Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Cappuccino i gresset

Etter at jeg så Midnight in Paris har jeg blitt helt hekta på Cole Porter. Hør Let’s Do It (Let’s Fall In Love) og Anything Goes på Spotify.

Å lage bøker

Dette bildet er fra en av de første sidene i About the Author av John Colapinto som jeg prøver å lese akkurat nå. Jeg begynte egentlig på den for flere måneder siden, men jeg har en uvane med å ikke avslutte bøkene som jeg begynner å lese … hva er greia med det?

Under er en liten filmsnutt om å lage bøker. Ved første øyekast er den kanskje litt kjedelig og langdryg, men jeg ble plutselig så fascinert av den doble betydningen: Å lage bøker. Det er 40-tallet. Og vi forfatterspirer som trodde vi hadde den hardeste jobben.

Nå er det jo ikke like omfattende å lage bøker i dag. Men hva er omfattende? Om dette var 40-tallet ville noen gløttet rart på meg akkurat nå. Den gang var dette effektivitet på høyeste nivå. Nå ser vi på det som bakstreversk. Tenk at vi er her, og de er der. At vi kan se dem, men akkurat der — akkurat da, hadde de null peiling på hva vi ville komme til å drive med.

Jeg skriver dette til deg nå. Jeg publiserer kanskje om 3 minutter. Sekundet etter kan du lese det. Tenk om vi levde før boktrykkerkunsten var oppfunnet, på 1200-tallet en gang. Du og jeg, og jeg måtte formidle disse beskjedene til deg gjennom håndskrevne manuskipter. Kanskje jeg ville sittet ved et steinbord og kjent ekkoet riste i meg fra det uendelige rommet idet jeg dyppet fjærpennen min i en liten kopp med blekk.

Våre publiseringsmuligheter er automatiske!

Så var det en annen ting … Jeg klarer ikke å la være å tenke på 40-tallet som noe annet enn en svart-hvitt-film. Det går ikke. For meg var ikke himmelen blå på den gang. Den var grå, alt var stille. Og alt folk gjorde ble jovialt beskrevet av en skurrete fortellerstemme. Den var skurrete, selv i live. Jeg klarer ikke å forestille meg 40-tallet på noen annen måte. Det går ikke.

Følg Elefantzonen med RSS