Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

København pt.3

Her er metroen i København som jeg fortalte om tidligere i uka. Jeg liker så godt at sporet er bak glass. Hvem har vel ikke fått litt angst av de åpne t-banesporene som vi har i Oslo? Den symbolske streken som egentlig ikke beskytter mot noen ting som helst.

Nå sitter vi på båten på vei tilbake til Oslo. Tenk at jeg blogger på sjøen! Er ikke det kult? På nettsidene til DFDS står det at det er en satellittbasert tjeneste som går via en satellitt 35.800 kilometer over jorden! Sprøtt. Og vanvittig bra.

Jeg tok taxi til Rådhusplassen i dag tidlig før de andre hadde stått opp, og for å prøve å sjekke ut stedene jeg hadde blitt tipset om. Jeg fant veggisrestauranten Riz Raz, før den hadde åpnet, men ellers har tiden i København flydd så fort at jeg ikke har fått anledning til å finne frem til så mye mer. Det krever ganske mye planlegging og innsats å finne frem til steder når du er på et nytt sted. Som regel vandrer man jo bare rett frem og stikker innom det som tilfeldigvis skulle dukke opp. Men så er det jo så spennende å få personlige tips om fine steder. Man blir ekstra nysgjerrig, får fine, forventningsfulle sommerfugler i magen, og så er det jo også ganske så interessant å se om realiteten innfrir til anbefalingen. Og hvis den gjør det så er det veldig kjekt å kunne gi tipset videre til andre. Eller bare å vite. Det er godt det óg.

Men det må bli til en annen tur! Jeg må definitivt reise til København igjen. Flott sted. Masse kaféer! Og de er ikke så overfylte som i Oslo. Selv ikke i sentrum. På en hverdag. Og selv ikke i lunsjtider. Et superfint sted å ta med kjæresten sin for å dele en berlinerbolle.

En annen ting om å finne frem i en fremmed by: Hvorfor er datatrafikk-prisene så dyre i utlandet? Hva er poenget med å ha iPhone med kart-funksjon, når du ikke kan bruke den når du reiser til et sted du ikke er kjent, uten å blakke deg helt?

Når det er sagt: Det er fint å se hvor forfriskende det kan være å reise til et sted du ikke har vært før. Alt er nytt, det nullstiller hodet. Og gir masse idéer. Du ser på ting på en helt ny måte. Mange i klassen min forteller at de har fått mange idéer fra turen som de har skrevet ned i notatbøkene sine. Enten det er strofer til en sangtekst, eller idé til en novelle. Jeg synes det er så fint! Å ha idérike folk rundt seg som kan se et knust vindu ved siden av en tekst, og plutselig … aha!

I dag kom regnet til København rett før vi skulle dra. En sånn ting som avrunder en tur, og setter siste punktum i form av en vanndam.

København pt.2

Det fine med København er at det er nett nesten overalt. På bussen, på s-toget. Til og med på restauranter er det wifi. Så nå skal du få høre hva jeg gjorde i dag morges da jeg våknet i København. Jeg kjøpte en kiwi, eple og lime-snoothie, og så gikk jeg i retning sentrum for å se meg rundt. Jeg gikk og gikk, og til slutt visste jeg ikke hvor jeg var. Så jeg satte meg på en tilfeldig buss, og plutselig var jeg på Rådhusplassen i København. Der fant jeg en kaffebaren Baresso Coffee hvor jeg satt ved vinduet og drakk verdens beste cappuccino.

Etterpå gikk jeg langs Strøget for å se etter Topshop og Urban Outfitters. Det var kjempelett å finne! På Urban Outfitters kjøpte jeg Wreck this journal og Mess: The Manual of Accidents and Mistakes av Keri Smith. Du har sikkert hørt om dem. Jeg kjøpte også en kjempefin notatbok. Jeg skal vise deg senere.

Så hadde vi veiledning på en kafé som heter Falernum. Vi jobber nemlig med å samle tekster og kontekster i det offentlige rom mens vi er her. Min gruppe har området Sydhavnen. Da vi vandret rundt der i går var vi ganske oppgitt, men i dag hadde vi møte med en av våre kontaktpersoner, en lokal fyr som fortalte oss masse som Sydhavnens historie og posisjon i København.

«Kjenner dere til uttrykket å børste noe under teppet?» spurte han. Vi nikket. «Sydhavnen er Københavns gulvteppe.»

Her er det mange store, tomme områder — vage rom. Københavns arbeiderklasse bor her. Men også mange kommunalt anviste, som psykisk syke. Bygningene er lytte. Man kan høre alt, sier han. Vi legger merke til at det er ingen kaféer her, og de få som er her har bare ett bord og lukter rart. En lokal pub hadde en sky av røyk hengende over seg, og publikum så ut som om de hadde hengt der like lenge som gardinene. De som en gang hadde vært hvite. Ikke nå lenger.

Å studere handler om å lete. Det handler om å gå i motvind i København, og være så sliten at du snubler i brosteinene. Jeg har lært sålangt at denne type research handler om å møte et sted på stedets premisser. Utfordringen ligger i å ha nysgjerrighet for ting du i utgangspunktet ikke er nysgjerrig på. Det er lite givende når man ikke kommer noen vei. Men plutselig er vi på et kreativitets-akademi som også ligger på Sydhavnen. Stormen stanger imot oss idet vi er på vei mot det som kanskje har blitt Sydhavnens friske pust. Her er skatepark og grafittivegg, selvlagde tegneserier, dans, musikk, volleyball og manusskriving. Vi samler masse materiell som vi dokumenterer. Så suser vi tilbake til s-toget med vinden i ryggen. Det er oppløftende!


At det var …?

Nå har vi vært på vietnamesisk restaurant. I morgen ettermiddag reiser vi hjem igjen med båten. Jeg skal prøve å sjekke noen av stedene jeg har fått tips om, nå som jeg er blitt bedre kjent. Jeg liker meg veldig godt her. Og jeg får ekstremt lyst til å sykle! Ingen oppoverbakker. Og så er det disse små, smarte tingene … som trafikklyset ved gangfeltet som teller ned til rødt når det er grønt, og omvendt. Så står man ikke og venter på måfå. Og man trenger heller ikke å løpe, i frykt for at det snart blir rødt. En sånn urban, fin ting, når du er i en fin og urban by, sammen med 30 venner, og sol, og med 4 nye notatbøker i bæreposen.

København pt.1

Hei, København! Da vi kom fram til deg hadde du ikke snø eller is, du var bare sol. Vi leste kart for å finne frem i deg.

Turen til deg var behagelig og lett. Vi spiste sjokoladekake og glemte helt at vi var på vannet.

Det første vi gjorde hos deg, var å besøke de urbane, sosiale entreprenørene i Supertanker. De fortalte oss om hvordan vi kan bruke kunst, markedsføring, politikk og idealisme til å skape prosjekter som kan virke positivt inn på et samfunn eller nærmiljø. Det var i en betongbygning med peis, hvor vi drakk te.


… og kaffe.

Jeg likte den danske 50-lappen …

… og typografi.

Men da vi gikk forbi dette var jeg ikke like positiv.

Det var mange sykler, og en av dem var denne.

Jeg likte flaten av glass foran togene på metroen. Slik at banen er sperret frem til toget stopper, og en dør i glasset åpner seg, i tillegg til i toget. Det føltes trygt. Tryggere enn i Oslo. Og på s-toget var det en skjerm hvor vi kunne se på nyhetene.

Men så begynte du å blåse sånn, København. Og du fikk oss til å fryse så fælt at vi bare ville legge oss i badekaret på hotellet. Selv om vi burde gå rundt og se mer på deg. Men i morgen skal vi ta på oss lue og ikke la oss lure. For selv om vi ikke alltid forstår helt hva du sier, København, så liker vi deg allerede likevel.

otteoghalvfjerds

Nå tar jeg deg med til København. Jeg skal dit på klassetur, og vi har fått i oppgave å samle inn tekster som vi finner i det offentlige rom. Det blir spennende! Og litt skummelt … I ettermiddag tar vi båten fra Oslo. Det tar 16 timer (følge Wikipedia)!

Jeg lurer på hvordan det er å være på en så stor båt. Er det som å være på hotell? Et kjøpesenter? Glemmer man etter en stund at det er vann på alle kanter?

Jeg gjorde litt research på Oslo-København-båten på Twitter i går, og fikk noen svar fra andre som hadde reist den samme strekningen (takk!). Noen sa at det var grusomt tragisk og kjedelig. En sa at buffeten var god. Andre sa at det var kurrant, men fortsatt mye fyll. Jeg håper jeg finner meg til rette … og at de har god kaffe der. En ting er i hvert fall sikkert: Jeg kommer til å ha veldig mye til å blogge om de kommende dagene. Gleder meg til å fange nye ting gjennom min 50mm, og å oppleve det jeg skal skrive til deg om.

Les videre…

Følg Elefantzonen med RSS