Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Finnes det en ytre verden?

Nå skriver jeg en oppgave om eksternalisme og skeptisisme. Finnes det en ytre verden, eller er alle våre erfaringer en drøm uten noen ytre verden utenfor drømmen? Jeg tar filosofivarianten av ExFac, og i den første halvdelen av semesteret har vi lest «Hva er meningen?» av Thomas Nagel. Det er en supertynn innføring i filosofi. Anbefales til alle som er litt fascinerte av rare spørsmål som dette.

4104

Oppgaven skal være på rundt tre sider og leveres på torsdag, altså under en uke til, (hjelp). Dette er min første filosofioppgave, så jeg håper det kommer til å gå bra. Kanskje nettopp fordi det er min første filosofioppgave trenger det ikke å gå full så bra. Man må ikke sette for høye krav til seg selv i starten. Jeg er vant til å skrive veldig fritt, akkurat som jeg vil. Dette er en akademisk oppgave, det er en ramme rundt meg, og jeg ser for meg å slippe opp for luft her inne og bli litt svimmel. Nå trenger vi da ikke å henvise til alskens kilder siden oppgaven kun henviser til ett av de ørsmå kapitlene i den pittelille boka. Det som er saken er visst mer at vi skal diskutere frem og tilbake med oss selv, for- og motargumenter mot eksternalisme og skeptisisme. Jeg prøver å finne ut hvordan jeg kan bruke dette til å skrive teater og noveller og slike ting. Linken er åpenbar! Å diskutere med seg selv. Jeg har to karakterer: En eksternalist og en skeptisist inni hodet samtidig. Hold dem i ørene og få dem til å snakke. Skru på den akademiske båndopptakeren og kast deg etter pennen!

Forresten: Da jeg sjekket mail og kommentarer i dag tidlig fant jeg ut at jeg hadde fått 3 nye bloggdesign-forespørsler! Veldig gøy! Håper alle svarer tilbake med bildemateriell og passord slik at jeg kan titte innom og pynte på bloggene deres.

Siden iPublish har gjennomgått en forandring i systemet sitt i det siste, må alle bloggerne sette opp designet sitt på nytt. I går hjalp jeg Sparkling Water som har bestilt bloggdesign hos meg tidligere. Da ble hun glad. :)

Vanlige spørsmål om bloggdesign

bloggdesignkollasj

Dette er eksempler på vanlige spørsmål jeg pleier å få om bloggdesign:

«Jeg er på blogg.no nå men vurderer å flytte til WordPress. Kan du lage et design for meg som jeg kan bruke med en gang og i tillegg ta med meg når jeg flytter til WordPress?»
Det går dessverre ikke. Design-systemene til de forskjellige bloggportalene er forskjellige, så hvis du har planer om å bytte blogg så bør du gjøre det før du skaffer deg et nytt design. Dette gjelder forøvrig ikke header, som du kan ta med deg uansett siden det bare er et vanlig bilde. Teksttyper og stiler på bloggen er koder som tilpasses til det enkelte bloggsystemet.

«Kan jeg være på blogg.no og likevel ha .com-adresse? Og hvordan får jeg .com-adresse?»
.com-adresse kalles domene og det koster en liten slant. Jeg har domene på One.com.

one.com_kontrollpanel_dns

Hvis du vil ha .com-adresse og i tillegg være på blogg.no (eller et hvilket som helst annet bloggportal) kan du instille domenet til å videresende. På One.com fikser du det ved å gå inn på kontrollpanelet til domenet ditt og trykke på ikonet som jeg har bilde av her til høyre.

Selv har jeg webhotell. Webhotell vil si at du får et sted hvor du kan lagre ting på nettet. Det du leser her akkurat nå f.eks, er lagret på serveren til det webhotellet som heter elefantzonen.com. Det er fordi jeg ikke bruker Blogspot eller Blogg.no, men WordPress på eget domene. WordPress kan også brukes i bloggportal, men i tillegg har du mulighet for å laste ned bloggsystemet deres til dataen din og laste det opp på din egen server. Det er det jeg liker best. Da har du full kontroll og masse nye funksjoner. Ulempen er at du går glipp av litt gratis spredning av blogginnleggene dine. Selv har jeg aldri vært en del av et bloggportal.

«Her er noen bilder jeg fant på Flickr og Weheartit. Kan du lage en header til meg av dem?»
Alle bilder som ligger på nett har opphavsrett. Det betyr at det er de som har laget det som eier det. Selv om bilder ligger på nett er det ingen andre som har lov til å ta dem og bruke dem uten tillatelse. Det kan føles urettferdig, men det er egentlig veldig fint om du tenker på hvis du en gang skulle lagt ut dine egne bilder på nett. Hva om hvem som helst hadde full rett til å bruke dem til akkurat det de ville? Ting som du absolutt ikke kunne stå for og aldri i livet ville ha bildene dine forbundet med. Men heldigvis finnes det også unntak. Noen bilder er merket med en «Creative Commons»-lisens (på Flickr finner du det nederst i høyre sidemarg). Hvis du trykker på den lisensen kan du se hvordan du har lov til å bruke bildet. F.eks at du må linke tilbake, eller at bildet kan brukes men ikke endres på, osv.

Men vanligvis er bildene merket med Copyright, All Rights Reserved. Da kan du sende en fin mail til fotografen og forklare hva du vil bruke bildet til og spørre om det er greit for ham/henne. Men om du ikke får svar, eller om du skulle få et nei, er det bare å hive kameraet over skulderen og ta saken i egne hender. :)

«Betyr «header» og «CSS» hele bloggdesignet?»
Headeren er bare et vanlig .jpg- eller .png-bilde som du mikser sammen i f.eks Photoshop. Det bildet er like vanlig som artikkelbildene i en nettavis.

Utseendet på f.eks tekst, bakgrunnsfarger og linker på nett er bestemt av et språk som heter CSS. Det vil si at en av alle filene som utgjør bloggen din heter f.eks stil.css. I den filen kan du gjøre utrolig mange endringer på designet ditt. De fleste bloggportaler tillater kun endring i CSS-filen til designet. Ofte et dét nok. Men når du bruker WordPress på eget domene har du større muligheter. Da kan du f.eks definere nøyaktig hva du vil skal vises og ikke. F.eks den lille info-boksen jeg har over kommentarfeltet under hvert innlegg: utseendet på den er laget med CSS, men at den faktisk er der er på grunn av HTML. På bloggportaler pleier disse mulighetene til å være låst. Men det betyr ikke at du ikke har store muligheter likevel. Tvert imot. Med CSS har du store muligheter med bloggens utseende.

+ Binkas bloggdesignbutikk

Nytt bloggdesign

mellaplace

+ Binkas bloggdesignbutikk

Lesbarhet på nett

Information Architects har en post om lesbarhet på nett. Den er verdt å lese for alle som publiserer bokstaver på internett, men spesielt de som publiserer lange tekster. Da jeg leste den for første gang gikk et stort lys opp for meg. Kanskje du også kan få deg en aha-opplevelse?

  1. Finn en bok.
  2. Finn en nesten hvilken som helst blogg på nettet.
  3. Åpne boka på en side med mye tekst.
  4. Hold den opp ved siden av skjermen.
  5. Still deg spørsmålet: Hvorfor er teksten på skjermen så fryktelig liten?

Vi er vant til at tekst på nett blir smått. Men hvorfor er vi egentlig det? Det trenger ikke være sånn. Det kan fungere på trykk, men på skjerm blir alt mye mindre. En fin, skumrende boks av tekst som passer inn i helheten. Men hvor lett er det å konsentrere seg om informasjonen som står der? Slutt å gni nesa mot skjermen! Med skjermoppløsning på 1680 x 1050 er det på tide å dra lesbarheten med i omveltningen.

Les videre…

Nytt bloggdesign på 24 timer

I dag har jeg laget ferdig det nye designet for En kaffebønnes sammensurium. Bloggeren Elisabeth var trøtt og lei av å ha en blogg som ser ut som alle andres. Hun hadde tre ønsker (akkurat som Askepott!): Kaffe, notatbok og bedre lesbarhet. 24 timer senere er den nye looken lansert!

sammensurium.net

Jeg lagde ny grafikk med kaffebønner, brushes fra nyssi @ Deviantart og bilder hun selv hadde tatt av skrivemaskinen sin. Hun fikk også en ny CSS-stil med seriff-skrift og god linjeavstand. Noen steder la jeg inn Courier (også kjent som «skrivemaskin-skrift») for å få frem følelsen av den antikke skrivemaskinen fra 60-tallet som hun eier og faktisk skriver på av og til for å sette fantasien i sving.

Responsen hittil har bare vært positiv. De fleste sier til Elisabeth at «Det nye designet var veldig deg». Og det er jammen fint å høre!

På fredag ble jeg forresten nevnt hos Snasent.no for det nye designet på min egen blogg. Tusen takk, folkens!

snasent.no

Se min nye bloggkjole!

De siste dagene har jeg jobbet ganske heftig med det nye designet på bloggen min. Jeg har stirret i timesvis og fordypet meg i CSS-koder og eple+Z. Det er helt utrolig hvor mye man finner ut av når man har ferie og kan sitte og prøve og feile i ro og mak. Å, som jeg har gledet meg til å vise hva jeg har jobbet med!

nyttdesign_juni09

Jeg har tatt utgangspunkt i 5thirtyone sitt Grid Focus-theme, men nå ligner det ikke særlig mye på utgangspunktet. Jeg har flyttet, fjernet og lagt til koder og min egen grafikk. Er det blitt min kode nå? Den er nemlig skikkelig rotete, så jeg vet ikke om det er så mye å skryte av. Men den funker! Og det er jo det viktigste. (Håper det ser greit ut hos dere med Windows også, alt er i hvert fall OK hos meg her på Macen med Firefox, Opera og Safari).

Denne gangen har jeg fokusert på luft og lesbarhet. Jeg fikk veldig mange fine komplimenter for det forrige designet (tusen takk!), men i det siste har jeg hatt en følelse av at det var på tide å gi bloggen et løft. Med den typen blogg som jeg har — stappfull av tekst, avsnitt etter avsnitt — er det ingenting som er mer befriende for en stakkars leser enn en skikkelig 16px-seriffont og gode marger. La oss nå ta litt vare på synet vårt. Synes du ikke?

Nå er jeg bare veldig spent på hva du synes! Og her snakker vi stream of consciousness-kritikk! La hver tanke havne i kommentarfeltet, men sørg nå inderlig for å sende med den et skikkelig argument oppi ryggsekken sin. Så er det bare å si: Velkommen skal du være! Og hvis det er noe du lurer på er det selvfølgelig bare å spørre. Jeg kommer sikkert til å fikse noen detaljer innimellom, gjerne etter innspill fra deg.

Følg Elefantzonen med RSS