Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Ammoniumhydrosulfid

«… alvorlig og melankolsk …» hørte jeg, akkurat idet vi passerte hverandre, det ene sekundet i tåkelandskapet.

Som regel tenker vi på naturfenomener som metaforer på følelser. Skyer er drøm. Tåke er mystikk. Men hva er de egentlig? Hva er en sky?

En sky er en synlig mengde kondenserte vanndråper eller iskrystaller i atmosfæren.

Jeg synes det er utrolig spennende, på grensen til magisk, å lese alminnelig naturvitenskap om hva verden egentlig består av. Ganske rart egentlig … jeg er jo ganske poetisk anlagt. Men av en eller annen grunn får det naturvitenskapelige ofte naturen til å virke enda mer poetisk. Dette er noe vi er en del av. Du er en fantastisk, kjemisk prosess!

Bare å se slike avsnitt på Wikipedia kan gjøre meg svimmel av nysgjerrighet:

Skyer på andre planeter

Alle planeter i solsystemet vårt som har en atmosfære, har også skyer. Skyene på Venus består av svovelsyredråper. Mars har høye, tynne skyer av vannis. Både Jupiter og Saturn har et ytre skylag som består av ammoniakk, et mellomliggende skylag av ammoniumhydrosulfid og et indre skylag av vanndråper. Uranus og Neptun har atmosfærer som er dominert av metanskyer.

Saturns måne Titan har skyer som man tror består av flytende metan. Romsonden Cassini-Huygens har oppdaget bevis på væskekretsløp på Titan, med blant annet flytende elver på overflaten av månen.

Svovelsyredråper. Ammoniumhydrosulfid. Indre skylag. Høye, tynne skyer av vannis. (!!) Metanskyer. Romsonde. Iskrystall. Kondensasjonskjerne. Er ikke det poesi … så vet ikke jeg.

Stikkord: ,
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS