Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Om å organisere inspirasjon

Hva er kreativitet? Er det noe guddommelig som bare noen få mennesker får ta del i? Eller handler det om øvelse, og vane? Kanskje det er som i et sitat av Aristoteles:

We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.

Jeg har en teori: Du ser mye hver dag. Og du hører masse. Men selv om det føles som om inntrykk flest går inn det ene øret og ut det andre, så vil du oppdage at det meste, til og med de bitte små tingene, faktisk blir hos deg. Men dette vil du bare oppdage hvis du ser, eller hører noe nytt som minner deg på det opprinnelige inntrykket.

Du vet at du kan huske flere år tilbake i tid. Og på samme måte kan du huske massevis av uvesentligheter som du noen gang får deg til å undre: Hvorfor husker jeg egentlig dette?

Fargen på kjolen til bestemor, synet av bølgene på sjøen forrige sommer. Smaken av iskremen du spiste på 17. mai for 15 år siden. Det er ikke sikkert du kan sette ord på disse vage, rare, svake inntrykkene akkurat her, akkurat nå. Selv om du elsker å sette ord på ting. Noen inntrykk er bare en følelse. Men kanskje, når du ser noe lignende igjen, så skaper det en helt plutselig kortslutning inni hodet ditt, som et fyrverkeri!

Og det er da du må gjøre noe.

Jeg leter alltid etter nye og smarte måter å finne inspirasjon, og hvordan den kan organiseres den på best mulig måte. Og jeg vil veldig gjerne høre dine tips og råd!

Jeg driver med skriving og grafisk design, og er spesielt opptatt av å hente inspirasjon innenfor disse feltene. Jeg samler på screenshots av nettsider, fine illustrasjoner og flott typografi. Logoer, tegninger. Fargekombinasjoner og web-løsninger. Bygninger og arkitektur. I det siste har jeg også blitt oppmerksom på alt som er å hente innenfor områder som interiør og mote, matlaging og oppskrifter.

Fotografier av en fantastisk rett, eller et antrekk, eller innredningen av kjøkken, eller et emballasjedesign, kan få meg i gang med et webdesign. Noen ganger setter jeg sammen «stemningskart» hvor jeg lager et Photoshop-dokument og limer inn masse tilfeldige bilder som jeg har samlet, og som gir meg en eller annen følelse av et eller annet. Jeg holder som regel disse stemningskartene for meg selv, slik at jeg har en konkret, visuell plan å gå etter.

Det er viktig å huske på at noen eier rettighetene til disse bildene, og at det ikke alltid er like rimelig å sprade rundt med dem på nett. Men det som er så fint, er at lokalt på datamaskinen sin kan man bruke dem som man vil.

Noen ganger, når man skal skrive, så kan det også være en idé å lage et slikt stemningskart. Det kan være med interiør-bilder av hvor karakteren din bor, bilder av hvilke klær hun går i, hva hun leser, hvilke farger hun liker eller som representerer eller reflekterer hennes vesen på et vis, eller hvordan hun ønsker at verden så ut.

I Google Reader samler jeg alle bloggene og nettmagasinene jeg følger. Her hentes bare tekst og bilder opp fra RSS-feedene, slik at jeg har rask tilgang til mine abonnementer. Passer også perfekt for inspirasjonssanking på mobilen.

Bildet til høyre viser hvilke mapper jeg sorterer mine inspirasjonskilder på nett akkurat nå.

I mappen «Inspirasjon – Design» har jeg over lang tid samlet alle nettsider jeg har kommet over med tilknytning til design og visuelle greier. Antall uleste innlegg i denne mappen er alltid 1000+ og derfor en uendelig kilde til inspirasjon. Her dukker det opp mye rart, men også mye fint, som f.eks inspirerende filmer som jeg noen ganger deler med dere her på Elefantzonen.

Her er noen blogger som jeg har i denne mappa:

The Post Family
Eat Drink Chic
Design Work Life
Oh So Beautiful Paper
Web Creme
Daydream Lily

I docken på Macen min har jeg 4 mapper: Inspirasjon – Grafisk, Inspirasjon – Interiør, Inspirasjon – Stil, og Inspirasjon – Web. Når jeg finner et bilde på nett som jeg vil lagre, så drar jeg det ganske enkelt fra nettleseren og inn i en av inspirasjons-mappene. Når det gjelder elementer på nettsider, så bruker jeg ofte tastene Shift + cmd + 4 til å markere området jeg vil ta skjermbilde av. Disse lagrer jeg i web-mappa lokalt på maskinen.

Resultatet er en best of-samling av alt som en eller annen gang har fått meg til å føle et eller annet. F.eks: «Jeg kan også gjøre noe slikt!» Eller kanskje bare: «Wow». På den måten øver man på å gjenkjenne hva man liker, og hva som er bra. Jeg tror kreativitet oppstår når man trener opp hukommelsen sin på den måten — til å se ting, huske dem, og å sammenligne disse tingene med ting som man allerede har sett en gang.

Og det synes jeg er fint. Hva synes du?

Hvordan organiserer du din kreativitet & inspirasjon?

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS