å teste det ut. Thank you and good night.

Stikkord:
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS