Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Felicity

Jeg har akkurat blitt introdusert for denne TV-serien — Felicity. Det handler om en jente som reiser til New York for å begynne å studere. Serien er på 4 sesonger, og gikk fra 1998 til 2002. Jeg har bare sett 8 episoder så langt, så hvis du fortsetter å lese dette innlegget kommer du ikke til å få avslørt mer enn noe av det som skjer i pilotepisoden.

Personen som introduserte meg for Felicity har forresten gitt meg «streng beskjed» om ikke å gjøre research på serien, slik at spenningen skal være intakt. Alt, og alt for mye, kan finnes ut av gjennom et google-søk. Så hvis du også blir nysgjerrig på denne serien, må jeg gi det rådet videre.

Det hele starter like etter avslutningssermonien på videregående. Felicity spør Ben, en klassekamerat som hun er forelska i, om han vil signere årboken hennes. Dette skriver han:

Dear Felicity,

Here it goes. I’ve watched you for four years. Always wondered what you were like… what was going on in your mind all the time that you were so quiet, just thinking, drawing in your notebook. I should have just asked you, but I never asked you. So now, four years later, I don’t even know you, but I admire you. Well, this makes me sound crazy, but I’m okay with that. So take care of yourself.

Love, Ben
P.S. I would have said «keep in touch», but unfortunately we never were in touch.

Det han skriver får Felicity til å forandre utdanningsplanene sine fullstendig. Hun bestemmer seg for å begynne på samme universitet som ham i New York istedet for Stanford University som egentlig var planen.

Felicity: So, basically I’ve given up everything my parents ever planned for me, everything I ever expected…all for a boy I don’t even know.

Ordet felicity blir definert som «intense happiness», men også «the ability to find appropriate expression for one’s thoughts». Sånn sett passer det veldig godt at en rød tråd gjennom serien er en båndopptaker. I den forteller Felicity om små og store ting som skjer i livet hennes. Kassettene sender hun til Sally, en gammel venn. Henne ser vi aldri noe til, vi bare hører svarene hennes — de brukes som avrunding i mange av episodene.

Jeg har en stor svakhet for kjærlighetshistorier, pinlige øyeblikk, litt drama, ja, ikke på en sånn såpeopera-aktig måte, såklart … Men på en fin, bra, spennende måte. Jeg liker følelser. Så jeg liker dette: Du vet — hverdager, å gjøre ting for første gang, noe nytt, å føle seg lost, en hovedperson som alt skjærer seg for, livsvisdom i form av en kassett, og: New York. I tillegg er det såklart et pluss å kunne føle at en kjenner seg igjen. Når Ben sier, «You know what? Not everybody’s like you. All right? Crazy sensitive, and always judging everybody.» Da tenker jeg, ja, wow, det kunne faktisk også blitt sagt om meg.

Gjemte steder i New York City

UNDERCITY fra Andrew WonderVimeo.

En nysgjerrig, litt småsprø type — men definitivt modig. Sammen med sin kamera-kompis, tar deg med under overflaten på New York City. Bokstavelig talt, og alt det der. But vær så snill — don’t try this at home! Turen går til nedlagte undergrunnstasjoner, under kummelokkene i parken, under bakken, under Frihetsgudinnen, under folkehavet, under skyskraperne, under barene, under butikkene, under kaféene, under Sex & the City, under The City, under New York. Dette er steder der det egentlig ikke er lov til å oppholde seg. Som folk egentlig ikke vet at eksisterer, langt mindre oppsøker. Håndflatene kaldsvetter. Panikkfølelse i magen. Litt. Det føles virkelig som å være med på oppdagelsesferden. Nysgjerrighet og risiko på høyt nivå. Og selv om videoen er litt lang, så er det en payoff på slutten, med en fantastisk utsikt over New York City. Småekkelt & vakkert på samme tid. Veldig spennende!

Influencers

INFLUENCERS FULL VERSION fra R+I creativeVimeo.

Autentisk. Tidløst. Originalt. Hva skal til for å spre kultur? Hvilke typer personer er det som påvirker og blir trendsettere?

Over ser du Influencers, en veldig fascinerende og interessant mini-dokumentar om hvordan trender og kreativitet blir smittsomt. Dokumentaren finner sted i New York, sansynligvis den mest kulturelt innflytelsesrike byen av dem alle. Hva er det som er kult? Hvilke personer ser vi opp til? Hvem er det som inspirerer oss?

Jeg har vært veldig fascinert av John Lennons ærlighet og kreativitet. Gandhis rettferdighetsssans og styrke. Arne Næss sin lekenhet og inspirerende hverdagsfilosofi. Filmatiseringen av Jane Austen i Becoming Jane, og hvordan hun står imot sin tids kvinnesyn, skriver og tenker selv, og vil gifte seg av kun kjærlighet. Coco Chanel som valgte kvalitet og komfort i en verden full av pynt og fasade. For ikke å glemme filmkarakterer som Den Fabelaktige Amelie fra Montmartre og hvordan jeg har kjent meg igjen i henne. Fernando Pessoas snirklete skrivemåte og innadvendte visdomsord. Steve Jobs’ engasjement og minimalisme. Vitenskapsmenn som oppdaget essensielle sider ved universet vårt, til tross for den religiøse dominansen: Kopernikus. Newton. Og selvfølgelig Einstein — min idé om det perfekte geni.

Hvem inspirerer deg, og hvorfor?

I’m not writing it down to remember it later, I’m writing it down to remember it now.

Jeg er blå! Jeg har 48 sider og kommer fra Fieldnotesbrand.com. På baksiden av meg står det masse fakta og trivia om New York. Visste du at New York har et offisielt statsinnsekt? Ja — og at dette er en marihøne med 9 prikker? Og at New Yorks statsreptil er en slags skilpadde? Statsfisken er en slags ørret. Og så er det noe med state luminary. Ordboka sier at det er at det betyr en berømt person. Og etter kolonet står det Herb Lubalin, en kjent grafisk designer. Da hun googlet det tenkte hun at det virker så kjent, så hun må researche mer på det. Noen som kan hjelpe? Ja, — Binka har forresten fått vondt i halsen av vinteren. Hun tenker på hva det kan sammenlignes med, og skriver at det er en kråkebolle som har flyttet inn i halsen. Den følelsen. En annen ting, da hun slo opp kråkebolle i ordboka, jeg vet ikke hvorfor, fikk hun ordet sjøpiggsvin i retur. New Yorks dyr er bever. Det må være et av de rareste og mest sjarmerende dyrene i hele verden. Det passer bra til New York, tror jeg.

Visual Life – The Sartorialist

En liten dokumentar (eller er det en lang reklamefilm?) om motebloggeren The Sartorialist. Om å legge merke til verden rundt seg, og være opptatt av den. Hvordan han dokumenterer bilder av mennesker som han møter på New Yorks gater i dag, som han synes ser fascinerende ut. Og hvilken betydning det kan ha for mennesker om 100 år.

Jeg synes dette er så fint. Inspirerende tanker, og flott gjennomført filmsnutt.

New York 2011

Noe av det fineste med å nærme seg årets avrunding, er å planlegge det som kommer. Tenk, nå er det snart 2011 — og det har det faktisk aldri vært før!

Jeg har alltid en almanakk i nærheten slik at jeg kan ha oversikt over tidsfrister, innleveringer, skoleprosjekter, andre prosjekter, eksamener, bursdager, avtaler, reiser og alt annet som har med datoer og huske-ting å gjøre. Det kan bli et helt sammensurium til tider, så da er det godt å kunne overlate husking og organisering til almanakken, slik at jeg kan løfte blikket og heller konsentrere meg om andre ting, slik som tanker, og snø som daler, fantastisk kaffe, lyder, ansikter, mennesker, og alt det rare de gjør. Les videre…

Sex & the City

Hvorfor er det ingen som har fortalt meg dette før? At Sex & the City handler om en skribent? I New York! Hvorfor har ingen fortalt meg dette? Det er jo perfekt!

Jeg har alltid trodd at Sex & the City handlet om en gjeng utsvevende damer som bare har one night stands og drikker coctails i dyre designersko mens de snakker om menn, sex og intime skuffelser.

Det er delvis korrekt. Men det som også er fakta, er at vår hovedperson, Carrie, er en New York-spaltist. Når hun ikke drikker cosmos i sine Manolo Blahniks, sitter hun på en kafé, eller hjemme i leiligheten sin på Manhattan (Manhattan, New York!) og skriver. Om sex, riktignok. Men ikke på den kleine, overbeskrivende måten som vi leser i våre norske sexblogger, men med en dypere antropologisk undring som gjør henne til en slags hverdagslig sex-filosof-skribent!

Nevnte jeg at hun bor i New York? Les videre…

Følg Elefantzonen med RSS