Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Fredensborgveien

Klokka nærmer seg 12 på formiddagen. Jordbæret i champangen nærmer seg bunnen av glasset. Vi sitter i kantina hos Westerdals i Fredensborgveien for siste gang. Om to måneder sitter vi i nye Westerdals på Vulkan. Champagnekorkene popper mens rektor holder tale, han ber alle klappe litt på veggen i Fredensborgveien 24 Q, gi skolen en klem, det fortjener den.

Jeg begynner å gomle på jordbæret mens jeg oppdaterer Westerdals-forumet på iPhonen enda en gang. Hvor blir den av? Det går rykter om at vi kan spørre i resepsjonen, jeg nøler. Jeg vil helst ha det svart på hvitt. Hva om de sier D, men man tror man de sier B?

Karakterer på Westerdals? tenker du. Ja, nå som Westerdals blir høyskole med bachelorgrad må de nemlig dele ut eksamenskarakterer, noe verken lærere eller studenter virker særlig komfortable med. Jeg strekker halsen over den høye disken i resepsjonen, navn og klasse. Hun ser ned på listen, så ser hun opp. Jeg får flashback til da jeg lagde hakkemat av fire eksemplarer av Dagens Næringsliv, og halvveis i perioden fikk et stikk av tvil og måtte høre på Faith med George Michael på loop for å holde humøret oppe (ja, det er helt sant!). Jeg holder pusten, hun trekker pusten. Så åpner hun munnen. Nå kommer bokstaven ut. Øynene hennes glitrer litt da hun sier det.

Les også: Latent poesi

Min eksamensoppgave

To lodd. Nei, ikke flakslodd. Jeg løfter dem hver gang jeg skal blunke. Det ble en lang natt. Det ble en veldig tidlig morgen. Men jeg må tydeligvis ha hatt litt flaks likevel. For jammen klarte jeg å bli ferdig. Du vet at du er trøtt når du er på Posten og kjøper bobleplastkonvolutt, og du trykker inn de fire sifrene, men for et øyeblikk kommer du ikke på hva som skjer etter det nå igjen.

I videoen over kan du se hva jeg har kludret med. Den er laget med 8mm-appen på iPhone. Det var en sjarmerende tanke, men som du (ikke) kan se, så er det så godt som umulig å lese den minste skriften. Derfor har jeg lagt til alt språklig i en PDF som du kan laste ned her om du vil. Værsågod.

Latent er det som er skjult og usynlig. I videoen kan du forhåpentligvis se mer hvordan tekstene har blitt til. Alt er klippet og bearbeidet fra avisa Dagens Næringsliv. Tegneblokk fra Muji. Prosjektet er inspirert av Tree of Codes av Jonathan Safran Foer og Newspaper Blackout av Austin Kleon.

Ting jeg har funnet ut

  1. At det som virker lett ikke nødvendigvis er det.
  2. At det er en grunn til at copy+paste har blitt digitalisert, og at du savner ctrl+z når du lager tekst i det analoge tekstbehandlingsprogrammet: saks, lim og papir.
  3. At du som regel har dårligere tid enn du tror.
  4. At litterær sampling gir veldig mange gode idéer og impulser til ting du kan skrive videre på (med penn, ikke med saks).
  5. At det er umulig å få skrivesperre når du har en hel avis foran deg å klippe fra.
  6. At du får sperre heller fordi du har for mye materiell å velge mellom.
  7. At veldig mye kan bli veldig annerledes, og veldig deg hvis du bare forandrer litt på det.
  8. At alt er remix.
  9. At jeg vil gjøre dette igjen, og kanskje prøve å modifisere en hel bok slik som Tree of Codes.

Det ekle eksamenssuget i magen. Tiden som går og du ikke kan stoppe. Følelsen av at det må være perfekt på første forsøk. Må vekk. Jeg glemmer det hele tiden. Kanskje litt ustødighet ikke er så ille. Men nå er det ferdig. Og jeg kan lukke øynene. Litt.

Snart

Siste dag av eksamen i dag. Jeg har en Cola i kjøleskapet i tilfelle det blir en lang natt. Det er rart. Selv når du tror at du har kontroll på tiden, kommer den og biter deg i rumpa. Har vært innom mye idéer, fram og tilbake, rundt omkring, opp og ned. Stuegulvet er fullt av aviser, avispapir, avispapirbiter. Jeg har oppdaget verdien i post-it-lapper. Små, rosa, som jeg skribler på og fester over alt. Og jeg har oppdaget mangelen på verdi i tidsplaner. Det blir aldri som du planla det uansett. Det er noe av det som gjør det forvirrende. Men kanskje også nettopp det som gjør det så gøy at du ikke vil bli ferdig!

Hilsen fra skrivebordet

Jeg er forvirra. Dazed & confused. Lost in translation. Surrer. Vikler. Vakler. Tumler. Mumler. Forfjamset, desorientert, usikker. Men det kommer til å gå bra. Jada — …

Dagens poesi

Jeg innså plutselig at jeg burde begynne å ta bilde av den opprinnelige teksten før jeg klipper i den. Når du først har begynt å klippe, er den nemlig borte. Man lærer hele tiden. Jeg er forresten superbegeistra for typografien i Dagens Næringsliv! Den lysebrune/oransje fargen på sidene. Og masse whitespace i lørdagsmagasinet! Luftig og flott. Om bare aviser var sånn hver dag.

I dag blåser det masse, og jeg blar i «Kreativitet og Idéutvikling — Hvordan tro på 6 umulige ting før frokost». Enormt fin bok.

funnet & frisert

finne fant, funnet (norr finna) komme over, treffe på, oppdage f- en skatt. frise’re (fr friser ‘krølle, kruse’) ordne, stelle, sette opp håret f- seg, bearbeide, forbedre, polere.

prélude

Klipper. Limer. Leser. Tenker. Drikker. Kaffe. Steker. Pannekaker.

Følg Elefantzonen med RSS