Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Vi skriver for å føle oss mindre alene

Her jeg sitter, skriver på særemnet om filosofiens litteralitet, har jeg oppe sånn circa fem-seks tekstdokumenter tror jeg. Jeg teller dem ikke, jeg antar bare hvor mange de er, og roer meg med det. Strødd over hele skrivebordskjermen ligger de og ruger på det SCHVÆRE særoppgaven jeg skal levere på mandag. Jeg vet ikke om emnet er for stort, eller om jeg har tatt meg vann over hodet. Jeg har mye igjen. Jeg gir vekslevis opp, er vekslevis ivrig. Likevel åpner jeg enda et tekstdokument. Jeg må bare blogge noe. Hvem blogger jeg for? Meg selv? Eller deg?

sofiesverden_film.jpg

Nåvel, denne er for meg. Jeg har en så sinnsykt trang til å skrive en slags novelle nå. Jeg mener å huske at noen en gang sa at «vi skriver for å føle oss mindre alene«. Det stemmer. Det er ikke det at jeg føler meg så forferdelig alene i sammenligning til hvordan andre måtte føle seg, men akkurat nå trenger jeg sårt å skrive om noe som jeg ikke kan uttrykke på noen annen måte enn gjennom en novelle. Eller en roman.

Men vi sier først novelle, det er så lite, roman er så stort, romaaaaan, det er som om jeg aldri kommer til å klare det, selv om jeg allerede på mandag vil ha fullført noe stort. Det virker så usansynlig, men det kommer til å skje, selv om jeg må døgne hele helga og samle alt søvnbehovet i en sovepose som jeg snører igjen og dytter under senga. På mandag kommer jeg til å holde en minst 15-siders selvskrevet utredning om filosofiens litteralitet i hendene. Mandag! Skrevet av meg! I dag er det fredag. Statusen er rundt 13 sider. Det er ganske bra, men jeg har mye igjen, og noe sier meg at det kanskje vil bli enda flere sider, kanskje 20, om jeg holder ut så lenge. Jeg må få med noen spesielle ting før jeg føler jeg er ferdig. Noen venner av meg spurte om jeg ville være med på byen på lørdag, på byen you know, heyhey, men strengt tatt er det det siste jeg trenger nå. Jeg trenger bare å skrive særemnet. Så må jeg skrive en novelle. Novellen, fordi jeg må-må, ikke fordi jeg «må». Kanskje det er disse kravene til meg selv som gjør det hele så komplisert.

Jeg fikk dessuten denne trangen til å slenge ut forordet til særemnet mitt akkurat nå. Hold deg fast.

Jeg har valgt å bruke særemnet mitt til å studere hva som skjer når filosofi og litteratur forenes; særlig skjønnlitterært. Hva kjennetegner filosofisk litteratur? Hva gjør den filosofisk? For når vi tenker oss om, er ikke all litteratur filosofisk, drøftende og ettertenksom? Er det ikke det som er selve vitsen med det å lese og skrive? Hva er det da med denne høytsvevende litteraturen som skiller seg ut? Hvilke særtrekk og virkemidler ser vi etter når vi kategoriserer den som filosofisk?

Jeg har lagt spesiell vekt på å sammenlikne de to filosofiske romanene «Sofies Verden» av Jostein Gaarder og «Datter av øyeblikket» av Ranghild N. Grødal. Grunnen til at det ble nettopp disse to var nokså tilfeldig; det eneste i tillegg til deres filosofiske «status», var den mulige interessante kontrasten i at Gaarders «Sofies Verden» er en ekstremt kjent, lettsindig og åpenhjertig filosofisk roman for ungdom, mens Grødals «Datter av øyeblikket» er mer poetisk, tvetydig og ukjent. Det er i tillegg verdt å merke seg at de to romanene ikke bare er filosofiske, men også norske.

Hvem er dessuten forfatterne som skriver denne filosofiske litteraturen? Hvem skriver de om, hvilke karakterer har de skapt; hva har de til felles med hverandre og seg selv, og hvilke egenskaper og konflikter er de blitt tilegnet for å bære romanens filosofiske litteralitet?

Jeg er på MSN. Jeg har på usynlig-statusen. Jeg ser deg. Men du ser ikke meg.

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS