Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Er du ekstrovert eller introvert?

Sigbjørn Obstfelder var definitivt introvert: «Jeg ser, jeg ser … Jeg er visst kommet paa en feil klode! Her er saa underligt …»

Eller hva med bildet over, «Wanderer above the Sea of Fog» av Caspar David Friedrich. Landskapet som gjenspeiler den introvertes indre stemning der han står alene på fjelltoppen. Alt annet enn tomt og ensomt. Istedet stort og kraftig. Dypt og fullt av følelser. Dette er et bilde fra innsiden av en introverts hode.

Men hva vil det egentlig si å være en introvert?

Ordboka sier at introvert er motsatt av ekstrovert, og det samme som innadvendt:

innadvendt ~vendt a2 innesluttet, grublende være stille og i-

Ordet «innesluttet» oppfatter jeg som negativt ladd. Stemmer det?

innesluttet inne|slutta a3 el. ~sluttet a4 taus, utilnærmelig, tilbakeholden

Ok, og hva med «utilnærmelig»?

utilnærmelig utilnæ’rmelig a2 tilknappet av vesen, avvisende

Tilknappende, avvisende. Stemmer det? Er det dette som er introversjon?

Jeg skriver dette fordi jeg er introvert. Jeg vet hvordan det føles. Det er noe som sitter langt, langt inne. Måten vi er på, tenker og føler. Det er ingen lett sak å forandre noe slikt. Som regel føles det bra å være introvert. Det er som på maleriet av Caspar David Friedrich: Aldri kjedelig, alltid fantastisk. Fullt av inspirasjon, observasjoner og sammenhenger.

Likevel får introverte stadig høre at de må være mer ekstroverte. Vi lever i en ekstrovert verden. Det skal stå «utadvendt» på jobbsøknaden, ikke «innadvendt». Det er et velment råd. Men i praksis: En veldig komplisert operasjon. Vi introverte kan, på godt og vondt, se to verdener; de ekstrovertes og de introvertes. Vi trives best i den introverte, men vi må også forholde oss til den ekstroverte. De ekstroverte, disse varme, snakksalige personene som vi elsker å obsevere, lytte til og faktisk er ordentlig glad i, de er flotte. Men de ser ikke alltid de introvertes verden like godt som vi introverte ser deres.

Vi må derfor, enten forklare dem hvordan den fungerer, eller bli litt mer som dem, forsiktig, litt etter litt, uten å miste oss selv.

For det er i møtet mellom den introverte personen og den ekstroverte verden som noen ganger gjør det vondt å være introvert. Du føler deg ukomfortabel i store grupper, og smalltalk, det bare fikser du ikke. Du er individualist, du reflekterer mye, kanskje for mye. Du forsvinner inn i din egen sky. På utsiden av det introverte landskapet ser du også nettopp slik ut … litt sky. Tilbakeholden, privat. Men det ikke dermed sagt at det å være introvert det samme som å være sjenert, eller asosial. Likefullt er det ikke alltid en introvert ønsker å være introvert. Noen ganger er det å være introvert det samme som å svømme mot en bølge, eller løpe i motvind.

Introverte kan prate like mye som ekstroverte, og være like flinke til det. Kanskje bare om forskjellige ting. Og med færre personer om gangen. De har få, men nære venner. Og det kan ta litt tid før de stoler på folk. Men når de først gjør det, så er en introvert kanskje den beste vennen eller samarbeidspartneren du kan ha. Nettopp fordi de er introvert.

For 5 år siden oppdaget jeg Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), som er et verktøy basert på Carl Jungs teori om psykologiske typer. Meningen er at grunnleggende variasjoner i måten vi foretrekker å bruke energien vår, kan ordnes i et system. Slik kan Jungs teori være nyttig og forståelig for mennesker i deres liv.

Introversion (I) eller Extroversion (E) er et av fire ledd. De tre andre er Intuitive (N)/Sensing (S), Feeling (F)/Thinking (T) og Perceiving (P)/Judging (J).

MBTI blir gjerne brukt i teambuilding og andre sammenhenger for å finne og sette sammen god gruppedymanikk. Det viktigste med denne teorien er at ingen områder i det psykologiske type-kompasset er feil, eller mindreverdige. Det er en generell og nøytral beskrivelse av de kvalitetene som dominerer i måten du tenker, føler, lærer og tar avgjørelser på.

Jeg er en INFJ (Introvert, Intuitive, Feeling, Judging). Å Google det var å lese om seg selv. Du kan finne ut hvilken psykologisk type du er ved å ta en av de mange testene. Fortell meg gjerne hvilken type du er i kommentarfeltet, og hvordan det føles å være deg.

«Whatever the circumstances of your life, the understanding of type can make your perceptions clearer, your judgments sounder, and your life closer to your heart’s desire.» — Isabel Briggs Meyers

+ MBTI-test
+ MyersBriggs.org

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS