Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Hver dag

08162011 fra Charles BergquistVimeo.

Charles Bergquist lager noe kult hver dag. For det meste bilder, men noen ganger video, som denne. Sjekk ut alt sammen her.

3, 2, 1, 0

The art of the snapshot

Fotografering fra 1800-tallet

dan carrillo: wet plates fra Patrick Richardson Wright via Miss Moss

Fotografen Daniel Carrillo bruker en helt spesiell metode for å fange portretter. Kollodion-prosessen ble oppfunnet på midten av 1800-tallet, og bildene kommer på en slags glassflate. Eksponeringen er på rundt 30 sekunder. Den som avfotograferes må altså sitte stille like lenge. Det stikk motsatte av snapshots, det kan man trygt si! ISO er på 1 eller 2.

Bildene får et slags spøkelsesaktig slør over seg. Kanskje mye fordi vi er vant til at personer som er blitt fotografert på denne måten, eller noe som ligner, ganske sansynlig er spøkelser for lengst. Men på disse er altså moderne mennesker. Hvem vet, kanskje noen av dem hadde en iPhone i baklomma da bildene ble tatt.

Dette er såklart helt nydelig og enestående, til å bli paff av. Jeg klarer likevel ikke la være å tenke på etterkommere i år 2090 som finner disse bildene, og nostalgien blir villedende.

Noe av det fine med fotohistorie er jo at det er mulig å anslå når bildet er fra. Det som mest representerer vår tid vil jo være å ta et bilde digitalt og laste det opp på Internett, i en virtuell cloud. Eller noe. Men det er ikke noe fysisk og unikt ved det. Og tydeligvis: Mennesker savner det fysiske. Jeg har lenge lurt på hvorfor! Kanskje det er fordi vi selv er fysiske — og unike!

+ Se mer på Daniel Carrillos blogg

Gdansk

Kwiatowy

Jeg noterer gloser og lukter på blomstene.

Śniadanie

Fine hus

Konfekt

Eplepannekaker

Boblevann

Fargerike sprekker

Polsk kaffe som du må røre i lenge for at gruten skal legge seg på bunnen av koppen

Følg Elefantzonen med RSS