Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Moteblogging + feministisk avant-garde = ?

Da skolen startet igjen på onsdag, fikk vi en eksamensoppgave som lyder som følger:

Ta utgangspunkt i researchen dere gjorde i forbindelse med kunsthistorieprosjektet og diskuter hvilke aspekter ved kommunikasjon i dag som kan knyttes til modernismens avantgarde-retninger. Benytt research for å understøtte din påstand og dine refleksjoner, og oppfør relevante kilder med korrekte henvisninger.

Jeg begynte etterhvert å tenke på rosablogger. I forbindelse med at Norges største blogger, 15-årige Voe, sluttet å blogge like etter nyttår, har det foregått i en stor mediedebatt om jenteblogging og moteblogging, om rosablogging og jantelov. Hva tenker du? Er rosablogging det samme som å spre meningsløse tenåringstanker gjennom et massemedium? Eller er det utfordrende motejournalistikk med innflytelse på en kommersiell og hittil nøye kontrollert moteindustri?

Jeg fant denne videoen hos Varmenhoven & Venderbos, hvor bl.a Suzy Menkes, moteredaktør i den amerikanske avisen Herald Tribune, og noen av verdens største motebloggere deler sine tanker om moteblogging og motejouralistikk.

Men hva er det med blogging og feminisme? Det er lett å få inntrykk av at flere kvinner enn menn gjør suksess med blogging. Stemmer det? Og isåfall: Hva kommer det av?

I boka Hvorfor hun alltid snakker, og han aldri forstår diskuterer forskeren Marianne J. Legato forskjellene mellom måten kvinner og menn tenker og løser problemer. Er kvinner flinkere enn menn til å blogge? Er det fordi blogging handler om å bygge nettverk og samarbeide, og kvinner er av natur er bedre egnet til å knytte mellommenneskelige bånd enn det menn er?

Eller er et slikt utsagn provoserende?

Samfunsstruktur og kjønnsrollemønster gjorde i lang tid kvinner usynlige i kunsthistorien. Kvinnelige kunstnere med ambisjoner har blitt mistenkeliggjort og ansett som ukvinnelige. Hvorfor blir kvinnelige motebloggere drapstruet i eget kommentarfelt? Er det en sammenheng mellom blogg-hetsen og synet på kvinner i kunsten?

Jeg har også funnet noen kilder på hva TV-serien Sex & the City har gjort for kvinner og moteindustrien. Og kanskje også for motebloggene.

Hva er egentlig en kvinne?

I likhet med den feministiske kunsten er blogging, og særlig rosablogging, gjerne usensurert og ikke nødvendigvis politisk korrekt. Er blogging kunst? Isåfall er det interessant å se at både i blogging og i enkelte kunstformer er det responsen og reaksjonene som har mest verdi, og ikke utførelsen eller selve innholdet. Det er når et blogginnlegg er slutt, at det virkelig starter.

Hva er dine tanker?

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS