Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Drops

Nå leser jeg En djevel i Prada av Lauren Weisberger. En alt for fin bok for et så tullete bokomslag. Ikke vet jeg hva de tenkte på da de valgte dette. Flaks at jeg kjente igjen tittelen fra filmen The Devil Wears Prada (2006) med Anne Hathaway og Meryl Streep. Jeg har sett den mange ganger, og liker den kjempegodt! Om Andrea som flytter til New York for å bli skribent, og som et springbrett til drømmekarrieren i The New Yorker får en jobb som assistent hos en tyrann av en redaktør for et motemagasin.

Forrige søndag fortalte jeg deg at jeg holdt på med å lese en shopoholiker-bok. Nå har jeg lest to! Med baby og Finner en søster. Det er litt flaut, men jeg liker dem skikkelig godt. Alle disse er en del av Drops — en serie feelgood-bøker som blir beskrevet som historier med tempo og driv, skrevet med snert og humor. Det stemmer i hvert fall for de tre bøkene som jeg har lest. Og det er akkurat det jeg leter etter!

Det er lett å bli fordomsfull mot slike bøker. Damebøker … kvinnebøker … overfladisk. Men jeg prøver å la være. Så langt har det ikke streifet meg med en tanke. Og mens sidene raser avgårde prøver jeg å plukke opp hva det egentlig er jeg liker. For det første er det godt å lese noe der historien står i fokus. Hvordan tråder fra tidligere trekkes fram, og til slutt knyttes sammen til en fullstendig uventet, perfekt knute. Og så er det veldig fint å se hvor mye av informasjon man kan, og faktisk kanskje bør ha med i en fortelling for at leseren skal føle at hun er der.

Jeg prøver også å legge merke til det der med verb-form. I Shopoholiker-bøkene skjer alt . Mens i En djevel i Prada skjedde alt en gang i fortiden, det er en fortellerstemme som sier ting som såvidt jeg husker og jeg har aldri følt noe sånn siden.

Jeg tror at når man skal finne på en fortelling er det veldig åpenbart å bruke den aktive formen, hun ser, hun sier, nå skjer det noe, fordi den som skriver prøver å være der like mye som leseren. Jeg skriver ofte sånn selv, det er som regel den formen som kommer spontant. Mens i den mer tilbakeskuende formen får man mer et inntrykk av at det ligger noe mer bak. Jeg klarer ikke å rase like fort gjennom sidene i En djevel i Prada som i Shopoholiker. Alt veier liksom mer. På en måte viser det også forskjellen mellom hovedpersonene i de forskjellige bøkene, Andy i En djevel i Prada og Becky i Shopoholiker. Det viser hvordan de er. Og til tross for alle fordommer man skulle ha: De er faktisk veldig forskjellige. Men jeg liker dem! Og jeg liker hvordan teksten og fortellingen klarer å få meg til å like dem. Det er kanskje det jeg liker mest av alt.

Stikkord: ,
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS