Forrige innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Det siste innlegget på en stund … eller for alltid?

I fjor på denne tiden bestemte jeg meg for at jeg skulle prøve å blogge hver dag i et år. Det har vært en deadline kl. 00:00 hver dag i 365 dager. Jeg har hatt én ramme: Hver dag skulle det være noe som ga meg en følelse av at dette stemmer, på en eller annen måte: Dette sier noe om meg, min smak, eller noe om hvordan jeg føler meg akkurat i dag. Nå som jeg har kommet inn i en slags rytme, blir det rart å våkne i morgen tidlig og tenke: «I dag skal jeg ikke blogge». Og kanskje ikke dagen etter det heller.

Jeg startet denne bloggen da jeg var 12 år, og i 2012 blir jeg 23. I januar er det 10-års-jubileum. Jeg har tenkt på det mange ganger: Hvor lenge skal dette vare? Og i desember fant jeg ut at et helt år med blogging kanskje er en fin måte å avslutte det på.

I 2011 fant jeg ut hvordan det er å blogge hver dag. Og i 2012 vil jeg prøve å finne ut hvordan det er å skrive uten å legge det ut på Internett. Det er ganske rart. Jeg har jo aldri gjort det før.

Dette er nesten som i en romantisk komedie, der noen gjør det slutt etter lang tid, fordi: «Where is this all going?» Jeg har fått kjempemange idéer gjennom å skrive denne bloggen, og særlig gjennom det siste året. Men man forandrer seg, og vokser fra ting. Nå er det på tide å gå videre.

Kanskje vi sees i en annen blogg et sted, eller kanskje vi sees på papir. (Eller lesebrett). Håper dere vil bla dere gjennom innleggene i arkivet, som dere finner i navigasjonen til venstre. Jeg har lagt ned mye kjærlighet i dem.

Godt nyttår og takk!

12 tegninger hver dag i 3 år

12 Drawings a Day – 12 Dessins par Jour fra Denis ChaponVimeo.

Bloggen min er en slags notatbok. Jeg skriver om ting jeg opplever, eller ting jeg finner og som gir meg noe. At det havner her gjør at det også havner i et slags system inni hodet mitt. Så når jeg fortsetter å finne kule ting (gjerne bare ved å surfe rundt på måfå hos vimeo.com) stopper jeg gjerne opp ved noe og tenker: Har ikke jeg blogget noe lignende før? Og plutselig er det et slags mønster der. «Prøver hjernen min å fortelle meg noe?»

Jeg har delt resultatet til en som har foreviggjort himmelen hver dag i et år. Jeg har blogget om en visuell kunstners forsøk på å lage noe kult hver dag. Og jeg har mitt eget (fortsatt gående) prosjekt om å blogge hver dag i et år.

Det er noe med det som skjer hver dag. Å gjøre noe jevnt og trutt. Bittesmå byggeklosser som til slutt bygges opp, nesten av seg selv, til noe en aldri hadde planlagt eller forventet. Det er noe spennende i det!

Så denne gangen har jeg funnet en liten animasjonsfilm laget av en person som har tegnet 12 tegninger hver dag i 3 år (2008-2011). 12 tegninger tilsvarer et sekund med film. Han hadde ingen planer før han startet på den første tegningen, som forøvrig — i likhet med samtlige tegninger gjennom de 3 årene, ble til på baksiden av et allerede brukt A4-ark.

Resultatet er en surrealistisk opplevelse på 4 minutter. At baksiden (tidligere forsiden) av papiret skimtes gjennom gjør det bare ekstra spennende og spesielt. Og jeg liker at datoen står nederst i hjørnet. Alle disse små detaljene som i seg selv skaper små historier.

Himmelen hver dag i et år

A History of the Sky fra Ken MurphyVimeo.

Hver dag

08162011 fra Charles BergquistVimeo.

Charles Bergquist lager noe kult hver dag. For det meste bilder, men noen ganger video, som denne. Sjekk ut alt sammen her.

1/365

Nyttår er tiden for blanke ark og store mål. Vi er på side 1. Det er et nytt årstall, en ny firesifret beskrivelse av de 365 kommende dagene. Det er en blank notatbok, en åpen slette, en langstrakt vei, et åpent hav, og vi må brette opp sidene, for det er ingen som har vært her før oss. Vi må åpne dem ordentlig og bestemt, løfte opp hodet og sette ned pennen, for nå begynner det.

Mennesker kommer til å referere tilbake til dette om 50 år, om 500 år, om 5000 år. For 50 år siden inntok de det nye året med den samme optimismen som vi har akkurat nå. Men i dag er det fortid, bare minner. Snart vil den tiden vi ser fram mot nå, være fortid. Hva ønsker du å kunne se tilbake på? Det er nå det skal skje.

Vi kan kalle det et eksperiment. Jeg har en plan om å skrive minst 365 blogginnlegg i år. Fordelt på 365 dager. Og det starter nå. Er du klar?

Følg Elefantzonen med RSS