Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Ved Chesil Beach

Ved Chesil Beach (2007) av Ian McEwan er en bitteliten roman på bare 160 sider. Likevel rommer den livene til to kompliserte personer, og den kompliserte konflikten imellom dem.

Året er 1962. Edward er historiestudent, Florence er fiolinist. De er forelsket, og har akkurat giftet seg. Nå venter bryllupsnatten. Synsvinkelen skifter mellom Edward og Florence. Vi vet som leser hva de begge tenker, og hva de egentlig føler. Men fordi de lever i en tid da samtale om seksuelle problemer er umulig, har de en ufrivillig distanse til hverandre, fylt med uuttalte ord og ikke-realiserte handlinger. Det gir historien mange lag.

Romanen er komponert i 5 deler som skifter mellom fortid og nåtid, det indre og det ytre. Vi får se tilbakeblikk fra barndommen til Edward og Florence, og det er slik vi får forståelse for hvorfor de tenker som de gjør, og at det er mer ved historiens klimaks enn bare en pinlig, seksuell erfaring.

Men selv om Ved Chesil Beach er en alvorlig og trist historie, er den også en ekstremt bra skrevet seksuell skildring.

I over et år hadde Edward vært tollbundet ved tanken på at den mest følsomme delen av ham, en gitt dato i juni, skulle befinne seg, om så bare for en stakket stund, i et naturlig formet hulrom inne i denne lystige, vakre, voldsomt intelligente kvinnen.

Landskaper i den lille romanen er veldig pent. Språket er så gjennomført og elegant med alle detaljene og den kompliserte oppbygningen. Gjennom kun 160 sider viser forfatteren en stor innsikt i de to karakterene, og skaper en uendelig dybde.

Samtidig er det noe ved denne gigantiske, intime misforståelsen og de freidige beskrivelsene som bryter opp og gjør boka frisk. Man vet ikke om man skal le eller gråte, man gjør det gjerne om hverandre. For under det hele ligger også en alvorlig sannhet. Den som binder fortid sammen med nåtid og det som snart skal vise seg å forandre alt.

Stikkord:
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS