Trafikalt grunnkurs
torsdag 20. november, 2008 kl. 10:10 av binka
Vi sitter rettet mot en tavle, det er som å være tilbake på skolen igjen. Kjørelærer-personen har gått ut for å hente mer kaffe, han fungerer bedre som barrista enn som kjøre-foreleser. Utenfor er det en skjerm som viser kollisjoner. Plastikkdukker kjører inn i vegger og brekker nakken. De knekker som pepperkaker. Kollisjonsputene spruter ut i ansiktene deres, men det er ingen håp. Vi skal lære å unngå dette, men han som skal lære oss det er ute for å hente mer kaffe, og nå tar en av sekstenåringene opp en sprettball og dabber den før han hikster gutteaktig til kameratene sine.
«Hvor gamle er dere egentlig?»
En eldre gutt har irritert seg en stund. Jeg har studert den tikkende blodåren i pannen hans helt siden den dukket opp.
Ingen svarer. Alle bare måper og ser på ham. Gutta gjemmer sprettballen. Han fortsetter.
«Er alle her seksten?»
«Mange nikker. Noen mumler ‘ja’»
Jeg bare ser på.
«Er det ingen av dere som faktisk har fylt atten?»
Å ikke respondere nå ville være som å lyve, så jeg gjør et lite vink og sier at jeg er nitten.
Han stopper. «Du er nitten?» Jeg nikker.
Det påvirker lite. Blodåren trekker pusten. Så sier han alvorlig:
«Men jeg,» han sukker, «jeg er faktisk tjueto!»
«Ja? Vil du ha en premie, eller?» svarer en av sekstenåringene, Underholderen, som alltid får alle til å le. Og nå ler de igjen. Den gamle mannen rister på hodet og synker ned i papirene sine. Så kommer kjørelæreren og spør hvem som skal ha kaffe. Du? Skal du ha? Okei. Han heller den sakte, sakte-sakte, og alle venter mens den klamme tisselyden renner ned i kopp etter kopp. På skjermen utenfor vinduet knekker dukkene for tredje gang. Er det noen som skal ha mer kaffe nå?
kjenner meg igjen, bortsett fra at jeg var 16 og det var flere godt voksne enn det var 16 åringer da jeg tok kurset…
Jeg tok trafikalt grunnkurs da jeg var 15, jeg. På skolen. Det er jeg glad for nå, selv om jeg ikke skal ta lappen ennå.
trafikalt grunnkurs er KJIPT. og da jeg var der var det en del voksne. de sa ingenting tho, og gjemte seg helt bakerst.
Huff og huff, jeg har dårlige minner fra tiden da jeg tok disse kursene. Jeg bestod, men gud bedre så kjedelig det var.
Jeg er glad jeg er ferdig og har lappen, men jeg kommer ikke til å trenge å kjøre bil på mange år. Jeg liker bussen, selv om den aldri kommer på tiden. Ironisk nok heter bussene i Bergen tide, vi kaller dem for utide.
Men lykke til:)
Eg lo. «Faktisk tjueto.»
Eg tok trafikalt grunnkurs for to år sidan, når eg var 16. Men det var alt eg gjorde, og eg har framleis aldri vore i førarsetet på ein bil.
Dette går bra, det føles tungt i starten!:) tenker på deg!:)
Uff, trafikalt grunnkurs var fælt! :S Er flere år siden jeg tok det, men har fortsatt for mange traumer til å ta kjøretimer. Egentlig var det et obligatorisk førstehjelpskurs også, men alle stakk av så vi tre som ble igjen slapp.
Oi! Hugsar trafikalt grunnkurs ja. Gruar meg til den dagen eg kanskje vert nødt til å ta førarkortet. Håpar den dagen aldri kjem!
Jeg slapp unna trafikalt grunnkurs. Er født halvåret før det ble obligatorisk. Men jeg måtte begynne å lærekjøre innen det året jeg ble 18, hvis ikke måtte jeg ha tatt det. Så jeg begynte å kjøre i november, rett før «fristen» gikk ut.
[…] Trafikalt grunnkurs […]
Trafikalt grunnkurs trenger ikke være kjedelig, men alt blir kjedelig hvis man går inn for det! ;) Jeg er trafikklærer og har ukentlig grunnkurs. Jeg er opptatt av å få tilbakemelding på kursene, og nå ønsker jeg tips fra dere. Hvordan kan vi som lærere gjøre dette grunnkurset mer spennende og interessant? Håper jeg får respons på dette… ps..husker også at jeg syntes teorikurs var enormt kjedelig da jeg tok lappen, men interessen kom seg etter hvert. Måten ting legges frem på er viktig…ds..
Takk for kommentarer, alle sammen :)
Øystein: Så flott at du kommer her og vil ha tips! Det viser at det er fortsatt håp i sikte :) Jeg tror noe av problemet med trafikalt grunnkurs er at det er stor forskjell på folk, både lærere og elever. Jeg tror kanskje ikke det finnes et område der det er større forskjell på folk enn læring. Og siden trafikalt grunnkurs skal være litt avslappende på ettermiddagene, blir det ofte til at de utadvendte regjerer, mens de innadvendte bare blir ekstra utmattet.
Jeg tror ikke alle lærere er slik, men jeg tror det er vanlig at læreren legger opp til ekstrem aktiv interaksjon mellom lærer og elever. Noen elever elsker dette, ellers sovner de. Andre føler at de blir presset inn i noen annens tankemønster, og det er en ubehagelig og paradoksal følelse.
Min opplevelse er at det trafikale grunnkurset prøver å gjøre oss bevisste på farene i trafikken ved å få oss til å begynne å tenke. For oss som allerede tenker på alle farene – og vel så det! – for oss som faktisk er ganske redde for å kjøre bil men føler at vi likevel må lære oss det, blir det slitsomt å bli spurt: «Hva skal vi gjøre når vi kommer til dette krysset? Skal vi bare tute med hornet og frese videre? – ho ho ho!» Å, så morsomt… Klisjéer må unngås. Det er tyngende. Jeg forstår at det er vanskelig å sortere gruppene etter personlighetstype, men de som snakker mest og høyest må heller jekkes ned enn å øses opp, selv om lærere elsker engasjement. Man må få lov til å få sitte stille og lytte, og man skal ikke være nødt til å sitte og høre på uproduktive diskusjoner mellom 16-åringer som egentlig bare liker å skravle.
Hvis det for alt i verden skal være diskusjon, så burde den foregått i mindre grupper. Og da tenker jeg ikke på sånn «nå kan dere gå sammen i små grupper og diskutere det og det i noen minutter, så tar vi en felles gjennomgang etterpå». Det fungerer like dårlig. Det blir for mange å forholde seg til, spesielt under en såpass ustrukturert plan. Hva er målet? Og nei, det nytter heller ikke å putte læremålene i en liste på powerpointpresentasjonen og forvente at det holder, for det sier oss ingenting.
Takk for at du leste så langt :)
Hei igjen!
Innlegget ditt er interessant lesning! Når det gjelder læring så er du selv inne på at dette er høyst individuelt. Mange av lærerne sliter med å tillegne seg den undervisningsmåten man skal ha på grunnkurs. Vi er låst i læreplanen til å drive problemorientert undervisning. Mao skal vi ikke forelese/presentere faktastoff, men lage oppgaver som skal bringe elevene frem til målet. «Det er graden av elevaktivitet som bestemmer om kurset har vært vellykket eller ikke, ikke hvor langt læreren har kommet i sitt manus» (sitat fra forarbeidene til læreplanen). Når dette er sagt så er det langt i fra sikkert at dette er den beste metoden, det vil senere forskning (kanskje?) vise.
På grunnkurset skal du ikke LÆRE noe som helst egentlig…du skal bli BEVISST hva som menes med å ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt…og tro du meg..MANGE lærere vil heller ha vanlige teorikurs (noen gjør også dette på grunnkurs selv om de ikke skal)..
Det å dele kurs inn i personlighetstyper prøves ut flere steder i landet. Det er både fordeler og ulemper..En homogen (ensartet) gruppe av risikotakere vil ikke lykkes i å få noe særlig forståelse for risikoen..Her trengs det noen ansvartakere til å jekke de ned. Du sier at du allerede er bevisst på farene i trafikken…Da får du heller se som din oppgave på grunnkurs å få de andre like bevisste som deg..
Jeg vet at jeg personlig ikke hadde passet som elev på et grunnkurs. Jeg liker helst å sitte å høre på, slippe å være særlig aktiv. Noen oppgaver kanskje, men ikke dialog hele tiden.
Som lærer er du veldig prisgitt den gruppen du har. Spørsmålene du stiller skal alltid være åpne (ikke ja/nei svar). Teoristoff skal ikke presenteres…Du skal ha dialog med elevene..og her forstår jeg at de som er utadvendte får boltre seg (da har jo læreren noe å spille på). Det kan være tungt å holde grunnkurs, og jeg tror de fleste lærere ikke ønsker å bli oppfattet som kjedelige. Men det fordrer jo at elevene synes temaet trafikk er interessant.. Vanskelig tidspunkt er det også: ettermiddag/kveld med slitne og leie elever, og ofte en sliten lærer som jobber overtid akkurat da….
Kommer du eller noen andre på flere tips så setter jeg veldig pris på det! :)