Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Må slakte elefantfamilier

MAGASINET på Dagbladet.no publiserte tirsdag en hjerterystende artikkel om hvor tallrike elefanter er i de sørligste delene av Afrika. Nå må kanskje hele elefantfamilier slaktes fordi det ikke er plass nok til dem.

å redde elefantene har lenge vært et heftig diskusjonstema blant myndigheter, vitenskapsmenn og dyrevernere. Man har alltid fått et inntrykk av at elefanter er nær utryddelse og stadig minker i antall på grunn av krypskytere og salg av elfenben. Vi har avstått fra å kjøpe disse, og elefantene har blitt fredet for å berge dem fra samme skjebne som mammutene. Men nå viser det seg at menneskeheten igjen har klusset med naturen. Og for øyeblikket er det trangt om plassen på de sørafrikanske savannene.

Det er Kruger National Park i Sør-Afrika som huser de fleste av Sør-Afrikas 17 000 elefanter. Dette er over halvparten av alle elefantene i Afrika, og veksten er på ca 5% per år. I 1994 hadde parken omtrent 7500 elefanter, mens de i dag har minst 13 000. Og når alle giraffene, løvene og resten av Afrikas dyrebestand også har rett til et trygt liv i nasjonalparken, begår det nå stor strid om hva som bør gjøres.

Sånn som situasjonen har utartet seg er elefanter i så store mengder en trussel for både seg selv og omgivelsene. De utrydder sjeldne tresorter ved å rive dem ned eller spise dem opp. Og pga sitt store matinntak, blir det mindre mat og ødeleggelser av livsviktige områder for de øvrige artene.

«Turistenes biler kjører slalåm mellom dynger av elefantmøkk i veiene, og trafikken korker seg rundt elefanter som står og henger.»

Hva kan gjøres?
Fagfolk mener at det beste for elefantene vil være å skyte hele elefantfamilier, selv om dette vil bli et grufullt syn. Elefantvennene raser og kommer opp med alternative løsninger:

FLYTTING: Noen av elefantene blir flyttet til mer plassrike nasjonalparker andre steder i Afria.
Problem: Elefantene er svært hjemmekjære og krysser gjerne hele kontinentet for å komme seg hjem igjen etter en ufrivillig flytting til et nytt hjem de ikke føler seg hjemme i.

PREVENSJON: En vaksine gis til hunnelefantene for å begrense fruktbarheten. Denne løsningen knyttes det sterke håp til nå, men den kan ikke brukes til å minke antall elefanter, bare begrense at antallet stiger.
Problem: Elefantkuene må merkes etter hvert som de har blitt vaksinert. Markeringen gjøres med radiosender som vil gjøre operasjonen til en dyr affære.

UTVIDE OMRåDENE: Utvide nasjonalparken slik at den blir enda større, rommer enda mer mat og kan bli et mer romslig hjem for elefantene og de andre dyrene som bor der.
Problem: Det tar tid, og områdene som nasjonalparken utvides med blir ikke nødvendigvis miljøer der elefantene vil trives.

Dermed er det en svært vanskelig sak dyrevernerne og nasjonalparkens regi står ovenfor. Den umenneskelige tanken om å skyte deler av den overflødige elefantbestanden, er for fagfolkene den beste løsningen for å få en umiddelbar forbedring i miljøet.

Samtidig kan også denne handlingen ha negative konsekvenser. Parkens gode rykte kan bli ødelagt, og turistene skremt vekk.

Jeg for min del er mest engstelig for de stakkars elefantene. Det er en skam at menneskene alltid skal lage problemer. Og enda verre når de skaper problemer for forsvarløse elefanter, som ikke fortjener å få menneskelig galskap innblandet i sin naturlige livsstil.

Imidlertid synes jeg prevensjon hørtes ut som en fornuftig idé. Kostnadene får man heller tåle som en lærepenge for at man aldri skal klusse med naturen.

http://www.dagbladet.no/magasinet/2005/04/12/428631.html

Stikkord:
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS