Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Wreck this app

Husker du Wreck this Journal av Keri Smith? Den lekne kreativitetsboka hvor ødeleggelse og kaos skaper kreativitet. Jeg skrev om den i mars. Nå er iPhone- og iPad-appen her! Jeg var litt spent på hvordan app-versjonen av en slik fysisk og praktisk aktivitetsbok kunne være. Kan du lime inn ting? Kan du sette dem inn på skrått? Kan du gni ut strekene med fingeren? Svaret er ja! Hos Penguin kan du lese mer om appen og se eksempler. På bloggen til Keri Smith kan du lese om om forfatterens egen opplevelse av at boka blir til app.

«I was a bit nervous about how my book would translate into a new environment. My main fear was, how would the concept work in losing the “artifact”, (the book itself becomes something you really bond with over time and takes on its own life.) How would it work with the ipad?»

Det fine med det nye mediumet er at du kan dele de kreative kunstverkene enkelt via e-post, Flickr og Facebook. Og hvis du vil, så kan du slette en side og begynne helt på nytt. Noe som kanskje gjør at man lettere går løs på den i utgangspunktet. I tillegg kan du lime inn og skrible på bilder som du tar umiddelbart med iPhone- eller iPad-kameraet. Noe som er ganske fint, synes jeg, ettersom de fleste bildene allerede er digitale — og du har dem alltid med deg.

Wreck This App i iTunes (35,-)

Mine illustrasjoner i iPad-barnebok

Jeg er ingen tegner. Men for en stund siden laget jeg illustrasjoner til en barnebok som heter Kaos i Slottsparken. Det var helt nytt for meg. Vanligvis skriver jeg jo, og nå skulle jeg prøve å få fram følelser uten ord, men gjennom streker. Kunne jeg klare det?

Jeg startet med å finne fram bilder av tegneseriefigurer, helt enkle tegninger som likevel gir en umiddelbar forståelse av hva det skal forestille. For når du tenker deg om: Hvordan ser egentlig munnen ut til en som er skikkelig sint? Hvordan tegner man en and uten å få den til å se ut som Donald? Og hvilke visuelle effekter er det som gjør en prinsesse til en prinsesse?

Sånne ting prøvde jeg å finne svar på. Jeg søkte til og med opp og tegnet etter gamle, kongelige portretter. Slik ble det til at kongen i Kaos i Slottsparken ble litt snau i håret. Men veldig snill og glad!

De andre karakterene er Kristoffer, han er en veldig uvanlig and. Og Karoline, henne skjer det noe med som er litt skummelt. Og så er det prinsessa. Hun ser kanskje ut som en vanlig prinsesse, men når du møter henne vil du oppdage noe annet.

Det fine med å tegne, er hvordan lett det er å forme figurene til sinte, til triste, til glade. Bare det å snu nebbet til Kristoffer nedover, og krumme øynene i en trist bue, beveget noe i meg, lynraskt og helt plutselig — som et tordenskrall. Noe av det samme skjer jo når jeg skriver. Men der tar forandringene litt lenger tid. Her skjedde noe på en litt annen måte.

De sier at den venstre hjernehalvdel styrer språk, setninger, skriving og ord. Mens den høyre hjernehalvdel styrer bilder og visualisering. Den venstre styrer det kontrollerende, mens den høyre styrer det spontane. Kanskje var det noe av dette jeg opplevde under min visitt i den høyre hjernehalvdel. Noe jeg definitivt kan ta med tilbake til den venstre.

Resultatet heter Kaos i Slottsparken. Boka er skrevet, programmert og lest inn av samboeren min. På bloggen hans kan du lese mer om barnebøker, og hvordan det var å lage den første boka:

Jeg går ofte forbi slottet. Om sommeren plasker endene fornøyd rundt i et par store dammer, til stor glede for forbipasserende barn (og noen voksne). Men utpå høsten en gang forsvinner vannet. «Hvor blir det egentlig av?» lurte jeg på en dag jeg gikk forbi. Og sånn ble historien til …

Instapaper

Hvordan leser du på nett? Internett er fullt av fascinerende og inspirerende innhold som er tilgjengelig gratis og for alle. Likevel stenger vi nett-vinduer raskere enn Lucky Luke trekker sin revolver. Vi skumleser nettaviser og ruller gjennom RSS på jakt etter lett innhold som kan underholde og inspirere der og da. Men hvor mange ganger har du forkastet en artikkel fordi du ikke hadde tid til å lese den med en gang?

Med nettverktøyet Instapaper kan du montere en «Read Later»­knapp i bokmerkelinjen øverst i nettleseren din. Neste gang du kommer over en artikkel som du virkelig vil lese uten World Wide Webs bråkete bakgrunnsstøy, kan du trykke på bokmerket, og artikkelen lagres i ditt eget, personlige bibliotek. Les videre…

Følg Elefantzonen med RSS