Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Finding Forrester

Jeg liker veldig godt å se filmer om forfattere, autentiske eller fiktive karakterer, som er eller som prøver å bli det. Rart, hva? Jeg har akkurat oppdaget en slik film. Den heter Finding Forrester og handler om Jamal, en gutt som skriver, men det er hemmelig. Og enda bedre: Han bor på Manhattan.

Vennene til Jamal er naturlig nok av typen – «yo, hangin’ around playin’ basket ball, man!» – og Jamal prøver av den grunn forståelig nok å tilpasse seg. I fare for å bli sett på som en forfatterpsycho dabber Jamal også rundt på en slik diger oransje ball. Og han er visst ganske flink. Men det ingen vet, er at oppi ryggsekken hans, ligger en hel haug med notatbøker.

En dag utfordrer kameratene hans til å klatre opp brannstigen og snike seg inn gjennom vinduet i leiligheten til den skumle, gamle mannen, spilt av Sean Connery, i toppen av blokka. Jamal prøver å være kul og sier han godt kan gjøre det. Han hopper inn vinduet og sniker seg rundt i mørket. Men plutselig hører han en lyd og piler avsted ut der han kom fra. I alt spetakkelet er det at han glemmer ryggsekken sin i den fremmede leiligheten. Men hva kan han gjøre med det? En dag daler sekken forunderlig ut fra vinduet langt der oppe, og lander midt på fortauet. Hvordan står det til med notatbøkene nå? Røde streker, kommentarer og anmerkninger, overalt. Hvem tror denne rare mannen at han er? Eller, forresten – kanskje han virkelig ér noen? Jamal tar motet til seg og vender tilbake – den tradisjonelle veien, banker på døra denne gangen – for å spørre om flere skriveråd fra sin nye mentor. De blir etterhvert kjent med hverandre, og utveksler stilige samtaler som blant andre denne:

Jamal
Why are your socks inside out?

Forrester
Because socks are badly designed. The seames are on the inside, hurt the toes.
In some cultures it’s consideres good luck wearing something inside out.

Jamal
And you believe that?

Forrester
No, but it’s like praying. What do you risk?

Den gamle mannen er en ensom eremitt, så han må ha sett et stort potensial i sin unge lærling for i det hele tatt å slippe ham inn. På skolen får Jamal dårlige karakterer med vilje for å ikke vekke mistanke hos sine kamerater. Men prøveresultatene hans er eksepsjonelle, og en dag får han tilbud om å begynne på en prestisjefylt privatskole. Jamal tar tilbudet, men han erfarer at skolen ikke bare er fylt med prestisje, men også mange gamle, gretne professorer. En dag får klassen i oppgave å lese en roman av William Forrester. Men er ikke det han fra ….. JO, det er det!

Finding Forrester er en veldig forfatterisk film, men likefullt – å, så amerikansk. Scenarioet om underdogen som stiger opp fra intet og beviser for alle at en svart New York-gutt også kan briljere med sine intellektuelle evner foran en fordomsfull professor som forherliger de ubestridte klassikerne, gir dype sukk og fremgangsfølelse. Også at en ung mann kan gi en rusten forfatter en verdig avslutning på forfatterskapet – og på hele sitt liv – gir filmen en magisk Disney-effekt som får verden til å føles som et godt sted, særlig for forfattere, som uavhengig av erfaring og generasjon kommuniserer med et anti-elitistisk språk som bare forfattere kan.

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS