10 råd mot skrivesperre
fredag 14. januar, 2011 kl. 10:49 av binka

Foto: Ingve & Creative Commons Attribution
1. Skriv hver dag. Men ikke les det med en gang. Bare skriv og vær fornøyd. La det ligge litt og ulme før du tar det frem igjen.
2. Ikke begynn fra begynnelsen. Begynn i midten!
3. Start med 3 setninger: Første setning, siste setning, og en setning i midten. Ikke tenk lenge på dette, bestem deg for hvor du er akkurat nå, og hvor du vil gå. Du kan endre på det senere. Tenk på teksten som en bakketopp, og de 3 setningene dine som delmål. Fyll forsiktig inn noe mellom første og midterste setning og midterste og siste setning. Tenk på dem som steinblokker som leder deg fra første setning til den midterste, og fra den midterste til den siste. Nå har du minst 5 setninger. Sleng ut flere steiner. Det er bare steiner, sleng dem ut. Prøv så å fjerne første og siste setning og se hva som skjer.
4. Klipp ut ord fra en avis eller et magasin. Legg dem i en haug og trekk 6 tilfeldige ord og legg dem ved siden av hverandre. Du har nå en merkelig setning. Bygg videre på den i en stream of consciousness-økt, eller ta ett og ett ord og beskriv hva du tenker på når du leser det. Har du prøvd kjøleskapsmagneter som Magnetic Poetry (bildet)? Skriv en fortelling uten å bruke bokstaven «S». Finn en brukanvisning og erstatt alle steder produktnavnet nevnes med et annet ord. Lek!
5. Les noe du har skrevet før som du er fornøyd med. Hvis du klarte dette, så kan du gjøre det igjen. Ha selvtillit!
6. Hvor ofte tegner du? De fleste voksne tegner ikke. Istedet er de veldig flinke til å være beskjene på vegne av sin kreativitet. «Nei, jeg kan ikke tegne …» sier de. Alle kan tegne! Skru på fin musikk, sett blyanten mot papiret og sving den i tilfeldige retninger. Tegn som et barn. Trær og blomster og solskinn. Fargelegg og improviser. Le av deg selv og improviser. Bruk fantasien din, ha det gøy!
7. Ikke prøv å være original. Det finnes bare 7 historier.
8. Stream of consciousness: Skriv. Tenk deg at det ikke er lov til å slutte å skrive, at fingrene dine må være i bevegelse over tastaturet hele tiden, ellers … Bare skriv, skriv om at du har skrivesperre, sett ord på det, skriv om at du ikke vet hva du skal skrive, bare skriv det om igjen og om igjen om det så er nødvendig. Tenk deg at du synkroniserer tankene med det som skjer i teksten, og når du har kommet inni det, så prøver du å tenke litt på det du egentlig skulle skrive om. Bare tenk litt forsiktig på det, prøv ut setninger som du har holdt langt inne, kanskje de er litt teite, men det er ikke din jobb å skrive bra akkurat nå; din jobb er bare å skrive. Hvis noen setninger ikke funger, ikke visk de ut, bare prøv på nytt i neste setning, og neste. Etter en stund: Slutt å skrive, og ikke les. Gå vekk fra teksten og gjør noe helt annet. Etter noen timer kommer du tilbake, leser, kopierer, stryker setninger og legger til nye. Men husk å beholde originalen.
9. Les sitater om å skrive, hos Writingadvice & Advice to writers, eller Skriveboka av Merete Morken Andersen.
10. Noter idéer med en gang. Tenker du at du kommer til å huske dem til senere, når du skal skrive, tar du feil.
Temaet til dette innlegget ble foreslått på Elefantzonens Facebook-side. Hva skulle du ønske at du kunne lese om på Elefantzonen i morgen? Kom gjerne med forslag.
Hva er dine råd mot skrivesperre?
Et annet tips: sett deg et mål for dagen, for eksempel 1500 ord. Når du har skrevet 1500, stopp. Ikke skriv ferdig setningen eller avsnittet, men stopp fullstendig og ikke skriv mer før neste dag. Det er lettere å skrive mer når du vet hvor du skal begynne (eller fortsette) enn det er å begynne helt på nytt.
Hei, Runa!
Takk for tipset! Det minner meg litt om måten man bør skrive todo-lister: Med små delmål, og i detalj. Rådet du kommer med her gjør altså at man alltid kan starte skriveøkten med å gjøre minst én konkret ting på teksten, nemlig å fullføre setningen fra i går. Burde nesten legge til: «Alltid avslutt med en uavsluttet setning.»
Kult!
God helg! :)
Så fine tips! Helt herlig. God helg, Binka!
God helg, Ine! :)
Angående nummer 6 – «Hvor ofte tegner du?» Det blir ofte sagt at «alle kan tegne» – men at ikke alle kan skrive – og jeg tenker – kanskje dette er enklere å se med tegning enn med tekst – men jeg tror at dersom man øver nok og har interesse for å tegne, så kan man nå et ok nivå – men noen mennesker har bare et helt annet talent når det kommer til tegning. Om jeg hadde tegnet uten stopp i flere år hadde jeg likevel ikke kommet opp på deres nivå. Slik føler jeg det med tekst også. Jeg tror at dersom man skriver nok – så kan man klare å produsere ok og fin tekst, men noen mennesker er rett og slett i en helt annen klasse. Jeg kunne godt tenke meg å feste ledninger til hodene til disse menneskene med spesielle talenter og funnet ut hva som rører seg der inne.
Tror du at mennesker kan ha et spesielt talent for noe, eller tror du på historien som har sirkulert i det siste at man kan bli skikkelig god til hva som helst så lenge man legger ned 10.000 ektefølte timer?
Jeg vet ikke hva jeg synes, annet enn at jeg synes både tegning og tekst er vanskelig til tider.
Hei, Sushibird! Takk for at du deler dine tanker.
Det er vanskelig å ha en mening om dette. Men det er en utrolig interessant diskusjon!
På den ene siden føler jeg at det er litt slike tanker som du beskriver her som ofte fører til skrivesperre. At man ser opp mot et opphøyd ideal som stopper en i å skape fine ting som man kunne ha gjort, om man trodde mer på seg selv. Og hvem er det egentlig som har rett til å oppheve noen til «spesielle talenter»? Og hva gjør det med de som blir omtalt som det?
Jeg tror kanskje at det heter at alle kan tegne fordi tegning er mer en fysisk, teknisk aktivitet, og noe vi driver med før vi kan skrive, mens skriving er mer en intellektuell og abstrakt greie. Det kan også skyldes at tegninger og bilder skaper lettere umiddelbare reaksjoner enn tekst. Tegninger er lettere tilgjengelige på tvers av språk, evne til å lese osv …
Ordet «talent» synes jeg er litt skummelt å bruke, i og med at motivasjonen til å skape ikke burde være håpet om en form for bekreftelse eller å bli sett på som et talent. På en annen side er det åpenbart at noen lykkes bedre til enn andre med visse ting. Jeg vet ikke hvorfor. Kanskje det er en kombinasjon av hardt arbeid, og personlighet.
Ta f.eks. disse barna som tvinges til å spille piano. De kan være svært dyktige teknisk, men hva med følelsen? Det må være noe som kommer innenfra, en selvstendighet og vilje, at man legger noe i seg selv i det. Da trenger det ikke å være helt perfekt teknisk mener jeg, og det gjelder både tegning og skriving og musikk og alt, men ganske enkelt: et personlig forhold. Det tror jeg man kommer langt med. Og det kan komme med øving. Men samtidig begynner ofte ønsket om å øve mer av at man oppdager en ferdighet i seg selv, at det liksom er lett. At det føles bra og meningsfylt.
Så med 10.000 ektefølte timer tror jeg mye kan skje. Men at timene er ektefølte derimot, det er en annen sak. Hva med disse som kanskje har dette innebygde talentet, men som ikke utvikler det? Finnes de overhodet? Kanskje talent i seg selv likevel ikke alltid er nok. Kanskje det bare er tilfeldigheter.
Jeg har hatt mange av de samme tankene som deg – hvem er det som kan si at andre har et talent og ikke, og burde vi egentlig ikke bry oss om «talent», og bare tenke på hva vi selv har lyst til å produsere? Jeg tror dette har mye med å gjøre hva man ønsker å oppnå med det man skaper. (Gjør man dette for seg selv, eller fordi man vil bli verdensmester?)
En ting jeg synes er interessant i tilknytning til dette er at mennesker ser seg selv på en bestemt måte – enten som bedre eller verre eller ganske lik slik andre også ser en. Jeg har en god del venner som er lærere, og de har flere ganger kommentert at studenter som er midt-på-treet leverer evalueringer av seg selv der de oppfatter seg selv som en god del bedre enn det læreren har oppfattet dem som, mens de skikkelig gode studentene har langt mer nøkterne beskrivelser av egeninnsats i klasserommet. Og da begynner mine tanker å rulle – jeg vil jo ikke tro at jeg er bedre enn det jeg er – men jeg ønsker jo å tro at jeg i det minste har et forbedringspotensiale?
Men jeg synes du har helt rett når du skriver at det er tanker som dette som kan forsterke en skrivesperre, og jeg tror det er utrolig viktig å gi seg selv rom til å leke, å ikke ha et mål om hvor god kvalitet det er på det du produserer, men rett og slett kose seg og ha det gøy, og plutselig så har man klart å produsere noe som gikk over all forventning – nettopp fordi man ikke hadde noen særlig forventning i utgangspunktet. Det er en deilig følelse.
Dette innlegget ga meg inspirasjon til å skrive mer enn hva jeg har gjort den siste tiden -jeg har allerede en liten notatbok med ideer og tanker, jeg må bare ta den i bruk litt mer flittig :) Tusen takk!
Hei, Néa! Så kjekt å høre! :D Jeg har også en liten notatbok (+ en stor!), men i tillegg har jeg en mappe på macen min som heter «Tekster jeg arbeider med». Der har jeg masse påbegynte dokumenter. Den er ganske fin å ha når jeg får lyst til å skrive, men har glemt hvilke idéer jeg allerede har hatt. Et lite tips fra meg! :)
Dette innlegget likte eg kjempegodt! weee!
Det var hyggelig! Takk, Maria! ^_^
[…] wrote a 10 point list against writers block, and I think it is a great list. The list is in […]
for et fantastisk innlegg! detta ska eg legga te på fanelistå mi og bruka flittig når eg har skrivesperre ;) tusen tusen takk!
Deilig med gode tips! :D Jeg synes det er flott at du tar deg tid til å dele kunnskap og triks med oss.
bra tips :D
Flotte råd! Bruker mange av dem sjøl fra før :)
Jeg ble skikkelig inspirert nå! Takk skal du ha! Er nok fast leser fra nå av, jeg.
Dette innlegget likte jeg svært godt!
Fikk litt motivasjon til å skrive og tegne igjen, gjorde det mye tidligere, men så vet jeg ikke helt hva som skjedde. «Vokste fra det på en måte, om jeg kan si det slik. Leste mye bøker også. Det handler vel mest om prioritering og de siste årene han jeg prioritert andre ting.
Takk for inspirasjonen, kjære deg!
– JM
Kjempesmart innlegg! Mange av disse tipsene har jeg faktisk utført selv, og det hjelper! Spesielt å bare skrive, skrive, skrive. Ikke stoppe, bare fortsette. Mye rart kommer ut av det :)
[…] 10 råd mot skrivesperre Bekjemp skrivesperra med dei fine råda frå Binka! Del på Twitter Del på Facebook av: Kristina […]
[…] Olof Grind la ut nydelige bilder av vinteren, og de måtte jeg egentlig bare vise dere. Gurimalla. Binka skrev igjen et fantastisk innlegg, denne gangen ti råd mot skrivesperre. […]
[…] du er sugen på flere skriveoppgaver, la Binka ut denne fine posten med råd mot skrivesperre i forrige uke. Dette innlegget ble publisert i T&T-arkiv, Uncategorized og merket med Binka, […]