Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Meningen med det meningsløse

Folk gjør så mangt for penger, og noen yrker er mer innlysende fornuftige enn andre. Likevel har de tilsynelatende «mindre fornuftige» sysleriene også en helt uunnværlig mening som planeten ikke hadde vært den samme foruten.

Når du våkner om morgenen er det kanskje en vekkerklokke som står for det vanskelige oppdraget å få deg opp. Men hvem har laget vekkerklokka? Jo – en vekkerklokkemaker, så klart! Og det å være vekkerklokkemaker er jo kjempefornuftig, ellers hadde du kanskje snorket ennå. (?)

Og om du kommer deg til kjøkkenet i løpet av dagen, spiser du gjerne litt eller tar deg et glass melk. Men hvor kommer melken fra? Jo – selvsagt kommer den fra en ku. Men siden «ku» ikke er et yrke, kan man i tillegg til den rautende skapningen også klappe en annen (rautende?) skapning på skulderen. Nemlig en melker, eller en bonde, eller kanskje en profesjonell melke-melker-montør som fester sånne dingser på spenene til de svære gressgomlerne.

Andre yrker med samme innlysende fornuftighet er kokker, leger, journalister og gymlærere. Kokker skal lage mat til oss hvis vi ikke gidder å lage den selv, leger skal kurere oss hvis vi blir syke eller spiser noe galt som kokken serverte, journalister skal sørge for at vi holder oss oppdatert om ting i verden, og gymlærere skal trimme oss slik at vi ikke blir overvektige og føler for å delta i «Ekstrem Forvandling» eller «Slankekrigen».

Og siden jeg er så godt i gang skal jeg nevne et par innlysende superfornuftige yrker til: Brannmann, klesdesigner, elektriker, rørlegger, veiarbeider, vindusvasker, vaskehjelp og politi.

Det som er felles med alle disse yrkene er at de gjør noe som Må gjøres. Og vi vet at de må gjøre det de må gjøre, eller så går ikke verdens tannhjul like smertefritt rundt – og rundt – og rundt.

Hvem skal vel slukke brannene ellers? Hvem skal fikse rørene dine? Hvem skal asfaltere veiene? Og hvem i huleste skal sørge for at svære vinduer i enorme bygninger skal holde seg rene og pene?

Ja, vi trenger de innlysende meningsfulle yrkene.

Men så er det sånn at vi faktisk trenger de som IKKE er innlysende meningsfulle også. Yrkene som noen mennesker har, og som kanskje blir sett på som tullete av andre, til tross for det faktum at de ikke-innlysende meningsfulle yrkene er uunnværlige i den verdenen vi har i dag.

La oss starte med fotballspillerne for eksempel. Hva er vitsen med dem? Voksne mannfolk som ennå ikke har tatt til fornuft og skaffet seg en ordentlig jobb, men løper ennå rundt i shorts og knestrømper på en fotballbane med kameratene sine i matchende t-skjorter.

For det er nemlig der vi tar feil!

Fotballspillere skaper det noen kaller «underholdning». Og selv om de løper rundt på skjermen i beste sendetid, er det vel ikke noe annet å gjøre enn å akseptere at dette skal være gøy, og juble hvis ditt lag får mål. Sistnevnte kan dessuten styrke at folk blir mer patriotiske for stedet, byen eller landet de bor i – noe som er alt annet enn negativt. Men å klæsje rødt, hvitt og blått i fjeset og gå på fotballkamp med et dusin brølende karer er vel kanskje litt i overkant, men det er opp til den enkelte å bestemme.

Men hva med komikerne? Er det noe vits i dem? Vitser er iallfall noe de bør ha peiling på, men som slettes ikke alle av dem har helt roen på når det kommer til stykket.

Og, nei – jeg snakker ikke om løgnaser på en benk i parken. Visse folk får faktisk godt betalt av å prate tull hele dagen. Og det er ikke det at ingen av dem er morsomme, men noen ganger begynner jeg bare å lure på om komiker ikke er ment for å være et yrke. Det blir på en måte litt oppbrukt i lengden, og at noen for evig og alltid skal holde på og prate surr kan umulig være sunt.

Men det jeg derimot kom frem til, var at det å være komiker er utrolig viktig. Ikke bare for underholdningens skyld, men også for å sørge for at folk lever lenger, i tillegg til å holde enda større tullebukker i sjakk.

Tegneserietegnere kommer selvsagt i samme kategori som komikere. De er morsomme, provoserer og får oss til å le. I tillegg krydrer de opp planeten med ikke-eksisterende tegneseriefigurer som likevel kommer til levende live i sjelen til mange surrete lesere som antageligvis hadde fått litt vondt inni seg om figurene plutselig skulle forsvinne. Selv om de egentlig ikke en gang trengte å være der. Men det gjorde de likevel!

Opus, Pondus med Frode øverli og Satchel i Fuzzy fortjener en klapp på skulderen – akkurat sånn som kua som gir oss melk i glasset og den eventuelle melke-melker-montøren som sørger for det. I tillegg til Kurt Nilsen som gir hele verdens rørleggere et håp om å en dag bli superstjerne, og alle måker som bæsjer på vinduer og gir vinduskvaskere noe å gjøre på. Takk.

Stikkord:
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS