Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Den bitre 4-eren

«Skal du få 5-er i norsk skriftlig må jeg jo gi alle de andre 6-er», sa norsklæreren min da jeg spurte hva standpunktkarakteren min blir i det faget jeg liker aller best av alt i verden. Og så fikk jeg 4-er.

Jeg er for tiden i siste sving av ungdomsskolen, som har vært en svært urettferdig opplevelse. Men nå er det snart slutt, og vi har allerede fått utdelt standpunktkarakterene som kommer på vitnemålet.

For å ikke få noen hårreisende overraskelser der, fikk vi vite de fleste karakterene noen dager i forveien fra de enkelte faglærerne. Og den karakteren som det var knyttet størst forventninger til av meg selv, var selvfølgelig norsk hovedmål.

Men der ble det, til min store fortvilelse, ikke mer enn 4-er. Og da jeg for en gangs skyld prøvde å få norsklæreren på gli og spurte om jeg ikke kunne få den 5-eren jeg fortjener, ble jeg møtt med en urettferdig uttalelse.

«Skal du få 5-er i norsk skriftlig må jeg jo gi alle de andre 6-er»

Jeg har kanskje ikke gjort det overveldende bra på prøvene vi har hatt. Kanskje mest på grunn av at jeg blir så nervøs av å måtte sette meg ned og skrive akkurat i et spesielt øyeblikk. For meg kommer skrivingen innenifra. Og inspirasjonen kommer når den vil komme. Derfor har jeg store problemer med norsktentamener hvor jeg føler meg innestengt, uinspirert og strever forferdelig med å sette sammen noen forholdsvis greie setninger.

Det var derfor også skikkelig frustrerende å få høre at «Du har kanskje ikke jobbet godt nok med skrivingen», fra en medelev. For jeg skal jo ikke jobbe med skrivingen. Den kommer som sagt innenfra, når den vil, og til sin tid. Skriving skal ikke være noe som skal presses frem, for da blir det feil.

Men selv om jeg har fått et fåtall 5-ere og en hel del 4-ere i skrivingen på skolen det siste året, mener jeg at jeg ærlig har fortjent en 5-er!

Men det er det ikke vits å snakke om til noen som helst i skolens regi. For der må alt være på papiret, mekanisk og tørt. Har jeg ikke fått en sekk med 5-ere tidligere i året så blir det ikke 5-er til standpunktkarakter, selv om jeg ELSKER å skrive, driver min helt egne lille nettavis med i overkant av 200 besøkende hver dag, og har både fått reportasje om meg selv og fått inn leserbrev i avisene.

Men siden det er utenfor skolen teller det ikke. Og det er dumt, for det er nettopp utenfor den innestengte luften inni skolebygget at jeg virkelig klarer å skrive slik som jeg virkelig kan.

Dette er skikkelig bittert. Men som vi alle vet er ikke karakterer på skolen alt. Og det finnes haugevis med suksessfulle mennesker som ikke skjøt gullfuglen på skolen. For eksempel den populære norske forfatteren Tove Nilsen som ikke besto norskeksamen på videregående.

Så det er ennå håp…

Det gjelder bare å tro på seg selv, og ikke gi opp. Og takket være alle de som sender meg flotte positive tilbakemeldinger på skrivingen min (TUSEN TAKK, hva skulle jeg gjort uten dere?), skal jeg nå prøve å glemme dette.

Nå!

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS