Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Kino er mer enn bare film

Jeg liker veldig godt å gå på kino. Men når jeg går på kino er jeg ikke bare opptatt av filmen, jeg er faktisk ganske opptatt av kinoen. Det høres kanskje rart ut, i den halvannen timen som filmen varer er kinoen mørklagt og stille — den finnes ikke. Men hva med de minuttene der du faktisk er på kino likevel, finner deg til rette i setet, tjustarter på godteriet, ler av reklamene og småprater i et koselig miljø. Er ikke det også en del av opplevelsen?

Min favorittkino i hele verden er Gimle Kino på Bygdøy Allé i Oslo. Kinoen er fra 1939 og har bare én sal — men det er faktisk akkurat passe, for den er ganske fantastisk. Det er først når du går på en annen kino enn Gimle at du virkelig innser det.

Gå f.eks på Colosseum Kino i sal 2, sett deg ned i det iskalde, svarte skinnsetet og kikk ut på de mørke veggene som bare blir tettere og tettere, og tettere — da vil du skjønne hva jeg mener.

På Gimle Kino er setene mørkerøde og myke, mellom dem er små bord som du kan legge Lohengrin-sjokoladen din på. Se deg rundt! På veggene er det lamper som lyser opp mot taket og gjør det enda høyere og luftigere, og i taket er det spotter og lamper med rare skjermer. Det er knagger til å henge yttertøy ytterst langs radene, og mellom radene er det litt romsligere enn i kinoer ellers. Sånn burde det alltid være.

Kinosaler burde ikke være kalde ventehaller hvor du bare sitter og lengter etter filmen som skal ta deg vekk fra dette tomme stedet. De burde ikke være t-baner som kjører gjennom lange, underjordiske tunneler.

Å komme inn i en kinosal burde være som på Gimle, som å komme inn et sted der du gjerne kunne tilbragt en stund, nippet vin, gomlet Lohengrin og drøst, selv uten en film på programmet. Alle kinosaler burde være en slags kafé, et slags museum, noe mer enn bare et rom med et stort lerret. Det starter når kontrolløren river billetten i to. Allerede der burde også magien begynne.

Følg Elefantzonen med RSS