Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Northerly

Skjermbilde fra Field Notes Brand: The Northerly EditionVimeo

Field Notes lanserer en ny notatbok-kolleksjon, Northerly, med vinterhvitt vinteromslag og en liten twist: Istedet for hvite ark og grå linjer — nå med hvite linjer på lyseblå/grå bakgrunn. Jeg tror jeg kommer til å trenge noen slike! Les mer hos Field Notes.

Sniktitt i inspirerende skissebøker

Jeg kjøpte meg en fin bok her om dagen. Drawn In smugtitter i skissebøkene til 44 kunstnere, illustratører og grafisk designere. Forfatteren Julia Rothman står bak bloggen Book By Its Cover.

I boka er det spørsmål-og-svar-intervjuer med personene bak alle notatbøkene. Jeg liker å vite når og hvor de er når de tegner, hvorfor de velger et format framfor et annet, og hva de tenker når de går tilbake og ser i gamle notatbøker. Det er interessant å lese hvordan personlige skissebøker har hjulpet dem i karriereren, og hvor ofte idéene fra skisseboka får bli med ut og bli til noe mer.

Alt dette var så inspirerende at jeg bare måtte starte på en ny, blank bok selv. Jeg er ingen tegner, men tegning er veldig nyttig når en skal huske ting, synes jeg. Et øyeblikk, en person, kanskje. Etter jeg har tegnet (skriblet) opplever jeg at jeg bedre klarer å huske hva jeg følte, fordi jeg husker hvordan jeg følte meg da jeg tegnet.

Noe av det jeg liker med skissebøker og notatbøker er at de dokumenterer utvikling av stil og tanker. De personlige, levende og eksperimenterende. De er fulle av feil og mangler, men også av muligheter og potensiale. De er seg selv, de er alt mulig, de er hit og dit og overalt! De er frø, de er ferske og rå — og det er spennende! De får tanker ut fra hodet og ned på papiret, der de hører hjemme. Det føles bra. Slik blir kule ting til. Skissebøker er hemmelige og ikke ment å vises til andre. De skal ikke briljere, imponere, fascinere. De skal ikke være fine, interessante, nyskapende. Og jeg tror det er nettopp derfor at de så ofte blir det.

+ Du kan både bla i og kjøpe boka på Amazon

Fra Gud til … Moleskine?

Denne boka prøver jeg å lese nå. Den har gullglitrende bokstaver på forsiden. Så derfor ikke særlig avskrekkende, selv om den er pensum. «Fra Gud til Gucci» handler om at våre valg av en vare framfor en annen styres av noe immaterielt eller symbolsk. Det er ikke den materielle varen vi velger, men verdiene og indentiteten knyttet til produktet. De finnes fordi vi tror de finnes.

Jeg leser dette mens jeg trykker på iPhonen med jevne mellomrom for å sjekke klokka, og da får jeg øye på Moleskine-logoen som jeg har som bakgrunnsbilde på lock-screen. Jeg har den der fordi jeg liker den. Fordi jeg liker notatbøker. Moleskine gir meg assosiasjoner til forfattere av fjerne tider, tidløs håndskrift og kvalitet. Det føles riktig, det føles bra, det føles meg. Men plutselig føles det veldig rart. Det er som om jeg har prøvd å overføre alle disse verdiene til min iPhone. Historien, nostalgien og kreativiteten. Jeg liker det jo, så det blir naturlig til en del av min identitet.

Det er ganske godt gjort av Moleskine.

Dreams Come True

Ny notatbok (fra Kremmerhuset) i retro stil med fine, brune sider. Jeg har en som også er fra Kremmerhuset med spesielt grovt papir. Nesten så man skulle tro at det ikke var ment å skrive på, bare lime i. Men det er veldig fint å skrive på! Jeg liker hvordan det føles som å ha funnet en notatbok fra veldig lenge siden. Men den er helt ny og blank. Og den har to bokmerker.

Wreck this app

Husker du Wreck this Journal av Keri Smith? Den lekne kreativitetsboka hvor ødeleggelse og kaos skaper kreativitet. Jeg skrev om den i mars. Nå er iPhone- og iPad-appen her! Jeg var litt spent på hvordan app-versjonen av en slik fysisk og praktisk aktivitetsbok kunne være. Kan du lime inn ting? Kan du sette dem inn på skrått? Kan du gni ut strekene med fingeren? Svaret er ja! Hos Penguin kan du lese mer om appen og se eksempler. På bloggen til Keri Smith kan du lese om om forfatterens egen opplevelse av at boka blir til app.

«I was a bit nervous about how my book would translate into a new environment. My main fear was, how would the concept work in losing the “artifact”, (the book itself becomes something you really bond with over time and takes on its own life.) How would it work with the ipad?»

Det fine med det nye mediumet er at du kan dele de kreative kunstverkene enkelt via e-post, Flickr og Facebook. Og hvis du vil, så kan du slette en side og begynne helt på nytt. Noe som kanskje gjør at man lettere går løs på den i utgangspunktet. I tillegg kan du lime inn og skrible på bilder som du tar umiddelbart med iPhone- eller iPad-kameraet. Noe som er ganske fint, synes jeg, ettersom de fleste bildene allerede er digitale — og du har dem alltid med deg.

Wreck This App i iTunes (35,-)

Simple Diary


Canon EOS 350D & 50mm f./1,8

Da jeg oppdaget Simple Diary i bokhandelen hadde jeg ikke hørt om den før. Den oransje boka lå for seg selv og var pakket inn i plast, så jeg kunne ikke åpne den. Alt jeg så var den enkle forsiden og den sølvfargede kanten på sidene. Jeg visste jeg måtte ha den. Da jeg hadde betalt for boka fikk jeg meg litt av en overraskelse. Sidene var ikke blanke, de var fulle av spørsmål!

«Det er tre grunner til hvorfor folk flest ikke skriver dagbok,» står det i starten. «Det skjer ikke noe spesielt hver dag, det krever mye displin, og det er litt flaut å lese i ettertid.» Keel’s Simple Diary skal hjelpe deg med å få ned noe på papiret. Alt du trenger å gjøre er å krysse av og fylle inn. Det passer fint hvis du vil skrive, men ikke kommer i gang. Spørsmålene handler om alt. Deg, verden, andre mennesker. Tilfeldigheter, innfall.

Jeg har ikke begynt på min enda, men jeg liker å bla i den for å få idéer. Den gir meg lyst til å skrive min egen utfyllings-tekst. Da jeg laget Elefantzonens leserundersøkelse i forrige uke oppdaget jeg hvor vanskelig det er å skrive gode spørsmål. Hvordan skriver man effektive spørsmål? Og enda vanskeligere: Det å lage svaralternativer til spørsmål som man får lyst til å svare på. Som du svare på, fordi du vet nøyaktig hva du må svare, og plutselig ser du alt så mye klarere. Spørsmål er veldig fint. Selv de ubesvarte, kanskje er det de som er de beste.

Du kan lese mer om Simple Diary på SimpleDiary.com

Hva ville du fylt inn her? Du har fått høre at du er for ________

Hvordan har dagen din vært?

  • En søt fiolin (43%, 15 stemmer)
  • Et spark i magen (37%, 13 stemmer)
  • Et kappløp (20%, 7 stemmer)

35 personer har stemt.

Loading ... Loading ...

Moleskine tilbehør

Husker du da Moleskine bare var en notatbok? Min første Moleskine var en pakke med tre svarte cahiers sommeren 2006. Noe av det første jeg gjorde var å instinktivt lukte på dem. De luktet så mye bedre enn andre notatbøker. Fargen på papiret var så mye bedre enn i andre notatbøker. Linjehøyden gjorde linjehøyden i andre notatbøker klønete og rar. De fargerike Moleskine-cahiersene fantes ikke. Ingen av dem. Verken de fargerike lomme-Moleskinene eller mikro-Moleskinene. Softcover-Moleskinen fantes ikke. Reise-Moleskinene fantes ikke. Ikke vin-, film-, katte- eller hundelogg-Moleskinene heller. Og noe som i hvert fall ikke fantes var Moleskine-brillene, Moleskine leselyset, eller Moleskine bokstativet.

Listen fortsetter med Moleskine-vesker, pennal og laptop-omslag, for ikke å glemme Moleskine penner og blyanter, designet for enkelt å kunne festes til Moleskine notatbok-omslaget. Jeg har ikke funnet alt dette i butikker enda, men det finnes en fin Moleskine nettbutikk hvor jeg fant nok et Moleskine-tilbehør, nemlig Moleskine iPhone-cover.

Men jeg har også funnet noen av alle disse produktene i vanlige butikker. På Tanum fant jeg Moleskine dokument-konvolutten på bildet øverst i dette innlegget. Den er i svart skinn som en vanlig Moleskine-bok (litt vanskelig å få fram på bildet). Funker kjempebra til å frakte ark som må holde seg tørre på ferden gjennom regnfylte gater.

Jeg synes det er kjempespennende med alle disse Moleskine-produktene. Moleskine er en merkevare som symboliserer kreativitet og kvalitet, og på en eller annen måte klarer å identifisere kunstnere og skribenter over hele verden. Jeg har tatt en lang pause i å bruke Moleskine notatbøker nå, fordi jeg har prøvd å teste ut andre notatbøker også. Men jeg kommer alltid tilbake. Jeg har ennå ikke funnet noe som kan måle seg med Moleskines kvalitet og design. I tillegg er de ikke lenger de dyreste.

Hva mener du? Har du lagt merke til det nye Moleskine-tilbehøret i butikkene eller på nett?

Følg Elefantzonen med RSS