Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Fra Gud til … Moleskine?

Denne boka prøver jeg å lese nå. Den har gullglitrende bokstaver på forsiden. Så derfor ikke særlig avskrekkende, selv om den er pensum. «Fra Gud til Gucci» handler om at våre valg av en vare framfor en annen styres av noe immaterielt eller symbolsk. Det er ikke den materielle varen vi velger, men verdiene og indentiteten knyttet til produktet. De finnes fordi vi tror de finnes.

Jeg leser dette mens jeg trykker på iPhonen med jevne mellomrom for å sjekke klokka, og da får jeg øye på Moleskine-logoen som jeg har som bakgrunnsbilde på lock-screen. Jeg har den der fordi jeg liker den. Fordi jeg liker notatbøker. Moleskine gir meg assosiasjoner til forfattere av fjerne tider, tidløs håndskrift og kvalitet. Det føles riktig, det føles bra, det føles meg. Men plutselig føles det veldig rart. Det er som om jeg har prøvd å overføre alle disse verdiene til min iPhone. Historien, nostalgien og kreativiteten. Jeg liker det jo, så det blir naturlig til en del av min identitet.

Det er ganske godt gjort av Moleskine.

Moleskine tilbehør

Husker du da Moleskine bare var en notatbok? Min første Moleskine var en pakke med tre svarte cahiers sommeren 2006. Noe av det første jeg gjorde var å instinktivt lukte på dem. De luktet så mye bedre enn andre notatbøker. Fargen på papiret var så mye bedre enn i andre notatbøker. Linjehøyden gjorde linjehøyden i andre notatbøker klønete og rar. De fargerike Moleskine-cahiersene fantes ikke. Ingen av dem. Verken de fargerike lomme-Moleskinene eller mikro-Moleskinene. Softcover-Moleskinen fantes ikke. Reise-Moleskinene fantes ikke. Ikke vin-, film-, katte- eller hundelogg-Moleskinene heller. Og noe som i hvert fall ikke fantes var Moleskine-brillene, Moleskine leselyset, eller Moleskine bokstativet.

Listen fortsetter med Moleskine-vesker, pennal og laptop-omslag, for ikke å glemme Moleskine penner og blyanter, designet for enkelt å kunne festes til Moleskine notatbok-omslaget. Jeg har ikke funnet alt dette i butikker enda, men det finnes en fin Moleskine nettbutikk hvor jeg fant nok et Moleskine-tilbehør, nemlig Moleskine iPhone-cover.

Men jeg har også funnet noen av alle disse produktene i vanlige butikker. På Tanum fant jeg Moleskine dokument-konvolutten på bildet øverst i dette innlegget. Den er i svart skinn som en vanlig Moleskine-bok (litt vanskelig å få fram på bildet). Funker kjempebra til å frakte ark som må holde seg tørre på ferden gjennom regnfylte gater.

Jeg synes det er kjempespennende med alle disse Moleskine-produktene. Moleskine er en merkevare som symboliserer kreativitet og kvalitet, og på en eller annen måte klarer å identifisere kunstnere og skribenter over hele verden. Jeg har tatt en lang pause i å bruke Moleskine notatbøker nå, fordi jeg har prøvd å teste ut andre notatbøker også. Men jeg kommer alltid tilbake. Jeg har ennå ikke funnet noe som kan måle seg med Moleskines kvalitet og design. I tillegg er de ikke lenger de dyreste.

Hva mener du? Har du lagt merke til det nye Moleskine-tilbehøret i butikkene eller på nett?

Moleskine iPhone-app

Moleskine — det legendariske notatbokmerket brukt av van Gogh, Picasso, Hemingway, Chatwin, og andre kunstnere gjennom århundrer. Riktignok brukte nok ingen av dem akkurat denne versjonen av Moleskine. Selv om sidene er kremhvite og omslaget er mørkt også her. Hvor går grensen? På fredag ble Moleskines iPhone-applikasjon lansert.

+ Last ned Moleskine for iPhone

Skrive, drodle, lime inn bilder. Du kan bruke app-en slik du ville brukt en vanlig Moleskine. I tillegg er det mulig å plassere notatene dine på kartet med geo-tags, slik at iPhone lagrer koordinatene for stedet du befinner deg på, og markerer dem på et kart.

Notatene kan legges til i kategorier med tilhørende fargekoding og symboler. I ekte Moleskine-ånd kan du velge om du vil ha blankt, linjert eller rutete ark. Hvert notat kan ha flere sider. De scroller ikke, så når de blir fylt opp, går innholdet videre over på neste side. Teksten kan endre størrelse og farge, men så vidt jeg kan se, er det ikke mulig å skifte font. Det er foreløpig heller ikke mulig å ha forskjellige skrifttyper i samme notat.

I grenselandet mellom digitalt og analogt vil det alltid være en stor utfordring. Vi forventer at de digitale notatbøkene skal leve opp til de analoge. Det å ha like mange muligheter i en iPhone-notatbok som du har i en av papir, er umulig. Meningen burde være å ha annerledes muligheter. Ting som en analog notatbok aldri kan tilby, slik som trådløs synkronisering, søkefunksjon og lydopptak. Alle disse er funksjoner som iPhone-Moleskinen av uvisse grunner mangler.

Til tross for dette har app-en et tiltrekkende grensesnitt med farger, symboler og eselører. Jeg liker at du kan putte inn bilder i notatene og forme teksten rundt dem. Og tegne over bildene og teksten. Slik kan du f.eks. skrive og deretter gå over og ringe rundt, understreke, eller overstreke ord. Du kan også dele notatene via Twitter, Facebook eller e-post.

Det er en app som er spennende å utforske. Du drodler med fingertuppen, limer inn bilder og forstørrer og forminsker dem automagisk. Og selv om noen av grensesnittet logiske svakheter gjorde det forbausende vanskelig å i det hele tatt å finne ut hvordan jeg kunne tegne, så var det veldig fascinerende da jeg først fant det ut.

Men det blir med leken. Og oppdagelsen.

For la oss innse det: Appen er laget — ikke først og fremst for å føre Moleskine-tradisjonen inn i de digitale rekker — men for å selge flere Moleskiner av papir.

Det handler om å lage noe tidløst brukervennlig og perfekt. Noe som kan føles like bra som det ser ut. Moleskine gjør det ikke på iPhone. Men på papir. Slik det har vært i hundre år, og noen ting kan gjerne forbli som de har vært, i hundre år til.

Stop motion Moleskine

via @sherget. Takk for tips @plingrid!

Følg Elefantzonen med RSS