Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Eat, Pray, Love

eatpraylove

For en stund siden leste jeg ferdig «Eat, Pray Love» av Elizabeth Gilbert. Første gang jeg hørte om denne forfatteren var gjennom TED.com der hun holdt et fantastisk foredrag om sitt nye syn på det kreative mennesket.

Elizabeth Gilbert forteller med stor innlevelse, og med humor og selvironi. Det er godt å høre henne fortelle. Så da jeg oppdaget at hun hadde skrevet en selvbiografisk roman som het «Eat, Pray, Love» var det bare å begynne.

Elizabeth Gilbert var i begynnelsen av trettiårene, gift, og nå var det meningen at de skulle prøve å få barn. Men istedet for å være lykkelig, lå hun på gulvet på badet og gråt tunge tårer midt på natten.

Hva var det hun lengtet etter? Hvorfor klarte hun ikke å være lykkelig i et liv som andre ville drømt om?

Etter perioder med depresjon og en vond skilsmisse legger hun ut på en reise til Italia, India og Indonesia. Hun trengte å finne det som alle reisemålene begynner på. «I». Jeg-et. Og det høres jo like cheesy ut pizzatoppingen i Roma. Men når jeg tenker tilbake på hva jeg har lest, er det ikke som om jeg har lest det overhodet: Jeg har reist jeg også.

De tre delene som boka deles inn i er veldig forskjellige. I Italia dyrker hun nytelsen og spiser seg stappmett, daff og lykkelig på verdens deligste pizza. I India lever hun i et tempel for å lære seg å meditere og komme nærmere Gud.

Denne delen synes jeg forresten var litt vanskelig å lese. Her er det mange spirituelle tanker som snurres inn i hverandre, og det er nok ikke lettere for leseren å henge med her enn det var for forfatteren selv i en tilstand midt mellom himmel og jord.

Men straks blir det lettere i Indonesia. Da skal hun prøve å kombinere det hun har oppnådd hittil på reisen, og det skal komme til å skje masse vidunderlig og uventet.

Visste du forresten at «Eat, Pray, Love» i disse dager blir til film? Julia Roberts spiller rollen som Elizabeth. Å, for en jentefilm det kommer til å bli! Jeg er spent på hvor mye som blir kuttet av yogi-treningen i tempelet og hvor mye av skilsmissekrangel og tårer og snørr som blir utbrodert, fordoblet og understreket. Men det blir nok ganske bra likevel!

Lurer på hvordan det må føles å skrive noe så selvbiografisk og personlig om livet sitt, og plutselig få se det som en Hollywood-film… Jeg kan ikke relatere med til Elizabeth Gilbert på noen annen måte enn skrivingen og den ekstreme følsomheten. Det er egentlig ganske lettende, for det er litt av en historie Elizabeth Gilbert har lagt bak seg. Tror du det ender godt? (Jeg røper ingenting…)

Stikkord:
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS