Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

10 råd mot skrivesperre

Foto: Ingve & Creative Commons Attribution

1. Skriv hver dag. Men ikke les det med en gang. Bare skriv og vær fornøyd. La det ligge litt og ulme før du tar det frem igjen.

2. Ikke begynn fra begynnelsen. Begynn i midten!

3. Start med 3 setninger: Første setning, siste setning, og en setning i midten. Ikke tenk lenge på dette, bestem deg for hvor du er akkurat nå, og hvor du vil gå. Du kan endre på det senere. Tenk på teksten som en bakketopp, og de 3 setningene dine som delmål. Fyll forsiktig inn noe mellom første og midterste setning og midterste og siste setning. Tenk på dem som steinblokker som leder deg fra første setning til den midterste, og fra den midterste til den siste. Nå har du minst 5 setninger. Sleng ut flere steiner. Det er bare steiner, sleng dem ut. Prøv så å fjerne første og siste setning og se hva som skjer.

4. Klipp ut ord fra en avis eller et magasin. Legg dem i en haug og trekk 6 tilfeldige ord og legg dem ved siden av hverandre. Du har nå en merkelig setning. Bygg videre på den i en stream of consciousness-økt, eller ta ett og ett ord og beskriv hva du tenker på når du leser det. Har du prøvd kjøleskapsmagneter som Magnetic Poetry (bildet)? Skriv en fortelling uten å bruke bokstaven «S». Finn en brukanvisning og erstatt alle steder produktnavnet nevnes med et annet ord. Lek!

5. Les noe du har skrevet før som du er fornøyd med. Hvis du klarte dette, så kan du gjøre det igjen. Ha selvtillit!

6. Hvor ofte tegner du? De fleste voksne tegner ikke. Istedet er de veldig flinke til å være beskjene på vegne av sin kreativitet. «Nei, jeg kan ikke tegne …» sier de. Alle kan tegne! Skru på fin musikk, sett blyanten mot papiret og sving den i tilfeldige retninger. Tegn som et barn. Trær og blomster og solskinn. Fargelegg og improviser. Le av deg selv og improviser. Bruk fantasien din, ha det gøy!

7. Ikke prøv å være original. Det finnes bare 7 historier.

8. Stream of consciousness: Skriv. Tenk deg at det ikke er lov til å slutte å skrive, at fingrene dine må være i bevegelse over tastaturet hele tiden, ellers … Bare skriv, skriv om at du har skrivesperre, sett ord på det, skriv om at du ikke vet hva du skal skrive, bare skriv det om igjen og om igjen om det så er nødvendig. Tenk deg at du synkroniserer tankene med det som skjer i teksten, og når du har kommet inni det, så prøver du å tenke litt på det du egentlig skulle skrive om. Bare tenk litt forsiktig på det, prøv ut setninger som du har holdt langt inne, kanskje de er litt teite, men det er ikke din jobb å skrive bra akkurat nå; din jobb er bare å skrive. Hvis noen setninger ikke funger, ikke visk de ut, bare prøv på nytt i neste setning, og neste. Etter en stund: Slutt å skrive, og ikke les. Gå vekk fra teksten og gjør noe helt annet. Etter noen timer kommer du tilbake, leser, kopierer, stryker setninger og legger til nye. Men husk å beholde originalen.

9. Les sitater om å skrive, hos Writingadvice & Advice to writers, eller Skriveboka av Merete Morken Andersen.

10. Noter idéer med en gang. Tenker du at du kommer til å huske dem til senere, når du skal skrive, tar du feil.

Temaet til dette innlegget ble foreslått på Elefantzonens Facebook-side. Hva skulle du ønske at du kunne lese om på Elefantzonen i morgen? Kom gjerne med forslag.

Hva er dine råd mot skrivesperre?

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS